Įstatymo pataisas įregistravęs politikas siūlo nustatyti maksimalią išmokos ribą, tai yra 150 eurų per mėnesį, galimų apmokėti išlaidų baigtinį sąrašą ir pareigą viešinti išlaidas savivaldybės interneto svetainėje.

„Žurnalistinis tyrimas atskleidė, kad yra daug piktnaudžiavimų, gal net ir baudžiamųjų nusikaltimų, išmokant savivaldybių tarybų nariams jų veiklai skirtas išmokas. Galiojančiame įstatyme, manau, nėra nuostatų, tiesiogiai sudarančių galimybes piktnaudžiauti, bet jis palieka labai plačias sprendimo galimybes savivaldybių taryboms daugelyje jautrių sričių.

Todėl siūlau ne savivaldybių reglamentuose, kaip yra dabar, o įstatymu nustatyti maksimalią ribą, kiek tarybos narys per mėnesį gali gauti lėšų savo veiklai. Ne paslaptis, kad šiuo metu tos išmokų ribos yra labai plačios ir skirtingos kiekvienoje savivaldybėje, pvz. nuo 42 eurų mano gimtojoje Plungėje iki tūkstantinių sumų kai kuriose kitose savivaldybėse. Įdomu tai, kad išmokų ribų dydžiai iš esmės nėra apspręsti savivaldybės dydžio, pvz. viena iš mažiausių Pagėgių savivaldybių yra nusistačiusi gerokai didesnes išmokų ribas negu Vilnius“,- Eltai sakė J. Razma.

Jo nuomone, čia yra visiškas chaosas ir akivaizdu, kad palikus išmokų sumą nusistatyti pačioms savivaldybėms nėra gerai.

„Todėl siūlau, kad įstatymo lygiu būtų nustatyta maksimali išmokų riba. Siūlau, kad tai galėtų būti 0, 1 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio suma. Tai būtų apie 150 eurų per mėnesį tarybos nariui, jeigu jis, žinoma, pateiks tas išlaidas pagrindžiančius dokumentus. Tai nebūtų privaloma riba kiekvienai savivaldybei, jos galėtų nusistatyti ir mažesnę ribą, bet ne didesnę“,- mano Seimo TS-LKD frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas J. Razma.

Pasak jo, dėl sumos dydžio dar būtų galima diskutuoti. „Jeigu Seimo komitetai pradės svarstyti mano projektą, galbūt jie pasiūlys kitą maksimalią išmokų ribą. Reikia žiūrėti, kokios būtų pagrįstos tarybos nario išlaidos, susijusios su jo veikla. Nesu kategoriškas dėl išmokos sumos, manau, kad tai diskutuotina. Tačiau esu įsitikinęs, kad įstatyme kažkokia riba turi būti“,- sako J. Razma.

Siūlo viešinti informaciją apie tarybos narių išlaidas, neleisti nuomotis biuro ir išlaikyti automobilį

Seimo Antikorupcijos komisijoje dirbantys J. Razma siūlo įstatyme numatyti, kad detali informacija apie kiekvieno tarybos nario išlaidas būtų skelbiama savivaldybės interneto svetainėje ir atnaujinama ne rečiau kaip vieną kartą per tris mėnesius.

„Siūlau, kad informacija apie išmokėtas lėšas tarybos nariams būtų reguliariai skelbiama savivaldybių interneto svetainėje pakankamai detaliai, kad būtų aišku, kiek sumokėta už kurą, kokios yra kanceliarinės, telefoninių pokalbių išlaidos. Manau, kad viešumas būtų pati efektyviausia prevencija, kad piktnaudžiavimų, apie kuriuos šiuo metu girdime, neliktų“,- Eltai sakė J. Razma.

Parlamentaras siūlo neleisti savivaldybių tarybų nariams jų veiklai skirtas išmokas naudoti transporto remonto ar nuomos, biuro patalpų nuomos išlaidoms apmokėti. Jeigu Seimas pritartų, taip pat savivaldybės tarybos nariams nebūtų skiriamos lėšos ir „kitoms savivaldybės reglamente numatytoms išlaidoms".

„Dabar galiojančiame įstatyme parašyta, kad savivaldybės tarybos nariui gali būti skiriamos ir kitos išmokos, kurias savivaldybė nustatys savo reglamente. Manau, kad nereikia palikti tokio neapibrėžtumo, erdvės interpretacijoms. Matome, kad kai kurios savivaldybės apmoka automobilių remontą. Mano manymu, visuomeniniais pagrindais dirbantys savivaldybių tarybų nariai ne tiek dažnai naudoja automobilį, todėl nereikėtų skirti išmokų jų automobilių išlaikymui. Manau, kad reikėtų kompensuoti tik kuro išlaidas, jei tarybos narys važinėja iš kažkokio miestelio į tarybos ir komiteto posėdžius, susitikimus su rinkėjais“,- sako J. Razma.

Jo vertinimu, per didelė prabanga yra šiuo metu įstatyme numatyta galimybė savivaldybės tarybos nariui išsinuomoti biurą visai kadencijai.

„Manau, kad tarybos narys nevykdo tokios ištisinės veiklos, kad pas jį kasdien plūstų gyventojai, rinkėjai. Jeigu reikia priimti gyventojus, manau, kad savivaldybė kiekvienam suteikia patalpą savivaldybės pastate. Negirdėjau, kad dėl to būtų kažkokių problemų“,- sako jis.

Jeigu Seimas pritartų, savivaldybės tarybos narys iš jo veiklai skirtos išmokos galėtų apmokėti išlaidas už kanceliarines prekes, pašto, telefono, interneto ryšio išlaidas, paslaugas, tiesiogiai susijusias su informavimu apie tarybos nario veiklą, taip pat tarybos nario ataskaitų gamybą ir platinimą, kurą transportui, kurį tarybos narys tiesiogiai naudoja tarybos veiklai.

„Manau, kad savivaldybės tarybos narys gali gauti kompensaciją už savo veiklos viešinimo išlaidas, pvz. už paskelbtą ataskaitą apie nuveiktus darbus, skelbimus apie susitikimą su rinkėjais ir pan.“,- Eltai sakė J. Razma.

Siūloma, kad Vietos savivaldos įstatymo pataisos įsigaliotų nuo šių metų liepos mėnesio.

Kaip ELTA jau skelbė, Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai pradėjo tyrimą dėl galimai pažeisto viešojo intereso. Tyrimo metu bus vertinamas Pagėgių ir Šilutės savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumas, ar nebuvo padaryta žala, nepažeistos savivaldybių teisės ir teisėti interesai.

Tyrimas pradėtas viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai dėl šių savivaldybių tarybų nariams apmokėtų išlaidų, kurios galimai nebuvo susijusios su jų, kaip tarybos narių, veikla.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją