„Tai nėra naujas pasiūlymas, tokių jau yra buvę, kiek prisimenu.

Norėčiau šiuo atveju sulaukti Teisės departamento išvadų. Toks siūlymas sulaukdavo kritiškų teisininkų pastabų ir dėl to jo priėmimas sunkiai įsivaizduojamas,” – Eltai sakė J. Razma.

Pasak jo, Seimo Teisės departamentas gana griežtai sukritikuodavo tokius projektus.

„Seimo teisininkai pabrėždavo, kad negali būti kažkokių išskirtinumų vienai konkrečiai apygardai, kuri kaip šiuo atveju – Pasaulio lietuvių rinkimų apygarda. Ši apygarda turi savo specifiką dėl didelio rinkėjų išsibarstymo po įvairias šalis, bet vis dėlto teisininkai mano, kad negali būti tokių išimčių. Jeigu kažkas siūlo elektroninį balsavimą, tai turi siūlyti pilnoje apimtimi visiems rinkimams, visoms apygardoms. Neįsivaizduoju, kad šį kartą teisininkai, rašydami išvadas, kažkaip kitaip sureaguotų,” – sakė J. Razma.

Iš praktinės pusės politikas teigė galįs suprasti motyvus, kad elektroninis balsavimas būtų patogus toli nuo ambasadų gyvenantiems lietuviams.

„Iš praktinės pusės žiūrint yra daugiau argumentų, kad tai būtų patogu ir tinkama, bet teisininkai, bent iki šiol, griežtai vertindavo tai ir sakydavo, kad negali būti išskirtinumo balsuojant kažkurioje vienoje apygardoje, kad ir turinčioje tam tikrą rinkėjų specifiką. Norėčiau šiuo atveju sulaukti Teisės departamento išvadų,” – akcentavo J.Razma.

Parlamentaras socialdemokratas Linas Jonauskas įregistravo Rinkimų kodekso pataisas, siūlančias sudaryti galimybę balsuoti internetu užsienyje gyvenantiems Lietuvos piliečiams.

Išbandžius balsavimą internetu mažesne apimtimi, vėliau toks balsavimo būdas, jo nuomone, galėtų būti pradėtas taikyti nacionaliniu mastu, primena ELTA.

„Manau, kad įteisinus galimybę balsuoti internetu rinkėjai aktyviau dalyvautų ne tik referendume dėl dvigubos pilietybės, bet ir Prezidento, Europos Parlamento ir Seimo rinkimuose“, – Eltai sakė L. Jonauskas.

Seimo nario L.Jonausko siūlomas projektas numato, kad balsuoti internetu gali kitose valstybėse esantys Lietuvos Respublikos piliečiai Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) interneto tinklalapyje pagal VRK nustatytą tvarką.

Balsavimo internetu rinkimuose ir referendumuose koncepcija Lietuvos Seimo nutarimu buvo patvirtinta dar 2006 m. Su tuo susiję rinkimų įstatymų pakeitimai buvo teikiami Seimui 2008, 2009, 2010 ir 2014 metais, tačiau įstatymų leidėjas projektus grąžindavo iniciatoriams tobulinti.

2020 m. gruodžio 11 d. patvirtintoje aštuonioliktosios Vyriausybės programoje taip pat numatyta įvertinti technines galimybes ir inicijuoti teisės aktus, kurie sudarytų galimybę įgyvendinti bandomąjį balsavimą internetu.

L.Jonauskas siūlo, kad Rinkimų kodekso pataisos įsigaliotų jau 2024 m. sausio 1 d.

„Norėčiau, kad balsavimas internetu būtų išbandytas jau kitais metais gegužės 12 dieną vyksiančiame referendume dėl dvigubos pilietybės įteisinimo ir tą pačią dieną vyksiančiuose Prezidento rinkimuose“, – Eltai sakė L. Jonauskas.

2024 metais taip pat vyks Seimo ir Europos Parlamento rinkimai.

Šiuo metu galiojančiame Rinkimų kodekse nėra numatyta galimybė balsuoti internetu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)