Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) pirmininkas Peteris Maureris savo pareiškime sakė, kad „jam grėsmingai pašiurpo nugara“ sužinojus apie Maskvos invaziją į Ukrainą.

„Jau matome jos tiesiogines pasekmes civiliams, o pastarasis (veiksmų) suintensyvėjimas vėl privertė žmones palikti savo namus“, – sakė jis.

Dar iki ketvirtadienį prasidėjusios invazijos Ukrainos rytinės dalies gyventojai išgyveno aštuonerius konflikto metus, kalbėjo P. Maureris.

„Dabar bijau dėl dar didesnių kančių, didelio skaičiaus aukų ir daugybės civilinių objektų, tokių kaip vandens ir elektros jėgainės, sunaikinimo“, – sakė Raudonojo Kryžiaus vadovas. Jis taip pat perspėjo dėl gresiančio „masinio (gyventojų) persikėlimo, traumų, šeimų išsiskyrimo ir dingusių žmonių“.

Pasak jo, TRKK turi didelę patirtį ir mato, kad „klaidingi skaičiavimai, supratimo stoka ir klaidingos prielaidos vertinant galimą didelių kovinių operacijų poveikį civiliams gali turėti baisių padarinių“.

Todėl labai svarbu, kad dalyvaujantieji susirėmimuose laikytųsi tarptautinės humanitarinės teisės, įskaitant Ženevos konvencijas, ir užtikrintų civilių gyventojų bei sulaikytųjų apsaugą.

P. Maurerio teigimu, „atakų taikiniais negali būti civiliniai objektai. Būtina tausoti esminę infrastruktūrą, įskaitant vandens, dujų ir elektros sistemas“.

„Apgyvendintose vietovėse reikėtų vengti [naudoti] plačiu mastu veikiančius“, – perspėjo jis. Jis taip pat pabrėžė, kad atakos naudojant naujausias technologijas ir kibernetines priemones taip pat privalo būti vykdomos laikantis tarptautinės teisės.

Be to, pasak P. Maurerio, „turi būti išsaugota erdvė neutraliems, nešališkiems ir nepriklausomiems humanitariniams veiksmams, kad civiliai ir toliau būtų pasiekiami pagalbos teikėjams“.

Jis paragino „visas valstybes daryti viską jų galios ir įtakos ribose, kad nebūtų eskaluojamas konfliktas, kurio kaina ir pasekmės civiliams gyventojams viršytų galimybes juos apsaugoti ir jiems padėti“.

„Pastaraisiais metais TRKK matė daug besieskaluojančių konfliktų, bet per mažai jų pabaigų. Visais atvejais jų pasekmes išgyveno civiliai gyventojai“, – nurodė P. Maureris.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją