Prieš penkis mėnesius Seimo salėje buvo ir plojimų ir ašarų, pasakojo LNK „Žinios“.

„Taip, šiandien mums pritrūko dviejų balsų. Mes grįšime su šituo projektu rudens sesijoje“, – graudinosi Laisvės partijos narys Vytautas Tomas Raskevičius.

Kiek vėliau prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad tokį partnerystės įstatymą vis tiek būtų vetavęs.

„Dėl to, kad jame buvo beveik suniveliuoti santuokos ir partnerystės apibrėžimai“, – sakė G. Nausėda.

Šiandien V. T. Raskevičius jau turi parengęs naują projektą. Jame pakeistas ir partnerystės apibrėžimas. Dabar skamba taip: „Partnerystė yra dviejų asmenų (partnerių) savanoriškas susitarimas, įregistruotas teisės aktų nustatyta tvarka, kuriuo partneriai siekia sukurti ar (ir) plėtoti, apsaugoti tarpusavio santykius.

Nebelieka šių eilučių: „gindžiamus pastoviais, emocinio prieraišumo, tarpusavio supratimo, atsakomybės, pagalbos, pagarbos ir (ar) panašiais ryšiais bei savanorišku apsisprendimu prisiimti tam tikras teises ir pareigas“.

Vienas projekto rengėjų neslepia, kad tai buvo pakeista dėl G. Nausėdos pastabų.

„Taip, nes G. Nausėda labai aiškiai suformulavo, kad partnerystės įstatymo apibrėžimas yra per daug panašus į 2019 m. Konstitucinio Teismo nutarimą. Tai mes tiesiogiai atsižvelgėme į šitą išsakytą poziciją“, – sakė V. T. Raskevičius.

Partnerystė būtų registruojama pas notarą

Taip pat partnerystė būtų registruojama ne civilinėje metrikacijoje, kaip buvo pirmame projekte, o pas notarą. Tiesa, ir dabar, pagal susitarimą, notarai sandorius gali tvirtinti ne tik biure, bet ir iškilmingoje aplinkoje.

Koalicijos partneriai krikdemai ankstesnį partnerystės projektą kritikavo, kad jis pernelyg panašus į santuoką.

„Reikėtų pamatyti patį projektą. Manau, kad į tą pusę yra judesys, – kompromiso link, bet turime visi sutarti ir rasti turbūt ir daugiau kompromisų“, – sakė TS-LKD narys krikdemiškojo sparno atstovas, Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas.

Pirmojo projekto Seimo salėje nepalaikė ir dalis socialdemokratų. Sako, kai naujas projektas bus registruotas, tada ir tarsis.

„Teigiamas dalykas, jeigu registracija įvyks pas notarą, o ne Civilinės metrikacijos skyriuje. Daugelis turbūt įsivaizduoja, kad, jeigu ateini į Civilinės metrikacijos skyrių, tai jau čia – „šeima“, – teigė socialdemokratų seniūnas Algirdas Sysas.

Raskevičius skaičiuoja balsus

Anot V. T. Raskevičiaus, Seime yra po lygiai parlamentarų, kurie yra aiškiai už ir aiškiai prieš, ir apie dvidešimt, su kuriais dar galima tartis.

Naujoje Sauliaus Skvernelio frakcijoje – keli už partnerystę balsavę buvę „valstiečiai“. Bet seniūnas S. Skvernelis sako, kad, jeigu valdantieji tokį pažadą davė savo rinkėjams, juos ir turi vykdyti savo balsais.

„Manau, kad beviltiška kliautis ir mumis, ir socdemais. Tai yra valdžios darbotvarkės klausimas, tai nėra nei socdemų, nei mūsų darbotvarkės klausimas, ir iš mūsų palaikymo tikrai bent toms idėjoms, kurios buvo pirminiame projekte, tai jokio varianto, net teorinio, nėra“, – kalbėjo demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis.

Liberalų seniūnas sako, kad kai kurių nuomonės nepakeis niekas.

„Kitaip sakant, jeigu nori raudonos mašinos miela ponia, tai jai kišk, ką nori, kad ir patį geriausią, bet, kol nebus raudona, tol ji nevažinės“, – vaizdingai situaciją apibūdino Eugenijus Gentvilas.

Siekia susitikimo su prezidentu

„Laisviečiai“ šį pakeistą projektą registruoti ir atnešti į Seimo salę tikisi dar šioje Seimo sesijoje. Prieš tai V. T. Raskevičius kviečia G. Nausėdą jį aptarti.

„Pripažinkime, kad V. T. Raskevičius trolina prezidentą, – „jeigu tu manęs nepriimi, tai aš kviečiu“, – komentavo E. Gentvilas.

Bet Prezidentūra atsako, kad dar nelaikas.

„Tik pristačius įstatymą Seimo nariams, išgirdus jų vertinimus, ir pritarus įstatymo pateikimui, manome tikslinga pradėti platesnes diskusijas, kuriose dalyvautų ir valstybės vadovas“, – atsakė Prezidentūra.

Parlamentaras rankų nenuleis.

„Vis tiek to susitikimo aktyviai sieksime“, – sakė V. T. Raskevičius.

Jis neatmeta, kad to gali būti siekiama ir protestų forma.

„Tokia galimybė taip pat gali egzistuoti“, – teigė V. T. Raskevičius.

Parlamentaras sako, kad pats iš Prezidentūros jokio atsakymo į kvietimą negavo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (560)