„Lietuvos policija, šiaip jūs darot daug gerų darbų, bet šita situacija ir šitas man atsiųstas raštelis yra dugnas“, – apibendrindamas iš policijos gautą raštą pažymėjo Seimo narys T. V. Raskevičius.

„Įdomus šioje vietoje yra ir „geležinio kumščio“ ministrės Agnė Bilotaitė požiūris, kad politikai nevertina pareigūnų taktinių veiksmų. Labai įdomus ir nerimą keliantis požiūris, ypač šiuo metu, kai Seime yra svarstomas policijos reformos klausimas“, – pažymėjo parlamentaras.

Pasak T. V. Raskevičiaus, iš policijos gautame pranešime pažymima, kad pareigūnai protesto metu laikėsi įstatymo, nes iš anksto įspėjo susirinkimo organizatorius, kad į jų renginį atvyks „recidyvistai ir bandys tam renginiui sutrukdyti“.

„Be to, recidyvistai dar ir raštu informavo policininkus, kad organizuos savo piketą iki 15 žmonių, tai čia viskas gerai. Žodžiu, jeigu aš jus informuosiu, kad ateisiu į jūsų namus ir išdaužysiu jūsų langus ir tą padarysiu registruotu paštu, policija, kaip suprantu, apie tai nieko neturės ką pasakyti“, – asmeninėje „Facebook“ paskyroje pirmadienį rašė parlamentaras.

Jo neįtikina ir rašte išdėstyti argumentai, esą protestui trukdę asmenys – Seimo narys Petras Gražulis, įvairių protestų organizatorius ir dalyvis Antanas Kandrotas-Celofanas – buvo ne kontrprotestuotojai, o pro šalį ėję asmenys.

„Policijos generalinio komisaro pavaduotojas ištraukia Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartį (...) ir argumentuoja, kodėl nepašalino celofano recidyvistų iš susirinkimo vietos. Nežinau, gal Policijos departamentas galvoja, kad visi aplinkui yra durniai, bet celofanas, gražulis ir jų šutvė tikrai nebuvo atsitiktiniai praeiviai susirinkimo metu“, – pažymėjo T. V. Raskevičius.

Seimo narys taip pat neigiamai vertina policijos sprendimą tarnybinį pareigūnų veiksmų patikrinimą atlikti tik po to, kai bus baigti su byla susiję ikiteisminiai tyrimai. T. V. Raskevičius įsitikinęs, kad pirmiausia ikiteisminis tyrimas yra reikalingas būtent pareigūnų veiksmams išaiškinti.

„Ikiteisminį tyrimą reikėjo pradėti būtent todėl, kad policijos pareigūnai nevykdė savo pareigų. Čia tas pats, kad gatvėje muštų žmogų, policijos pareigūnas stovėtų šalia ir stebėtų, o po to sakytų, kad policijos pareigūno veiksmus vertinsim tada, kai bus atliktas tyrimas, kas ir dėl ko tą žmogų mušė“, – teigė parlamentaras.

„Policijos departamentas profesionaliai vartosi iš vieno naminio paukščio ir, tą darydamas, panašu, net neraudonuoja“, – policiją kritikuoja T. V. Raskevičius.

ELTA primena, kad prieš porą savaičių vykusiame LGBT bendruomenės proteste greta Seimo minioje pasirodė ir priešiškai nusiteikę asmenys – Seimo narys Petras Gražulis bei riaušių byloje kaltinamas Antanas Kandrotas-Celofanas. Jie trukdė taikiam protestui, susirinkusiuosius įžeidinėjo. Nepaisant to, mitingą sutrukdžiusieji policijos pareigūnų nebuvo paprašyti išeiti ar atsitraukti toliau.

Protesto organizatorius, LGL vadovas Vladimiras Simonko jau kitą dieną po protesto kreipėsi į policiją ir vidaus reikalų ministrę Agnę Bilotaitę, reikalaudamas atlikti tarnybinį patikrinimą dėl pareigūnų darbo. V. Simonko teigimu, renginyje budėję pareigūnai turėjo sustabdyti proteste pasirodžiusius priešiškai nusiteikusius žmones.

Tokį kreipimąsi policijai ir VRM pateikė ir Seimo narys, Žmogaus teisių komiteto pirmininkas T. V. Raskevičius. Įvertinti pareigūnų elgesį A. Bilotaitę bei R. Požėlą paragino ir Seimo socialdemokratai.

Dėl kai kurių protesto dalyvių veiksmų Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėta administracinė teisena dėl tyčinio turto sunaikinimo ar sugadinimo bei vertinami veiksmai dėl viešosios tvarkos pažeidimo, rugsėjo pabaigoje pranešė policija.

Praėjusią savaitę policijos Imuniteto valdyba nusprendė, kad kol kas negalima pradėti pareigūnų darbo vertinimo rugsėjo pabaigoje vykusiame LGL proteste, nes pareigūnų darbą, pasak policijos departamento atstovų, vertinti bus galima tik po to, kai bus baigti su įvykiu susiję ikiteisminiai tyrimai.