Liepos 1 dieną Vilniuje vykusių LGBTQ+ bendruomenės protesto eitynių „Vilnius Pride 2023: vis dar einam“ metu ir prieštaringai vertinamo visuomenės veikėjo Antano Kandroto, pravarde Celofanas, organizuoto susibūrimo metu Katedros aikštėje T. V. Raskevičius pabučiavo A. Kandrotą į žandą.

Tą pačią dieną A. Kandrotas kreipėsi į policiją ir politiko atžvilgiu prašė pradėti tyrimą dėl galimo seksualinio priekabiavimo. Policija ikiteisminio tyrimo nusprendė nepradėti.

Raskevičius: įraše teiginiai formuluojami kaip faktai, o ne kaip nuomonė

Atsižvelgdamas į tai, T. V. Raskevičius pirmadienį laišku kreipėsi į Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vadovą V. Valentinavičių, kurio paprašė paskelbti apgailestavimą ir paneigti anksčiau paskelbtą informaciją.

Politikas teigė darantis išvadą, kad Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vadovas, publikuodamas įrašą ir apkaltindamas jį seksualiniu priekabiavimu „dėl situacijos, kuriai nebūdingas nei seksualinio bendravimo ar pasitenkinimo siekis, nei kokio nors pobūdžio priklausomybė“, sąmoningai siekė paskleisti tikrovės neatitinkančią informaciją, žeminančią garbę ir orumą.

V. Valentinavičius savo feisbuko paskyroje anksčiau rašė: „<...> Seimo narys, Seimo žmogaus teisių komiteto pirmininkas!!! (buvęs Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos darbuotojas) seksualiai viešai priekabiavo prie kito asmens. Taip, tai sustiprina stereotipus, kad homoseksualūs asmenys (arba tiksliau vyrai) linkę priekabiauti prie heteroseksualių asmenų (vyrų). Tačiau keltinas ir kitas klausimas, ar seksualinis priekabiavimas dera su Seimo nario etika, kokią žinią tai neša kitiems visuomenės nariams, ar tai tas lauktas dialogas su visuomene, politikais?“

Pasak T. V. Raskevičiaus, tokie žodžiai neatitinka tikrovės, žemina jo garbę ir orumą.

„Viešai apkaltinote mane seksualiniu priekabiavimu, t. y. baudžiamuoju nusižengimu, už kurį numatyta baudžiamoji atsakomybė pagal Baudžiamojo kodekso 152 straipsnį.

Pažymėtina, kad Įraše Jūsų teiginiai yra formuluojami kaip faktai, o ne kaip subjektyvi Jūsų nuomonė ar subjektyvus situacijos vertinimas“, – laiške V. Valentinavičiui rašė Seimo narys.

Pateikė paneigimo tekstą

Jis pareikalavo paneigti paskleistus teiginius ir pateikė tekstą, kurį, anot T. V. Raskevičiaus, V. Valentinavičiui reikėtų paskelbti feisbuke.

„Žinutės tekstas turi būti toks:

„Š. m. liepos 2 d. neteisingai apkaltinau Seimo narį Tomą Vytautą Raskevičių seksauliniu priekabiavimu, tokiu būdu paskleidžiau tikrovės neatitinkančią informaciją ir pažeminau šio asmens garbę ir orumą. Apgailestauju dėl tokio skuboto situacijos vertinimo ir šiam viešam asmeniui padarytos reputacinės žalos.“

Tuo atveju, jei tikrovės neatitinkanti informacija iki nurodyto termino nebus paneigta, būsiu priverstas savo pažeistas teises ginti civilinio proceso tvarka“, – laiške pridūrė T. V. Raskevičius.

Tokio turinio laišką Seimo narys adresavo ne tik V. Valentinavičiui, bet ir Seimo kontrolierių įstaigos vadovei Erikai Leonaitei.

Beje, svarbu pažymėti, kad viešai kritikavusių T. V. Raskevičiaus elgesį ir sakiusių, jog bučinys be leidimo „yra seksualinio priekabiavimo forma“, buvo ir daugiau.

Valentinavičius: tai yra akivaizdus spaudimas ir mėginamas nutildyti

Delfi paklaustas, kaip reaguos į T. V. Raskevičiaus laišką, V. Valentinavičius teigė, jog dar tarsis su teisininkais.

Bendrai, jo matymu, Seimo narys, reikalaudamas paneigimo, bando persekioti už kritiką. V. Valentinavičius pabrėžė, jog T. V. Raskevičiaus elgesį įvertino savo asmeninėje, o ne darbinėje feisbuko paskyroje, rašė ne darbo metu ir savo įrašą tikino suprantantis kaip nuomonę.

„Jaučiamos bendrosios valdančiosios daugumos tendencijos persekioti už kritiką. [Buvo] teisingumo ministrės iniciatyva teisinėmis priemonėmis persekioti Igną Vėgėlę, taip pat ir vieną garsiausių žurnalistų V. Savukyną <...>. Tai ir čia – mėginimas persekioti už kritiką, kai yra Seimo nario veiksmai, kurie, mano giliu įsitikinimu, yra ir neetiški, ir apskritai, mano nuomone, [juose] yra tam tikrų seksualinio priekabiavimo požymių. Aš manau, kad mes nepribėgame prie žmonių ir nebučiuojame jų, o pats bučinys yra seksualinis veiksmas.

Dar aš matau vieną aspektą, kodėl aš kalbu apie persekiojimą: informaciją aš publikavau feisbuke sekmadienį po pietų, bet aš gavau civiline tvarka kreipimąsi paneigti neva neatitinkančius tikrovės faktus į darbinį paštą ir dar prikabinta Seimo kontrolierė, įstaigos vadovė. Žmogaus teisių komitetas atlieka parlamentinę kontrolę ir sąlyginai Seimo kontrolierių įstaigos vadovė yra tarsi atskaitinga komitetui. Ir tai yra akivaizdi spaudimo forma, nes tokio laiško aš negavau į savo asmeninį paštą“, – komentavo Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių komiteto biuro vadovas.

Jis akcentavo, kad žmogaus teisių srityje dirba jau 15 metų, taigi, sakė galintis atskirti, kas yra priekabiavimas, koks elgesys yra ydingas.

Pabandė įsivaizduoti save Kandroto vietoje

„Bučinys gali būti seksualinis priekabiavimas, jeigu žmogus nenori. Ir čia galima vertinti, kad žmogus nenorėjo – jis valėsi, jis pasakė, kad jį tai žemina, skaudina.

Ir, be abejo, heteroseksualiam asmeniui, ypač vyrui, turint [atitinkamą] įsivaizdavimą, įsitikinimus šiuolaikinėje stereotipinėje visuomenėje, jam gėjaus bučinys gali būti labai skaudus, labai žeminantis jo orumą. Čia netgi susiję su jo seksualinio apsisprendimo laisve. Žmogus galbūt patirs traumą ir apie tai galvos ilgai, nes jam tai nėra priimtina.

Atsiminkime, kad mes žinome to žmogaus (A. Kandroto – Delfi) požiūrį, ir tas seksualinis veiksmas galėjo net išprovokuoti, sakykime, smūgį į nosį“, – kalbėjo V. Valentinavičius ir pastatė save į A. Kandroto batus.

„Aš asmeniškai tikrai sutrikčiau, jei prie manęs pribėgtų kitas vyras ir pabučiuotų. Aš tikrai sutrikčiau. Man tai būtų ir nemalonu, aš galvočiau, kodėl taip yra, gal čia nori iš manęs pasišaipyti, gal nori pažeminti, gal nori pasityčioti. Aš manau, kad tai nėra priimtina“, – sakė pašnekovas.

„Apskritai šį laišką vertintu kaip mėginimą mane nutildyti dėl mano akademinės veiklos, dėl mano raiškos, dėl mano komunikavimo“, – apibendrino V. Valentinavičius.

A. Kandrotas policijos sprendimą nepradėti ikiteisminio tyrimo T. V. Raskevičiaus atžvilgiu dar gali apskųsti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)