Dėl patirtų sužalojimų ir psichologinės traumos atlikėja paskelbė stabdanti koncertinę veiklą Lietuvoje, kol kas nebedalyvaus šou „Žvaigždžių duetai", neves laidos „Super.LT“.

Policijos vadovai tariasi

Policijos departamentas antradienį išplatino pranešimą spaudai, kuriame tvirtinama, jog policijos generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas problemą ryte aptarė su departamento padalinių vadovais.

Policijos vadovo nuomone, problemai spręsti būtinas ne tik darnus ir bendras visų teisėsaugos institucijų, bet ir nevyriausybinių organizacijų, švietimo įstaigų atstovų bendradarbiavimas.

Pirmadienį dėl daininkės Berneen sumušimo Vilniaus m. VPK Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyrius pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę (už tai numatyta bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų) ir viešosios tvarkos pažeidimą (už tai numatyta atsakomybė – viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų). Ikiteisminį tyrimą kuruoja Vilniaus apygardos prokuratūra.

A.Lydeka: teisinių priemonių netrūksta

Seimo Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) pirmininkas liberalcentristas Arminas Lydeka mano, kad Lietuvoje kovoti su rasizmu, tautinės netolerancijos apraiškomis trukdo ne teisinių priemonių stoka, o tradicijos nebuvimas principingai jas taikyti.

„Skustagalvių eitynės Kovo-11-ąją, buitinis rasizmas prieš tamsiaodę Berneen, vis išlendant priešprieša ir netolerancija kitataučiams, kitokios odos spalvos ar religijos žmonėms – tai reikšmingi pastarojo laikotarpio testai ne tik Lietuvos pareigūnams, bet ir visai mūsų bręstančiai visuomenei. Nuo to kiek vieningai nepakantūs ir principingi būsime vertindami šiuos pavienius atvejus, priklausys kokios tradicijos formuosis ateityje.

Ypač dėmesį norėčiau atkreipti į mūsų teisėtvarkos pareigūnų veiksmus arba neveikimą, nes būtent pagal jų reakciją tokiose situacijose visuomenė daro išvadas bei formuoja įpročius, o užsieniečiai susikuria įvaizdį apie valstybę“, sakė A. Lydeka.

DELFI primena, kad visuomenės ir politikų reakcijos susilaukė Kovo 11-ąją surengtos skustagalvių eitynės sostinės Gedimino prospektu, kuomet jie skandavo šūkius „Juden raus“ ir „Viens du trys su puse – graži Lietuva be rusų“.

Policijos departamento duomenimis, 2006 metais buvo pradėta 17 ikiteisminių tyrimų dėl tautinės nesantaikos kurstymo, 2007 metais – 32, šiemet – daugiau nei 20.