Bažnyčia nenurungė civilinės metrikacijos skyrių

„Daug jaunų žmonių yra išvažiavusių, daug santuokų įregistruota ir užsienyje, taip pat daug jaunų žmonių neberegistruoja santuokų – liaudiškai tariant, gyvena susimetę. Toks gyvenimo būdas jau nėra labai neįprastas ir rajone. Net ir ta viena mėnesio diena dažnai nebūna visa užpildyta – kartais ateina vos trys poros. Daugiau porų būna per šventines dienas, pavyzdžiui, per Valentino dieną, Kovo 8-ąją, bet kartais būna ir vos trys santuokos. Pageidavimų padidinti dienų skaičių nesulaukėme – žmonės prisiderina“, - DELFI pasakojo Kelmės rajono savivaldybės Archyvo ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Dalia Žilinskytė.

Pernai Kelmės rajone iš viso registruotos 183 santuokos, iš jų 112 – civilinės metrikacijos skyriuje, 15 – užsienyje, taip pat įtrauktos į apskaitą 56 bažnyčioje sudarytos santuokos. Tiesa, dalis susituokusiųjų civilinės metrikacijos skyriuje santuoką pakartoja bažnyčioje. Besituokiančiųjų amžius, anot pašnekovės, yra labai įvairūs. Pernai buvo ir vyresnių nei 60 metų, o jauniausi buvo 18 metų, tačiau dauguma pirmą santuoką sudaro sulaukę 20-30 metų.

„Mes turime reprezentacinę vietą – Kelmės dvaro muziejų, bet ten tuoktis nebuvo nė vieno prašymo. Visgi žmonėms per brangu – mokestis dvare yra 210 litų, o pas mus – tik 70 litų. Taip pat darbuotojos nebuvo kviečiamos atvykti ir kitur“, - teigė D. Žilinskytė.

Anot Kupiškio rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Birutės Kopūstienės, santuokų padaugėja tik pavasarį, o su rugsėju šis pakilimas baigiasi. Mat gyventojų skaičiui sumažėjus keliais tūkstančiais pirmiausiai neliko jaunų žmonių.

„Anksčiau per metus registruodavome pustrečio šimto santuokų, o dabar jau kokius trejus metus nesiekiame nė šimto. Pernai turėjome 85 poras, 70 iš jų susituokė civilinės metrikacijos skyriuje, o 15 įtraukėme į apskaitą. Iš jų 5 poros buvo susituokusios užsienyje – Didžiojoje Britanijoje, Lenkijoje, Šveicarijoje ir Baltarusijoje.

2009 m. tuokėsi 65 poros. Tai buvo metai, kai buvo ypatingai labai liūdna statistika – turėjome vienodą santuokų ir ištuokų skaičių. 2010 m. registruotos 79 santuokos, taigi tik 2004 – 2008 m. dar turėdavome per 100 santuokų. Yra kaip yra – jaunų žmonių rajone mažėja. Dar būna taip, kad kupiškėnai, faktiškai gyvenantys užsienyje, atvyksta į rajoną tik susituokti. Paprastai jie santuokos datą numato prieš metus – pavyzdžiui, dabar jau gauname prašymų registruoti santuoką 2013 m. Matyt, dar yra išlikusi tradicija vestuves atšvęsti su šeimos nariais“, - svarstė B. Kopūstienė.

Emigrantai tuoktis grįžta į Lietuvą

Liūdna santuokų statistika pasidalino ir Varėnos rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Rūta Aganauskienė. „Mums užtektų tuokti ir kartą per mėnesį, bet kadangi esu nuolaidi, būna visaip. Pavyzdžiui, rugpjūtį santuokos bus registruojamos kiekvieną šeštadienį, nors bus tik 3-4 poros. Dažnai žmonės ateina jau susitarę dėl pirčių, vilų ar restoranų, o vasarą sunku pakeisti vietą“, - aiškino pašnekovė.

Šiame rajone pernai buvo registruotos 137 santuokos. Palyginimui, 1990 m. – 310 santuokų, 1991 m. - 283, 1996 – 167, 2001 – 92, vėliau šis skaičius šiek tiek pakilo. Dar liūdnesnė, anot R. Aganauskienės, gimimų mažėjimo statistika. 1990 m. gimė 530 kūdikių, o 2010 m. – vos 195.

Pašnekovė taip pat pabrėžė, kad dalis žmonių neregistruoja santuokos net turėdami kelis vaikus. „Per tris mėnesius patvirtinta 30 tėvysčių. Taigi didelis skaičius – žmonės gyvena „susimetę“. Tačiau užsienyje susituokusių porų iš mūsų rajono nėra daug. Šiemet buvo gal pora santuokų iš Baltarusijos. Pernai turėjau aštuonis atvejus, bet taip pat dominuoja Baltarusija, Rusija, Lenkija. Tolimesni emigrantai mieliau tuokiasi Lietuvoje – yra tokių, kurie dar pernai padavė prašymus, kad šiemet vasarą susituoktų“, - teigė savivaldybės atstovė.

Daugiau nei tūkstantis vilniečių kasmet tuokiasi užsienyje

Tuo tarpu Vilniuje situacija visai kitokia. Penkerių metų statistika rodo, kad santuokų skaičius kinta ne daug. 2007 m. buvo registruota 5260 santuokų, 2009 m. - 5680, 2010 m. - 5189, 2011 m. - 5203. Iš jų kasmet apie tūkstantį būna sudarytos bažnyčioje, o civilinės metrikacijos skyriuje tik pripažintos galiojančiomis, dar apie 1-1,6 tūkst. - sudarytos užsienyje.

„Statistikos departamentas skelbia, kad Lietuvoje mažėja santuokų ir gimstamumas, tačiau Vilniuje šios tendencijos nepastebime. Skaičiai svyruoja ne taip ir daug“, - sakė Vilniaus savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Ilona Jurgutienė.

Vilniuje, skirtingai nei rajonuose, tuokiama visomis dienomis. Žinoma, savaitgaliai labiau apkrauti, kitomis dienomis gali būti nuo kelių iki poros dešimčių santuokų. Yra norinčiųjų ir būtinai susituokti tam tikrą dieną ir net tam tikrą valandą, nes jie pasiskaičiavę, kad tas laikas jų santuokai geriausias pagal horoskopą. Pagal teisės aktus tuoktis savivaldybėje gali tik ryšį su ja turintys žmonės, t. y. bent vienas iš žmonių turi būti deklaravęs čia savo gyvenamąją vietą, o jei žmonės niekur nėra jos deklaravę, Vilniuje turi būti registruoti bent vieno iš jų tėvai.

Anot I. Jurgutienės, santuoką žmonės planuoja labai įvairiai – ir prieš mėnesį, ir prieš tris, ir prieš pusę metų ar metus. Pavyzdžiui, emigrantai neretai per vienas atostogas paduoda prašymus, o per kitas, kurios dažnai būna tik po metų, tuokiasi. Mat pagal Lietuvos įstatymus susituokti galima tik praėjus mėnesiui po prašymo pateikimo.

Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojus į savo pasirinktas vietas vilniečiai taip pat kviečia retai. 2011 m. pasirinktose vietose tuokėsi tik 121 pora.