„Deja, buvo nusipirkta dujų adata – SGD terminalas. Politikai pradėjo skatinti gausiau naudoti dujas, nes reikėjo apkrauti terminalą, išnaudoti jo pajėgumus. Ir didieji miestai, kaip rodo Vilniaus pavyzdys, ėmė vangiai spręsti pagrindinę problemą arba apskritai numetė ją pusiaukelėje: pusė šildymo vykdoma dujomis,“ - teigia ekonomistas.

Kuodžio nuomone, Europa ir ypač Vokietija turėtų prisiimti nemažą atsakomybę ir dėl dabartinės energijos kainų krizės, susijusios su priklausomybe nuo rusiškų „dujų adatos“, ir menkstančių ES galių pasaulinėje arenoje.

„Europa yra nusilpusi ne tik ekonomiškai, bet, kad ir kaip apmaudu būtų tai sakyti, – protiškai <…> Europoje per daug socialinių psichologų nagrinėjamo grupinio mąstymo, kai žmonės linkę pateisinti tai, ką darė anksčiau, nors tai, ką jie darė, neveikia.

Kai šituos dalykus viešai sakote, sulaukiate instinktyvios reakcijos – kaltinimų, kad esate Europos priešas. Nors aš manau priešingai: tie, kurie konstruktyviai kritikuoja, yra didesni Europos mylėtojai nei biurokratinis želė kalnas, mėgstantis gerti šampaną savo susitikimuose ir tęsiantis nepasiteisinusius dalykus.

Pasaulis pastebi tą želė kalną ir pradeda valytis kojas į mūsų regioną. Reikia, kad Europa surimtėtų, iš paukščio skrydžio pažvelgtų į savo geostrateginę padėtį ir paklaustų savęs, kodėl globalinėmis temomis su ja vis mažiau skaitomasi“, – teigia ekonomistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)