Savivaldybės nupirktame name Kudirkos Naumiestyje gyvenanti devynių vaikų motina sako per mėnesį už vaikus gaunanti daugiau kaip 550 Lt, o tris mėnesius dar po maždaug 1 tūkst. Lt pašalpų.

Tai pagrindinės niekur nedirbančios moters pajamos. Ji sako jau metai atsisakiusi taurelės. Vaikai mokykloje maitinasi nemokamai, lanko dienos centrą, socialiniai darbuotojai parūpina maisto talonų, drabužių, vyresnieji prisiduria dirbdami pas kaimynus.

Seniūnijos duomenimis, Kudirkos Naumiestyje apie pusšimtį šeimų – socialinės rizikos. Pernai vienkartinėms pašalpoms ir nemokamo maitinimo talonams seniūnija skyrė 11 tūkst. Lt. Kai kuriose šeimose socialiniai darbuotojai sako lankosi vos ne kasdien.

Prezidentas V. Adamkus sako, kad socialinę Lietuvos politiką reikia keisti. Daugiavaikių šeimų problemos turi būti sprendžiamos ne pašalpomis ir išmokomis, bet skatinant jas dirbti.

Prezidento nuomone, tik norintiems išbristi iš skurdo, valstybė turi padėti.

„Jeigu bus tik šelpiama, ir ta pašalpa nieko nedarys – skurdas praktiškai persiduos iš kartos į kartą. Augantys vaikai, jeigu nematys kitokių sąlygų ir žinos, kad kažkas kažką duoda ir nereikia pačiam iniciatyvos rodyti, nieko ir nedarys“, – sakė V. Adamkus. Tam pritaria ir Krikščionių solidarumo organizacijos generalinis direktorius Gerhardas Karlas, jau trylika metų Marijampolės apskrities kaimų daugiavaikes šeimas aprūpinantis būstais, įvairiais reikmenimis, kad šios mokytųsi pačios kabintis į gyvenimą.

Tačiau pernai Lietuvos radijo žmogumi tituluotas vokietis teigia, per tą laiką taip ir nepastebėjęs esminių pasikeitimų, sprendžiant skurdžiausiai gyvenančių šeimų problemas Lietuvoje.

Išgirsti to nepavyko ir iš Socialinių reikalų ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės, kuri „Panoramai“ atsisakė apie tai kalbėti.

Trijų vaikų mama Jolanta Salburg, iš Lietuvos atvykusi gyventi į Austriją, sako, kad čia šeimos remiamos mažiau nei Lietuvoje.

„Net jeigu tu turi vieną vaiką, bet tavo pajamos labai mažos, tu galbūt gausi didesnę nuolaidą vaikų darželyje. Jeigu tu turi penkis vaikus, bet tavo bendros pajamos šeimos yra pakankamai didelės, tau nuolaidų, net ir su 5–6 vaikais niekas neduos“, – sakė J. Salburg.

Socialinė Austrijos politika, anot pašnekovės, skatina dirbti, todėl remtinoms šeimoms mokamos pašalpos vos užtenka minimaliems poreikiams.