Liko kiek daugiau nei mėnuo, kai Galimybių paso galiojimas priklausys nuo paskutinio skiepo datos. Jei asmuo nebus pasiskiepijęs sustiprinančia vakcinos doze arba neatlikęs testo praėjus 7 mėnesiams po antrojo skiepo, Galimybių paso atsiimti jau nebus galima.

Ko imsis, kai pasibaigs galioti Galimybių pasas, LNK klausė gyventojų.

Žmonės kalbėjo, jog žada tikrintis savo įrašus esveikata.lt, tada eis skiepytis.

„Tikrai jau daugiau nesiskiepysiu, galiu į tas parduotuves ir nevaikščioti daugiau“, - žurnalistams sakė viena vilnietė. Ji tikino, jog jos darbas sustiprinančios vakcinos dozės nereikalauja.

Vilnietis, paklaustas, ar pragyventų be Galimybių paso tikino, jog sunkiai.

Nepaisant to, kad nuo gruodžio 28 dienos bus įvestas Galimybių paso galiojimas, priklausantis nuo paskutinio skiepo datos, yra spraga, leisianti 2 mėnesiams Galimybių pasą prasitęsti.

Pavyzdžiui, gruodžio 27 dieną sukanka 7 mėnesiai po antrojo skiepo nuo koronaviruso. Nepaisant to, gruodžio 27 dieną išsiėmus Galimybių pasą, jis galios iki vasario 28 dienos.

„Kol kas mano žiniomis nebuvo planuota kažką keisti, jis galioja 60 dienų. Tai jei šiai dienai žmogus išsiima Galimybių pasą ir jo galiojimas nesibaigia anksčiau, tai 60 dienų jis ir galioja“, - LNK kalbėjo „Registrų centro“ atstovas Mindaugas Samkus.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako žinanti apie šią spragą.

„Bet čia turėtų būti toks trumpas laikas ir tikiuosi, kad kažkokių reikšmingų piktnaudžiavimo atvejų nebus“, - sakė ministrė.

Spragą ministerija žino, bet ar imsis ją taisyti?

„Pasižiūrėsime, čia aišku, gerai būtų, kad ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sužiūrėtų tokias detales. Nes, kaip suprantate, Ekonomikos ir inovacijų ministerija ne visai yra už tai atsakinga“, - sakė A. Armonaitė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys atkerta - „su Galimybių pasu Ekonomikos ir inovacijų ministerija dirba, čia jų dalykas“.

O „Registrų centras“ be valdžios nurodymo spragos taisyti taip pat neskuba.

„Jei bus toks Vyriausybės sprendimas, ar SAM nurodymas, tai be abejo tas ir bus įgyvendinta“, - sakė M. Samkus.

Praėjus 7 mėnesiams po antro skiepo, žmogus galės vieną kartą nemokamai pasidaryti antikūnų testą. Jei jų bus pakankamai, Galimybių paso galiojimas bus pratęstas dar 2 mėnesiams.

Jei antikūnų bus per mažai – žmogui teks skiepytis trečia vakcinos nuo koronaviruso doze. Antraip Galimybių pasas jau negalios.

Dar viena išeitis – už savo pinigus atlikti PGR tyrimą. Jei jis neigiamas – galimybes suaugęs žmogus turės 3 dienas, vaikas – 7 dienas.

Kiek Galimybių pasas galios po 3 vakcinos dozės kol kas nežinia.

Šiuo metu Lietuvoje bent kartą Galimybių pasą yra išsiėmę bent 2 milijonai žmonių. Kadangi asmenys dokumentą išsiėmė ne po kartą, iš viso Lietuvoje buvo išimta 8 milijonai Galimybių pasų.