Orlaivis iš Rusijos Federacijos Kaliningrado srities į Lietuvos teritoriją buvo įskridęs apie 3 kilometrus ties Pagėgiais.

Valstybinės sienos pažeidimo faktą vizualiai užfiksavo ir Valstybinės sienos apsaugos tarnybos pasieniečiai.

Apie incidentą informuota Užsienio reikalų ministerija.

Laikinasis krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas BNS teigė laukiantis Rusijos pusės paaiškinimų dėl įvykusio incidento.

"Blogai vertinu. Aš tikiuosi, kad Rusijos pusė paaiškins, kodėl taip yra daroma, nes tai yra pažeidimas įvairių mūsų susitarimų. Aš jau nekalbu apie geros kaimynystės susitarimus ir gerą sambūvį, kuris yra. Aišku, tai gali būti ir klaida, aš šito varianto neatmetu", - kalbėjo ministras.

Jis pridūrė tikintis, kad "Rusijos pusė tai paaiškins ir šitų diplomatinių nesusipratimų mes išvengsime. Jei tai yra kitaip - tenka tik apgailestauti dėl to".

Kaip BNS sakė Karinių oro pajėgų (KOP) vadas pulkininkas Artūras Leita, ketvirtadienį pradėtas tyrimas dėl šio pažeidimo. Tačiau jis nesiėmė spėlioti, ar tai buvo provokacija.

Ketvirtadienį popiet Kaliningrado srityje dislokuotas Baltijos karinis laivynas pranešė, kad sustabdė visus planuotus lėktuvų skrydžius, kol bus patikrinta informacija apie Lietuvos oro erdvės pažeidimą.

"Lietuva pranešė, kad vienas iš lėktuvų neva pažeidė jos oro erdvę, todėl planuoti laivyno aviacijos skrydžiai virš Baltijos jūros nutraukti, visi lėktuvai sugrąžinti į aerodromą", - rašoma oficialiame laivyno pranešime spaudai.

Jame pažymima, jog patikrinus visų lėktuvų duomenis bus nustatyta, ar lėktuvas pažeidė Lietuvos oro erdvę ar ne. Anot pranešimo, Lietuva apie tyrimo rezultatus bus informuota "nustatyta tvarka".

Kiek anksčiau ketvirtadienį Rusijos kariškiai teigė, kad Kaliningrado srityje vyksta Baltijos zonos karinių oro pajėgų (KOP) treniruotė, kurioje dalyvauja dešimt orlaivių, "tačiau nė vienas lėktuvas nepažeidė Lietuvos oro erdvės".

Rusijos Baltijos laivyno atstovas Rusijos naujinenų agentūrai "Interfax" teigė, kad treniruotės metu Rusijos lėktuvai "nesiartino prie Lietuvos oro sienų arčiau nei per tris kilometrus".

"Lakūnai, skraidantys netoli sienų su Baltijos valstybėmis, praeina kruopštų instruktažą", - aiškino atstovas.

Šį mėnesį tai jau antras Lietuvos oro erdvės pažeidimas, tačiau pirmas užfiksuotas radarų.

DELFI primena, kad birželio 19 dieną Valstybės sienos apsaugos pareigūnai matė, kaip į Lietuvos teritoriją įskrido Baltarusijos Karinų oro pajėgų sraigtasparnis „Mi-8“. Į Lietuvos oro erdvę jis įskrido ties Lazdijų rajone esančia Kapčiamiesčio seniūnija. Kirtęs sieną baltarusių sraigtasparnis keliolika minučių manevravo virš Varviškių kaimo, o vėliau pasuko atgal ir, perskridęs Nemuno upę, vėl atsidūrė Baltarusijoje.

Po pirmojo sraigtasparnio apsilankymo praėjus 20 minučių, jis vėl sugrįžo į Lietuvos oro erdvę, tačiau į ją įskridęs tik maždaug 100 metrų.

Kadangi orlaivis skrido maždaug 150 metrų aukštyje, pasieniečiai per žiūronus matė ant sraigtasparnio šonų esančius Baltarusijos kariuomenės atpažinimo ženklus. Tačiau šis oro erdvės pažeidimas nebuvo užfiksuotas Lietuvos Karinių oro pajėgų Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos radarais. Esą sraigtasparnis skrido per žemai.

Iš karto po šio incidento Lietuvos Karinės oro pajėgos pradėjo tyrimą, o Generalinė prokuratūra dėl galimo neteisėto oro erdvės kirtimo - ikiteisminį tyrimą. Šiuo įvykiu susidomėję politikai neatmetė versijos, kad tokie skrydžiai gali būti provokacija.

Apie provokacijos versijas buvo kalbama ir praėjusių metų rudenį, kai Jurbarko rajone nukrito ir sudužo raketomis ginkluotas Rusijos naikintuvas „Su-27“. Tačiau vėliau atlikus tyrimą paaiškėjo, kad pilotas pasiklydo ir pasibaigus kurui nukrito.