Vilniaus miesto savivaldybėje jis surengė spaudos konferenciją „Vilnius pagal vilniečius: 100 dienų ataskaita, būsimi darbai ir didysis iššūkis“.

„Visada galima galvoti, kad buvo galima padaryti daugiau, tačiau yra tai, kuo galime pasidžiaugti. Be to, matome, kad paklojome neblogus pagrindus tolesniam sėkmingam veikimui“, – džiaugėsi R. Šimašius.

Anot mero, jo ataskaitoje nėra nė vieno darbo, kuris vyktų bet kokiu atveju. Tai – realūs pokyčiai, kuriuos padarė nauja taryba ir naujas meras.

Pokyčių sulaukė švietimo įstaigos

Visų pirma buvo aptarti buvo ir pokyčiai darželių srityje. Meras džiaugėsi, kad pradėti darbai įrengti tris naujus darželius, surengti konkursai patalpoms trims, sklypams – septyniems darželiams. Taip pat rengiama nauja registracijos tvarka, o nuo rugsėjo mėnesio į valstybinius darželius nepatekusių vaikų tėvai gaus 100 eurų paramą.

„Įdiegėme naują 4 kompleksų programą, kuri leidžia išspręsti dalį dabar kilusių problemų. Jų ateityje, tikimės, nebus“, – sakė meras.

Kalbėdamas apie pokyčius mokyklose R. Šimašius patikino, kad bus leista pačioms švietimo įstaigoms nuspręsti, kada joms pradėti dirbti.

Keitėsi įmonių valdymas

Didelis dėmesys konferencijos metu buvo skirtas Vilniaus miesto skolai. Naujos tarybos teigimu, miesto skolą jau pavyko sumažinti 8,6 mln. eurų (2,4 proc.). Balandžio 27 dieną skola siekė 356,9 mln. eurų, liepos 9 – 348,4 mln. eurų.

„Skolos augimą mums pavyko sumažinti“, – džiaugėsi R. Šimašius.

Pasidžiaugta buvo ir skaidriu įmonių valdymu. Įmonių valdybose jau dirba 15 naujų nepriklausomų ekspertų, darbą pradėjo ir 7 nauji savivaldybės turto valdymo ekspertai. Tikimasi, kad iki 2016 m. 60 proc. valdybų nariais taps nepriklausomi profesionalai.

Vilniaus metas patikino, kad jų tikslas – nulinė tolerancija korupcijai.

Atgimsta Neries upės prieigos

Meras priminė, kad atgimsta ir Neries upės prieigos. Pavyzdžiui, krantinėje jau pastatytos 26 naujos šiukšlių dėžės krantinėje, nupjaustyta apie 90 kg pavojingai kyšojusios armatūros, išgenėti krūmynai ir brūzgynai, reguliariai šienaujama žolė.

„Už pastarųjų tikrai yra užkliuvęs ne vienas bėgikas. Pavojingiausios vietos, kur tamsiuoju paros metu galima ir sprandą nusisukti, taip pat sutvarkytos. Skaudžiausius dalykus tvarkome iš karto, vėliau tvarkysime kitus“, – sakė meras.

Jis taip pat šmaikštavo, kad į Žaliąjį tiltą žvelgiantys asmenys džiaugiasi gėlių kompozicija – jo valymo metu Žaliojo tilto skulptūros buvo pakeistos gėlių instaliacijomis.

Kas laukia Vilniaus?

Greitu metu planuojama Vilniuje atnaujinti dviračių takus, uždegti žalią šviesą miestiečių iniciatyvoms, surengti daugiau viešų renginių pažabojant biurokratiją šioje srityje – palengvinant leidimų išdavimą. Pastarųjų nereikės, jei muzika nebus leidžiama garsiai ir nebus ribojamas eismas.

Be to, jau nuo rugpjūčio 14 dienos Vilniuje turėtų pradėti kursuoti 5 nauji naktiniai autobusai, kurie važinės penktadieniais ir šeštadieniais.

Planuojama įrengti ir daugiau naujų laisvalaikio leidimo erdvių, padėti pagražinti vilniečių kiemus. Kalbėta buvo ir apie tai, kad Vilnius turėtų tapti miestu be vaikų namų.

„Vilnius turi būti miestas, kuriame būtų gera gyventi 1 mln. vilniečių. Į tai turime orientuotis turėdami omenyje, kad Vilnius turi būti traukos centras ir miesto gyventojams, ir emigrantams. Tam, kad juos pritrauktume, dar kartą pabrėžiu, jame turi būti gera gyventi“, – sakė meras.

Dideli pokyčiai – švietimo srityje

Nuveiktus darbus pristatė ir Vilniaus miesto vicemeras Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas Valdas Benkunskas. Šios frakcijos kuruojamos sritys – švietimas ir energetika.

„Gavome sunkų palikimą iš dabartinės valdžios – 7 tūkst. vietų trūkumą darželiuose“, – pripažino jis, tačiau, tarybos sprendimu, jau nuo spalio mėnesio keisis registracijos į darželius tvarka. Tėvai į darželius vaikus galės registruoti nuo spalio 1 dienos ir tai daryti visus metus.

„Mokyklos irgi – didelė problema. Vakar, tarybos sprendimu, mes baigėme dešimtmetį trukusią mokyklų pertvarką. Vilniuje nuo rugsėjo pirmos dienos nebelieka vidurinių mokyklų. Akivaizdžiai matome, pagal turimus duomenis, kad tol, kol nėra sutvarkytas bendras mokinių srautas, mokyklų tinklas, kalbėti apie didesnes pertvarkas yra sudėtinga. Priėmėme skausmingus mokykloms pakeitimus, tačiau jei norime judėti į priekį, jie buvo būtini“, – sakė jis.

Žada, kad už šilumą mokėsime mažiau

V. Benkunskas taip pat patikino, kad per artimiausius metus vilniečiams 20 proc. turi mažėti šilumos kaina.

„Procesai yra prasidėję, šildymo sezonui pradėjome ruoštis jau vasarą. Mūsų tikslas – kad šilumos kainos ne didėtų, o ilgainiui mažėtų“, – sakė jis ir patikino, kad darbai, kurie padės šį pažadą ištesėti, jau pradėti.

V. Benkunskas taip pat patikino, kad sieks pažadinti daugiabučių namų bendruomenes. Bus keičiama ir daugiabučių namų administravimo tvarka.

Papasakojo, kaip pavyko sumažinti skolą

„Nėra stebuklingos lazdelės, kurios mostelėjimas nubraukė tuos 2 proc. Žinau, kas buvo kalbama, kad viskas sugrius, bus nevalyta, neapšviesta. Matome, kad viskas išlieka tame pačiame lygyje. Atsisakėme nebūtinų išlaidų, net negalėčiau įvardyti konkrečių metodų. Tai buvo daroma žingsnis po žingsnio“, – paklaustas, kaip pavyko sumažinti Vilniaus skolas, sakė miesto meras.

Anot jo, Vilniaus miesto skolą dar būtų galima sumažinti keičiant požiūrį į būtinas išlaidas ir į vilniečių padėtį.

„Nėra sąžininga, kad vilniečiai sumoka daug mokesčių, bet grąža nėra adekvati“, – sakė jis.

Tiesa, jis pripažino, kad apie įvykdytus darbus reikėtų kalbėti po ketverių metų, o ne po 100 dienų, tačiau kartu pasidžiaugė, kad sulaukia daug komplimentų dėl pasikeitusio Vilniaus miesto valdymo stiliaus, tad tuo jau galima pasididžiuoti.