Per savaitgalį vykusį vizitą Londone lenkų kalba transliuojančio Lietuvos radijo "Znad Wilii" tinklalapio (zw.lt) paklaustas, ar Maskvos politinio spaudimo Lietuvai priežastis gali būti artėjantis Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės programos viršūnių susitikimas Vilniuje, R.Sikorskis atsakė: "Manau, kad tokie įtarimai yra ne be pagrindo".

"Tie politiniai boikotai duoda priešingų rezultatų, – pažymėjo jis. – Buvo gruziniškų vynų boikotas – Gruzija dabar pagerino savo vynų kokybę ir eksportuoja juos į visą pasaulį. Buvo nutraukiamas dujų tiekimas – dabar turime jungtis, bendrą Europos energetikos politiką, skalūnų dujas, suskystintų dujų terminalą. Taip bus daugelyje sričių. Mes Vakaruose dažnai nereaguojame perdėtais pareiškimais, tik darome savo, ir po kiek laiko padėtis pasikeičia."

Ministras pridūrė, kad Lenkijai itin svarbi Rytų partnerystės viršūnių susitikimo Vilniuje sėkmė, nes esą būtent Varšuva "sugalvojo Rytų partnerystę ir įtikino jos imtis visą Europos Sąjungą".

"Tai pirmas didelis politinis Bendrijos projektas, nuo pat pradžių sugalvotas Lenkijos. Prašėme bendradarbiavimo su Švedija, vėliau – su visa ES, o šiandien pradedame skinti (šio projekto) vaisius. Tai rodo, kokia naudinga yra Lenkijos narystė Europos Sąjungoje realizuojant mūsų interesus – šiuo atveju Rytuose", – pabrėžė R.Sikorskis. Jį cituoja lenkų radijo interneto svetainė.

Rusija praeitą savaitę sustabdė lietuviškų pieno produktų importą. ES ir Lietuvos pareigūnai teigia manantys, kad Rusijos taikomi prekybos apribojimai yra įvesti dėl politinių motyvų.

Lietuva šių metų antrąjį pusmetį pirmininkauja ES Tarybai ir aktyviai remia Rytų partnerystės programą, kuria siekiama glaudesnių ES ryšių su posovietinėmis šalimis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)