Anksčiau svarstyta, kad jiems neišmokėta pensijos dalis bus kompensuojama.

Finansų ministras sako, kad lėšų šaltinis pensijų kompensavimui gali būti didesnis alkoholio akcizas, be to, kalbama apie nekilnojamojo turto, automobilių apmokestinimą, pridėtinės vertės mokesčio lengvatų peržiūrą.

"Tiek Civilinis kodeksas, tiek Konstitucinio Teismo išvados pasisako tai, kad pensija nėra paveldėjimo objektas. Tiesiog pensijos bus išmokamos tiems, kurie yra (gyvi - BNS)", - po pensijų kompensavimo darbo grupės posėdžio žurnalistams sakė A.Pabedinskienė.

Finansų ministras Rimantas Šadžius sakė, jog dar sprendžiama, iš kurs gauti lėšų pensijų kompensavimui. Anot jo, galutinius sprendimus priims valdančiųjų Politinė taryba - tikimasi, kad tai įvyks kitą savaitę.

"Vienas siūlymų - tam tikras alkoholinių gėrimų akcizų padidinimo etapas. Nuo balandžio 1 dienos akcizai yra padidinti, pernai priimant šių metų biudžetą. Manau, kad mes neišvengiamai nuolat turėsime didinti alkoholinių gėrimų akcizus. Tai yra mechanizmas, naudojamas daugelyje pasaulio valstybių, kad jų kainos sektų paskui bendrą maisto produktų infliaciją. Dabar skaičiuojame, kiek galėtų būti alkoholinių gėrimų rūšių akcizai didinami. Turime atsižvelgti, kad padidinus akcizą, padidėja biudžeto įplaukos, bet ir tai, kad sumažėja vartojimas arba kyla kontrabandos grėsmė", - kalbėjo R.Šadžius.

Jis pripažino, jog be šio, svarstomi ir kiti šaltiniai - mokesčių sistemos ir išlaidų struktūros tobulinimas.

"Galvojame ir apie nekilnojamąjį turtą, automobilius, PVM klausimus. Tų variantų yra pakankamai daug. Aš tikrai nenorėčiau eiti į detales", - sakė R.Šadžius.

Valdantieji skaičiuoja, kad pensijų kompensavimui reikės apie 443 mln. litų. Šiemet tam reikės 88,6 mln. litų, o likusi suma bus kompensuota 2015-2016 metais.

Anksčiau skaičiuota, kad pensijoms grąžinti reikės apie 1 mlrd. litų, vėliau ši suma sumažėjo iki 800 mln. litų.

Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią "Sodrą", Seimas 2009 metų gruodį dvejiems metams - 2010-2011-iesiems - buvo "apkarpęs" daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų.