Atsižvelgus į buvusio Konstitucinio Teismo pirmininko Egidijaus Kūrio pastabas, valdantieji iš naujo pradės R. Paksui reikalingų Konstitucijos pakeitimų tvirtinimą.

Tačiau ketvirtadienį valdančiųjų politinės tarybos posėdyje „tvarkiečių“ lyderis išgirdo ir blogą žinią. Koalicijos partneriai neketina palaikyti jo siūlymo daugiau ne milijardu litų didinti biudžeto deficitą.

Atsižvelgė į E. Kūrio kritiką

E. Kūris yra pareiškęs, kad R. Paksui kelias į rinkimus atveriamas galimai pažeidžiant teisės normas – mat faktinis pataisų teikėjas yra Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, o ne, kaip reikalaujama, Seimo narių grupė. Ketvirtadienį valdantieji sutarė į šias pastabas atsižvelgti. Konstitucijos pataisa Seimui bus iš naujo teikiama parlamentarų grupės vardu, taip išvengiant E. Kūrio įvardintos galimos teisinės kolizijos.

„Visi koalicijos partneriai pritarė šiam siūlymui. (...) Artimiausiu metu Seime bus įtrauktas į darbotvarkę šis klausimas“, - žurnalistams teigė Seimo pirmininkė, Darbo partijos lyderė Loreta Graužinienė.

Tokį sprendimą dėl R. Pakso palaiko ir socialdemokratų lyderis, premjeras Algirdas Butkevičius.

„Jeigu yra teisininkų išvados, kad galima klaida padaryta ir kad priėmus galutinai šitą konstitucinę pataisą ir vėl bus kreiptasi į Konstitucinį Teismą, tai, aš manau, normalu. Geriau užbėgti įvykiams šiandien už akių“, - kalbėjo A. Butkevičius.

Milijardo „tvarkiečiai“ nematys

R. Paksas po koalicijos tarybos posėdžio pareiškė sieksiantis daugiau nei milijardu litų, iki 2,9 proc. bendrojo vidaus produkto, sieksiantis padidinti kitų metų biudžeto deficitą. Esą euro įvedimui reikalingi kriterijai išliks, o papildomos išlaidos leis teisingiau elgtis su nuskriaustais biudžetininkais ir kitais valstybės tarnautojais.

Tačiau koalicijos partneriai šią „tvarkiečių“ lyderio iniciatyvą atmetė.

„Mes diskutavome ta tema ir priėjome bendrą sprendimą kol kas susilaikyti nuo deficito didinimo. Nes labai svarbu išlaikyti finansinį stabilumą. Ir ieškosime kitų vidinių rezervų vienoms ar kitoms išlaidoms padengti“, - sakė L. Graužinienė.

Analogiškos pozicijos laikosi ir premjeras.

„Lietuva po keleto metų grįžo į ekonominio tvarumo būseną. Ir jeigu šiuo metu būtų priimtas sprendimas dėl deficito didinimo, tai mes vėl savo valstybę finansiniu požiūriu grąžintume atgal. Ir pasitikėjimas mūsų finansų rinka ženkliai sumažėtų“, - aiškino A. Butkevičius.

„Galiu garantuoti, kad tikrai šiuo klausimu jokių pokyčių nebus“, - pridūrė A. Butkevičius, užsimindamas, jog finansinių rezervų gali būti ieškoma ir atleidžiant dalį valstybės tarnautojų.

Biudžeto svarstymai į Seimo salę grįš kitą savaitę.