Laikinai vadovavimą Darbo partijai nutraukęs Vytautas Gapšys socdemų lyderį kaltina nesolidumu – esą premjeras skleidžia gandus, užuot susitelkęs į valstybės reikalus. Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas R. Paksas nekritikavo A. Butkevičiaus taip stipriai, bet paneigė turėjęs kontaktų su D. Grybauskaite.

Lietuvos televizijos laidos „Dėmesio centre“ vedėjui Edmundui Jakilaičiui jis patvirtino girdėjęs kalbų, esą „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ siekė sandėrio su prezidente Dalia Grybauskaite. Sandėrio esmė – V. Gapšiui, Viktorui Uspaskichui ir Vitalijai Vonžutaitei palanki Darbo partijos bylos baigtis mainais į „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ paramą D. Grybauskaitei prezidento rinkimuose. Tokį susitarimą, anot E. Jakilaičio šaltinių, prezidentei galimai siūlė „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderis Rolandas Paksas.

„Aš irgi esu girdėjęs tokią informaciją. Žinot, nesuprantu tokių dalykų. Tai neįmanoma. Prezidentas gali būti koks nori galingas, bet kad paskambintų kokio nors teismo pirmininkui ir kažką lieptų... Prezidentai keičiasi, teisėjai keičiasi, mes visi šiose pareigose laikinai, neįsivaizduoju kaip gali kilti tokia mintis vykdyti prekybą. Čia sandoriai kažkokie?" - televizijos eteryje kalbėjo A. Butkevičius.

R. Paksas: ryšių su prezidente neturėjau mėnesių mėnesius

Rolandas Paksas
„Tvarkiečių“ lyderis R. Paksas teigė galintis tik apgailestauti, kad Lietuvos televizijos eteryje paleidžiama informacija, kuri su tiesa neturi nieko bendra. Politikas sako, kad A. Butkevičius galėjo paprasčiausiai jam paskambinti ir pasikalbėti apie tai, nors to nepadarė.

„Koalicijos partneriui A. Butkevičiui būtų solidu paimti telefono ragelį ir paskambinti kitam koalicijos partneriui bei paklausti, kaip ten iš tikrųjų yra. Tuo labiau, kad būtent vakar aš turėjau galimybes šnekėti telefonu su juo ir nė pusės žodžio negirdėjau“, - sakė R. Paksas.

Politikas sako neturėjęs jokių kontaktų su D. Grybauskaite nesuskaičiuojamus mėnesius.

„Ir trečias dalykas, kuris jums turėtų nepatikti. Tai ne tik tas minimas dvi savaites, bet aš jau nebesuskaičiuoju, kiek mėnesių neturėjau kontakto su mūsų prezidente, Ekscelencija D. Grybauskaite nei akivaizdžiai, nei telefonu, nei elektroniniu paštu. Vienintelis dalykas buvo tik spalio 7 diena ir mano pasiūlymas valdančiai koalicijai susitarti, kad koalicija keltų bendrą kandidatą“, - DELFI sakė R. Paksas.

Klausiamas, kodėl A. Butkevičius patvirtino netiesą ir kokie jo santykiai su premjeru apskritai, R. Paksas koalicijos partneriui negailėjo pagyrų.

„Ką aš žinau, kas tuo metu buvo premjero galvoje. Mūsų santykiai šiaip labai puikūs, labai darbiniai ir koalicijos rėmuose, ir dirbant su ministrais. Ir kaip su žmogumi, norėčiau pasakyti“, - svarstė R. Paksas.

„Galbūt premjeras daugiau pletkų surenka“

Viktoras Uspaskichas, Vytautas Gapšys ir Loreta Graužinienė
V. Gapšys premjero elgesį vadina nesolidžiu. Visų pirma, dėl to, kad A. Butkevičius esą užsiima gandų skleidimu.

„Aš tokių kalbų negirdėjau. Bet premjeras galbūt daugiau pletkų surenka. Kiek aš girdėjau pletkų, jeigu visus papasakočiau, tai atrodytų, kad valstybėje iš viso prasidėjo trečiasis pasaulinis karas. Aš jais paprasčiausiai netikiu. Dėl to pletkų tiesiog nekomentuoju. Manau, lygiai taip pačiai turėjo pasielgti premjeras“, - DELFI teigė V. Gapšys.

„Tai visiškai, mano manymu, nesąmonė“, - pridūrė politikas.

Pyksta ir dėl kalbų, ir dėl A. Butkevičiaus blaškymosi

A. Butkevičiaus elgesį jis atvirai kritikavo. Esą premjeras užsiima ne tuo, kuo turėtų užsiimti.

„Būdamas premjeru, aš susikaupčiau į valstybės valdymą. O ne kad kažkas pasakė kažkokį pletką, o kitas pasakė: aš irgi girdėjau tą patį pletką. Tai, aš manau, yra nesolidu. Tą patį pasakyčiau ir premjerui: nesolidu kalbėti pletkais“, - tęsė V. Gapšys.

Paklaustas, ar nemano, kad taip A. Butkevičius galbūt bando išvengti dalyvavimo prezidento rinkimuose ir išsisukti nuo „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ pasiūlytos paramos, pašnekovas neslėpė nesuprantantis, kodėl socdemų lyderis tyli apie savo kandidatavimą.

„Jeigu jie savo rinkimines strategijas gali paremti tiktai tokiais gandais, tai aš manau, kad pas socdemus yra labai rimta priešrinkiminė krizė prasidėjusi. Bet aš tikiuosi, kad premjeras suvokia atsakomybę. (...) Koalicijos partnerių pasiūlymai ir mūsų pasiūlymai buvo labai rimti ir labai solidūs. Todėl aš, jo vietoje, į juos solidžiai atsakyčiau. Bet ne tokiu būdu, kaip įvykęs vakar“, - svarstė V. Gapšys.

„Darbiečio“ žodžiais, A. Butkevičius „galbūt pavargo“ tiek nuo darbo, tiek nuo vidinių įtampų partijoje.

„Ir dėl to, matyt, išgirsti niekuo nepagrįsti gandai kartais suvirpina ir jį“, - kiek švelniau pasisakė V. Gapšys.

Su Darbo partijos įkūrėju V. Uspaskichu DELFI nepavyko susisiekti – politiko mobiliojo ryšio telefonas ketvirtadienio rytą buvo išjungtas.

V. Mazuronis: R. Paksas net nebuvo susitikęs su prezidente

Valentinas Mazuronis
„Tvarkos ir teisingumo“ partijos vicepirmininkas, aplinkos ministras V. Mazuronis DELFI teigė nesuvokiantis kilusio ažiotažo. Anot jo, partijos pirmininkas R. Paksas bent keletą mėnesių nebuvo susitikęs ir net telefonu nekalbėjo su D. Grybauskaite.

„Partijos lygmeny arba vadovybės lygmeny jokių tokių susitarimų, net ir kalbų apie tokius dalykus nebuvo. (...) R. Paksas net nebuvo susitikęs su prezidente. Jeigu neklystu, kokius gerus tris mėnesius. Jei neklystu, birželio mėnesį jis turėjo kažkokį kontaktą. Tie teiginiai, kad per kažkokias tris savaites kažkokie buvo susitikimai ar tarimaisi, man atrodo keistokai. (...) Jis nebuvo susitikęs ir neturėjo jokių kitokių kontaktų – netgi telefoninių“, - kalbėjo V. Mazuronis.

Kaip ir V. Gapšys, premjero aptartus gandus jis vadino pletkais, melu ir dezinformacija. „Tiktai klausimas, kieno skleidžiama ir kokiu tikslu“, - svarstė V. Mazuronis, pridurdamas, esą kažkas politinėje arenoje „žaidžia nešvariai“.