„Valstiečių ir žaliųjų sąjunga vienareikšmiai remia miškų reformą, tai yra urėdijų reformą, kad atsirastų viena įmonė, kad nebebūtų 42 įmonių, bet mes šiuo metu neturime pagalbos nei iš pozicijos nei opozicijos“, - Žinių radijui trečiadienį sakė R. Karbauskis.

Anot jo, kitą savaitę Seime bus balsuojama dėl reformos ir tai taps egzaminu opozicijai, kuri turės parodyti, ar palaiko reformą.

„Bus tikriausiai egzaminas kitą savaitę, tikiuosi, kada opozicija galės įrodyti, ar ji pati remia, ar tik šneka apie reformas. Šiuo atveju tie pokyčiai, sakykime, miškų atžvilgiu yra būtini ir negalime šnekėti, kad mes to nedarome, bet mūsų yra 56, o ne 71, kol kas. Atitinkamai tikiuosi, kad to palaikymo atsiras“, - tikino „valstiečių“ lyderis.

Seime svarstomame projekte dėl miškų urėdijų numatoma, kad vietoj šiuo metu esančios Generalinės urėdijos ir 42 urėdijų bus įsteigta viena valstybės įmonė „Lietuvos valstybiniai miškai“. Reformai besipriešinanti miškininkų profesinė sąjunga tikina, kad bus atleista ne 400, kaip teigia Aplinkos ministerija, o mažiausiai tūkstantis iš 4 tūkst. darbuotojų.

Finansavimas kultūrai nemažės

Kitais metais finansavimas kultūros sričiai nemažės, teigia Seimo Kultūros komiteto pirmininkas.

„Finansavimas kultūrai, šiuo atveju galiu užtikrinti, kad jis tikrai nemažės ir tikrai nėra ko baimintis kultūros žmonėms tų dalykų, kad staiga jų atlyginimai mažėtų ar finansavimas mažėtų“, – trečiadienį Žinių radijui sakė politikas.

Anot jo, pasiūlymas Kultūros ministerijai kitų metų biudžetą susimažinti beveik 18 mln. eurų ir atiduoti juos į vadinamąjį pokyčių krepšelį tėra kalbos, o ne sprendimas.

„Šiandien renkamas „permainų krepšelis“, 18 mln. eurų buvo mechaniškai išdėstyta Kultūros ministerijai, kaip ir kitoms ministerijoms, bet ketinimas yra toks, kad tai yra tik derybų objektas. Mes norime mažinti Lietuvoje valdininkų skaičių iki 25 proc., tą būtina padaryti, ir atitinkamai ministerijoms vienas iš tokių stimuliavimo šito veikimo kryptimi yra būtent siūlymas mažintis lėšas tose srityse, kur galima rasti rezervų. Bet Kultūros ministerija rezervų neturi, šitoje situacijoje reikėtų pasakyti, kad tai, kas yra koks nors kalbėjimas, nėra nutarimai“, – trečiadienį kalbėjo R.Karbauskis.

Jis taip pat pabrėžė, kad surinkus „pokyčių krepšelį“ dalis jo lėšos bus skirtos kultūrai. „Kultūra yra tarp prioritetų tame pačiame permainų krepšelyje. Jeigu būtų lėšos surinktos, kaip tik kultūra yra viena iš tų sričių, kuriai finansavimas turi būti didinamas“, – teigė Kultūros komiteto pirmininkas.

Jis taip pat pranešė, kad artimiausiu metu Seimas priims Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisas dėl kūrėjų, dirbančių pagal autorines sutartis, apmokestinimo.

„(...) praėjusios Vyriausybės buvo apmokestinimas nuo sausio 1 dienos nuo visos autorinės sumos,dabar bus pataisyta iki pusės. Tai atitinkamai leis sutaupyti kūrėjams apie 3 mln. eurų“, – tvirtino R.Karbauskis.

Šią savaitę Finansų ministerija pranešė, kad prasideda derybos su atskirų sričių ministerijomis dėl vadinamojo Vyriausybės pokyčių krepšelio. Ministerijos visos kartu turi sutaupyti apie 187 mln. eurų, jie reikalingi šalies augimą skatinsiantiems Vyriausybės prioritetams įgyvendinti. Planuojama, kad iš viso šiame krepšelyje bus 615,7 mln. eurų, iš jų 428,4 mln. eurų susidarys iš šiemet ministerijų baigiamų vykdyti programų, priemonių ir investicinių projektų lėšų, taip pat iš numatomo 2018 metų pajamų prieaugio.

Santykiai su socialdemokratai gerėja

Valdančiąją koaliciją sudarančių „valstiečių“ bei socialdemokratų santykiai gerėja, tvirtina Lietuvos R. Karbauskis.

„Mūsų santykiai su Socialdemokratų frakcija gerėja, nes partijos pirmininkas yra išrinktas naujas, naujas frakcijos vadovas. Mes mokomės geriau vieni kitus suprasti ir girdėti, ir šnekėtis iš anksto apie įvairius ketinimus. Manau, kad grėsmės čia nekyla“, – trečiadienį Žinių radijui sakė politikas.

Jis tvirtino nematąs grėsmės valdančiajai daugumai.

„Valdančioji dauguma išliks labai stabili, nematau jokios grėsmės toje vietoje“, – teigė R. Karbauskis.

Gegužęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas žurnalistams yra sakęs, kad valdančiosios koalicijos likimas priklausys nuo balsavimų dėl alkoholio prieinamumo mažinimo ir naujo Darbo kodekso pataisų. Abiejų įstatymų pataisas Seimas jau yra priėmęs. Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas balandį yra teigęs, kad socialdemokratai „nebebus tokie lengvi, prieinami ir paklusnūs, savo prioritetų neturintys partneriai koalicijoje“.

R. Karbauskis trečiadienį taip pat atmetė prielaidas, kad jo vadovaujama Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija gali skilti.

„Šnekėjimas apie tai, kad mes patys skilsime, yra labai senas, prasidėjo dar prieš rinkimus, kaip neskylame, taip neskylame. Du Seimo nariai iš 58, kurie paliko frakciją, tikriausiai nėra skilimas“, – tvirtino jis.

Nuo praėjusių metų lapkričio, kai pradėjo dirbti šis Seimas, „valstiečių“ frakciją paliko partijai nepriklausantys Bronius Matelis ir Dovilė Šakalienė.

„Tai viešųjų ryšių akcijos, kurios naudojamos sukurti visuomenėje nuomonę, kad mes labai nestabilūs ir tuoj pat išsivaikščiosime, ir viskas čia pasibaigs“, – pridūrė politikas.

Dabar valdančioji koalicija Seime turi 75 balsus iš 141.