Alkoholizmo kortą naudojęs rinkimų kampanijos metu, R. Karbauskis šią temą tęsia ir po rinkimų. Prieš savaitę viešėdamas DELFI konferencijoje, R. Karbauskis kartojo, kad alkoholio kontrolė – vienas prioritetų.

LVŽS lyderis ir toliau kalba apie valstybines alkoholio parduotuves, visišką alkoholio reklamos draudimą, amžiaus, nuo kada galima įsigyti alkoholio, didinimą iki 20-ties, lengviesiems alkoholiniams gėrimams taikomo akcizo didinimą. Jis jau pareiškė, kad ir Seime bus uždrausta prekyba alkoholiu. Išimčių nebus ir oficialiems svečiams iš užsienio.

„Problemos, kurios kyla socialinėje ir sveikatos sistemose dėl alkoholio vartojimo, šiuo metu dengiamos visų mokesčių mokėtojų pinigais, o pelnas atitenka privačiam verslui“, – aiškina R. Karbauskis.

Dar pavasarį šia tema LVŽS atliko reprezentatyvią visuomenės nuomonės apklausą. Pirmiausia respondentų klausta, ar jie pritartų akcizų alkoholiniams gėrimams didinimui, net jei didėtų jų kaina. 58 proc. respondentų nurodė šiai idėjai pritariantys, 31,2 proc. – nepritariantys, dar 10,9 proc. šiuo klausimu neturėjo nuomonės.

Šiai idėjai daugiau pritarė žmonės su aukštuoju išsilavinimu, gaunantys aukštesnes pajamas, daugiau moterys (59,7 proc.) nei vyrai (55,8 proc.).

Antru klausimu domėtasi, ar žmonės pritaria kovai su alkoholizmu Lietuvoje visomis priemonėmis, net jei tai reikštų priverstinį gydymą.

Šiai idėjai pritarė 70,6 proc. respondentų, 22,33 proc. nepritarė, dar 7,7 proc. neturėjo nuomonės. Ir šiam sumanymui labiau pritarė moterys (78,5 proc.) nei vyrai (60,7 proc.).

Reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa atlikta kovo 7-21 dienomis, jos metu apklausta 1016 respondentų.

T. Tomilinas: nuotaika visuomenėje keičiasi

Seimo narys, LVŽS pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas DELFI sakė, kad reprezentatyvi apklausa atlikta partijos užsakymu. Ją atliko partijos savanoriai.

„Labai normalu, kad partija aiškinasi žmonių nuomonę apie būsimą politiką, kurią ji deklaruoja kaip tikslą. Išsiaiškinome, kad liberalus argumentas, esą visuomenė ribojimų nepalaiko, nėra teisingas. Patys įsitikinome, kad patvirtinta strategija gali atnešti ne tik vertybinį pasitenkinimą, bet ir sėkmę rinkimuose“, – aiškina parlamentaras.

Pasak T. Tomilino, už draudimus alkoholio pramonėje LVŽS pasisakė jau seniai. Jo aiškinimu, partija pajuto, kad ir visuomenėje nuotaika keičiasi, žmonės tą nori girdėti ir šioms idėjoms pritaria.

Tomas Tomilinas
„Po rinkimų paaiškėjo dar daugiau įdomių dalykų. Aiškėja, kad visuomenė labai aiškiai nori kairiosios ekonominės politikos, didesnio reguliavimo. Tai, manau, visiems buvo nuostaba, net mūsų oponentams“, – teigė T. Tomilinas.

Visuomenės nuomonės apklausas LVŽS atliko ir kitose srityse. Seimo rinkimus laimėjusi partija dar iki rinkimų aiškinosi svarbiausias problemas, žmonių lūkesčius ir tai, kokią politiką jie palaiko.

T. Janeliūnas: nemažai daliai rinkėjų ši tema patraukli

Politologas T. Janeliūnas pastebi, kad kova prieš alkoholizmą yra vienas LVŽS principų. Pasak T. Janeliūno, apklausa gali būti laikoma dar vienu patvirtinimų partijai, kad ši problema išties svarbi ir būtina imtis radikalių priemonių.

„Nemažai daliai rinkėjų ši tema ir kategoriška LVŽS pozicija tikrai galėjo pasirodyti patraukli, nes tai labai konkretus, „žemiškas“ klausimas, o ne labai sofistikuoti svarstymai makro-ekonominiais klausimais.

Mažinti alkoholizmo paplitimą, ypač provincijoje, išties būtina. Ir politikai, kurie nuoširdžiai siūlo šią problemą spręsti, galėjo sulaukti simpatijų iš rinkėjų pusės. Žinoma, tai ne vienintelė ir galbūt ne pagrindinė priežastis, nulėmusi LVŽS pergalę, tačiau kartu su kitomis aplinkybėmis šis konkretus siūlomas sprendimas galėjo padidinti partijos patrauklumą“, – komentuoja Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas T. Janeliūnas.