Nemalonumų dėl lietuvių kalbos nemokėjimo turėjęs buvusios energetikos viceministrės R. Cytackos vyras Mariuszas Cezary Cytackis kreipėsi į sostinės prokurorus, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl internete išplatinto vaizdo įrašo, kuriame, anot jo, „viešai tyčiojamasi iš lenkų tautybės asmenų, jie yra niekinami, skatinama neapykanta bei kurstoma diskriminuoti lenkų tautybės asmenis.“

Vaizdo įrašą, kurį sukūrė tik internete rodomo serialo kūrybinės grupės autoriai, M. C. Cytackis išvydo socialiniame tinkle „Facebook“ ir vaizdo įrašų svetainėje „YouTube“. Vaizdo įraše, kuris pavadintas „Žmogus lenkas“, suvaidino jaunasis humoristas Olegas Surajevas.

„Jis buvo paprastas studentas, kol vieną dieną jam įkando lenkas, ir jis tapo žmogus lenkas“, – taip jauną vaikiną pristato balsas už kadro. Trumpas humoristinis vaizdo įrašas baigiasi riebiu keiksmažodžiu, kurį pasako „žmogumi lenku“ tapęs humoristas.

Dėl šio įrašo į prokuratūrą kreipęsis europarlamentaro Valdemaro Tomaševskio padėjėjos sutuoktinis sulaukė neigiamo atsakymo – prokurorai atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą, nes nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo požymių.

Nutarime prokuroras nurodė, kad nėra jokių duomenų, jog vaizdo įraše būtų vaizduojami dalykai, susiję su M. C. Cytackiu ar jo priklausomybe kokiu nors aspektu išskiriamai asmenų grupei.

„Vaizdo klipą patalpinusio asmens veiksmų pobūdis labiau liudija nebrandų asmens požiūrį, nei siekį kurstyti nesantaiką“, – pabrėžė prokuroras.

Su tuo M. C. Cytackis nesutiko ir prokuroro nutarimą skundė ikiteisminio tyrimo teisėjui, bet ir šis atmetė skundą – vaizdo įraše informacija buvo pateikta humoro forma. Kadangi vyro toks rezultatas netenkino, jis kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą. Tačiau ir čia jo skundas nebuvo patenkintas – teisėja Sigita Bieliauskienė galutine ir neskundžiama nutartimi nurodė, kad prokuratūra priėmė teisėtą sprendimą.

„Pradėti ikiteisminį tyrimą pagal pareiškėjo skundą nebuvo procesinio pagrindo, nes sprendžiant iš nustatytų aplinkybių, nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių – tokios išvados pagrįstai konstatuotos ir skundžiamuose procesiniuose dokumentuose“, – pabrėžė teisėja.

Pasak teismo, nenustatyta jokių objektyvių duomenų, leidžiančių tvirtinti, kad įrašus internete patalpinęs asmuo „aktyviais veiksmais tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą, kurstė žmonių grupės ar jai priklausančio asmens diskriminaciją dėl tautybės.“ 

„Vaizdo įrašo turinys yra akivaizdžiai humoristinis, kas plačiąja prasme suvokiama kaip pasakojimas apie tam tikrus reiškinius, įvykius, vaizduojant juokingas situacijas, išryškinant komiškuosius reiškinio bruožus“, – pažymima teismo nutartyje.

Skųsdamas prokurorų nutarimą atsisakyti pradėti tyrimą, R. Cytackos sutuoktinis aiškino, kad ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai privalėjo ne tik nustatyti ir apklausti vaizdo klipą sukūrusį asmenį bei jame nusifilmavusius asmenis, bet ir tuos žmones, kurie įrašus įkėlė į „Facebook“ ir „YouTube“.

Anot jo, prokurorai nepagrįstai nepaskyrė ekspertizės, kurioje būtų ištirtas vaizdo klipo turinys.

„Peržiūrėjus vaizdo įrašą yra visiškai akivaizdu, kad jis yra apie lenkų tautybės asmenis – klipo turinys mane užgauliai žemina kaip lenkų tautybės asmenį, žemina mano garbę ir orumą, lenkas yra vaizduojamas kaip pajuokos objektas, – skunde nurodė M. C. Cytackis. – Vaizdo klipe pavaizduoti veiksmai akivaizdžiai prieštarauja įprastoms elgesio taisyklėms, bendražmogiškos moralės reikalavimams. Vaizdo klipu prieš lenkų tautybės žmones kurstoma diskriminacija, t. y. tiesiogiai kviečiama ir skatinama riboti teises ir laisves lyginant su kitais žmonėmis ar jų grupėmis.“

Buvusios viceministrės sutuoktinis taip pat pabrėžė, kad vaizdo įraše yra pateiktos „šališkos, neobjektyviai parinktos ir išdėstytos žinios, nuomonės bei vertinimai, išreiškiančios kraštutinai neigiamą, niekinantį, žeminantį nusistatymą prieš lenkų tautybės asmenis“. 

„Pamatęs vaizdo įrašą įsižeidžiau ir patyriau dvasinių išgyvenimų, manau, jog buvo pažeistos mano teisės bei laisvės, saugumas ir lygiateisiškumas su kitais žmonėmis, o taip pat garbė ir orumas“, – skunde teismui rašė M. C. Cytackis.