Rusijos pajėgos, nepaisydamos didelių nuostolių, toliau bando prasiveržti siauruose fronto ruožuose Donecko srityje. O ukrainiečiai sėkmingai gina savo pozicijas. Net ir pusiau apsupti ties Bachmutu, ar Avdijivka. Nors iš esmės rusai čia puola tik 5 ar 7 kilometrų pločio ruožuose.

Tuo metu eiliniai ukrainiečiai, kurie atsidūrė prie fronto linijos toliau patiria daugybę sunkumų. Tiems, kurie nebeturi jėgų ar noro evakuotis, o tai dažniausiai yra pagyvenę žmonės, stengiasi padėti įvairios pagalbos organizacijos.

„Nebeturime gydytojo, likome be daktaro. Mus paliko vienus. Niekas nedirba, niekas mums nepadeda. Kareiviai man padėjo palaidoti mano senuką, bent jie nepaliko manęs tokią akimirką. Dabar likau viena“, – ašarojo viena vietos gyventoja.

Ši gydytojų komanda važinėja po tokius pafrontės kaimus, kad bent porą dienų per savaitę žmonės galėtų pasikonsultuoti su gydytojais specialistais. Nes ankstesniųjų medikų čia iš viso nebeliko.

Visi labai tikisi, kad padėtis pagaliau pagerės ir viena iš vilčių siejama su vienvaldžio komunistinės Kinijos lyderio Xi Jinpingo vizitu į Maskvą. Jis planuoja bendrauti su V. Putinu tris dienas. Ir be abejo pagrindinė šių susitikimų tema bus Kinijos ir Rusijos santykiai karo Ukrainoje metu.

Xi Jinpingas, Vladimiras Putinas

Patys rusai pripažįsta, kad Kinija visų pirma vadovausis savo kiniškais interesais. Be to labai abejotina, kad Kinijos režimas ims atvirai remti Rusijos režimą ginklais, nes tai išprovokuos Vakarų sankcijas.

Taip pat nėra aišku, ar Kinija yra suinteresuota ir turi reikiamos galios, kad įkalbėtų V. Putiną sustabdyti karą Ukrainoje. Nes iki šiol Kinijos valdžia gana miglotai pasisakė apie Ukrainos teritorinį vientisumą ir iš viso labai vengia vartoti žodį „karas“.

Kol V. Putinas Maskvoje bandys užsitikrinti Pekino paramą už dujas, naftą, kitas žaliavas, ar prekes, Ukrainoje jau pavasaris. O tai reiškia labai tikėtiną Ukrainos pajėgų kontrpuolimą.

V. Putino bendražygis, oligarchas ir privačios samdinių „Vagner“ armijos vadas Jevgenijus Prigožinas jau nebekalba apie tai, kaip jis su savo pasamdytais kaliniais užims Bachmutą Donbase.

Bet prabilo apie bendrą vaizdą fronte. Jis atkreipė dėmesį, kad Rusijos padėtis nėra gera, nes ji užėmė gana siaurą teritorijos ruožą aplink rytinę Ukrainos pusę. O tai reiškia, kad ukrainiečiams bus visai nesunku kontratakuoti į bet kurią pusę. Net tiesiai į šiaurę – rusiško Belgorodo link.

„Jeigu Ukrainos pajėgos įžengia į Rusijos Federacijos teritoriją, tai destabilizuos mūsų vidinę politinę padėtį. Ir sukels pavojų Belgorodo miesto gyventojams. Ir svarbiausias dalykas – jeigu Ukrainos pajėgoms pavyks prie Belgorodo, vėliau tai bus gera korta keitimui“, – kalbėjo J. Prigožinas.

Taigi, aktyviausias V. Putino karvedys jau ruošiasi kariauti Rusijoje. O Vidaus reikalų ministerijos valdžiai kalbėjęs V. Putinas jam antrina.

„Be abejo, būtina griežtai nuslopinti bet kokius priešo ir jo agentūros bandymus įsiūbuoti mūsų visuomenę mūsų šalies teritorijoje. Ši veikla yra vienas svarbiausių priešo darbo prieš Rusiją sričių. Tai yra akivaizdu“, – sakė V. Putinas.

Prasidėjus deryboms Maskvoje, Briuselyje Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai pirmadienį priėmė principinį sprendimą dėl 2 milijardų eurų fondo amunicijai Ukrainai pirkti.

Ukrainiečiai yra vis dar priversti taisyti seną sovietinę techniką ir naudoti sovietinius šovinius. Bet dabar tie 2 milijardai eurų bus panaudoti kolektyviniams užsakymams Europos gamybos pramonei.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: