Šį šiltą pavasario savaitgalį daugybė žmonių sugužėjo ir į Palangą. Tačiau šio miesto komisaras Donatas Mockaitis „Žinių radijo“ laidai „Ryto Ekspresso“ džiaugėsi, kad lankytojai buvo supratingi ir atsakingi.

„Žmonių srautas buvo pasiskirstęs daugiau mažiau tolygiai tiek pačioje pajūrio zonoje, tiek įvairiose miesto dalyse. Buvo didelės pareigūnų pajėgos, ir mes tikrai draugiškai prevenciškai tą darbą atlikome šį savaitgalį“, – sakė D. Mockaitis.

Palangoje per savaitgalį nebuvo paskirta baudų už karantino taisyklių pažeidimus.

„Didžiausią dalį (atvykusiųjų) sudarė šeimos, kurios atvyko pakeisti aplinką. (…) Tas įtakojo, kad žmonės elgėsi pakankamai kultūringai, ir džiugino vaizdas“, – kalbėjo D. Mockaitis.

Lietuvoje situacija nedžiugina

Kalbant apie situaciją visoje šalyje, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė pripažino, kad ji nėra tokia džiuginanti.

„Turime tokią realią situaciją, kad kaip tik šiandieną yra mėnuo laiko, tai yra balandžio 12 diena, kai pusėje Lietuvos yra eksponentinis atvejų augimas. Reiškia, kad kiekvieną dieną dvigubai daugėja atvejų, o jeigu kalbėtume apie Vilniaus apskritį tai yra net trigubas skaičiaus augimas. Nebuvo per šį mėnesį tokio laiko, kad per septynias dienas atvejų skaičius kristų, jis vis didėjo. Tiesiog keitėsi kilimo tempas – tai penkiolika, tai dvidešimt procentų atvejų kas dieną buvo daugiau“, – sakė D. Razmuvienė.

Pasak epidemiologės, daugiausiai nerimo kelia protrūkiai šeimose ir darbo vietose. Taip pat per savaitę maždaug apie 45 nauji atvejai fiksuojami ikimokyklinėse įstaigose.

„ Šeimose protrūkiai yra labai aktualūs, nes žmonės susirenka iš įvairiausių socialinių (ugdymo, darbo) vietų, jie ir išeina į tas socialines vietas, ir todėl registruojama (protrūkių) ir darbo vietose, ir kas labai neramina, ikimokyklinėse ugdymo įstaigose“, – sakė D. Razmuvienė.

Epidemiologė viliasi, kad situaciją koreguos skiepai. Ji atkreipė dėmesį, kad medicinos, globos įstaigose, kur suskiepyta didžioji dalis darbuotojų, jau registruojami tik pavieniai atvejai.

„Norėtųsi, kad (vakcinacijos) tempas būtų daug greitesnis. (…) Galime norėti labai daug, bet, jeigu nėra vakcinos, kiek norėtųsi, tai tempai prisiderina prie turimo vakcinų kiekio“, – kalbėjo D. Razmuvienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (414)