Kad demokratija Lietuvoje veikia prastai, liepos pradžioje atsakė 50 proc. respondentų, atskleidė naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ atlikta apklausa. Prieš mėnesį demokratijos veikimu nepatenkintų buvo 56 proc., prieš metus liepą – 51 proc.

Tuo tarpu 43 proc. gyventojų mano, kad demokratija šalyje veikia tinkamai, lyginant su analogiškos apklausos rezultatais birželį, tokių respondentų skaičius padidėjo 5 proc. punktais, o 2015 m. liepą optimistų buvo 39 proc.

Tuo, kaip Lietuvoje veikia demokratija, dažniau patenkintas jaunimas iki 30 metų, didmiesčių gyventojai, respondentai su aukštuoju išsilavinimu bei su didžiausiomis šeimos pajamomis (daugiau kaip 1000 eurų per mėnesį), specialistai, tarnautojai ir besimokantis jaunimas, dirbantys valstybiniame sektoriuje, dešiniųjų politinių pažiūrų gyventojai.

Dažniau už kitus demokratijos veikimu šalyje yra nepatenkinti vyresni nei 50 metų žmonės, gyvenantys kaime, respondentai su viduriniu išsilavinimu bei su mažiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (iki 600 eurų), pensininkai, darbininkai ir bedarbiai, nelietuvių tautybės respondentai.