„Balandžio 15d. LRT vykusioje prezidento agitacinėje rinkimų laidoje galėjo atrodyti, kad vienas iš kandidatų, premjeras Saulius Skvernelis iš anksto žinojo užduodamus klausimus. Ypač tai galėjo būti akivaizdu, kai laidos vedėjas E. Jakilaitis paaiškino Prancūzijos prezidento E. Makrono pasiūlymus dėl Europos Sąjungos reformos konkrečius punktus, ir atsakyta buvo, skaitant iš paruošto teksto pagal išvardintus punktus ir net eiliškumą“,– sakoma kandidato M. Puidoko rašte Lietuvos radijo ir televizijos vadovybei.

Anot Seimo nario, „galėtų kilti pagrįstų įtarimų dėl galimo laidų vedėjo E. Jakilaičio šališkumo dėl jo galimų ryšių su S. Skvernelio buvusiu ar esamu neformaliu įtakingu konsultantu Dariumi Gudeliu, apie ką ne kartą rašė žiniasklaida.“

M. Puidokas mano, kad „Prezidento rinkimų debatai yra per rimta tema, kad juos užtemdytų bet koks šešėlis ir yra įsitikinęs, kad pačioje LRT yra kompetentingų žurnalistų, galinčių moderuoti tokias laidas.“

Be kita ko, kandidatas pasiūlė LRT vadovams, kurie aktyviai siekia kurti BBC britiška debatų tradicija ir demokratijos kriterijais pagrįstą televiziją, apsvarstyti galimybę, kad klausimus kandidatams į prezidentus galėtų gyvai užduoti į debatus pakviesti skirtingų sričių ekspertai, nes taip būtų užtikrinti aukščiausi sąžiningų demokratiškų debatų kriterijai bei būtų sudarytos visapusiškos galimybės įdomios dinamikos debatams.

Apie kandidato raštą LRT vadovybei informuota ir Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Jakilaitis: niekada niekas jokių klausimų nežinojo ir nežinos

DELFI susisiekus su Edmundu Jakilaičiu, šis M. Puidoko įtarimus, kad esą S. Skvernelis galėjo žinoti klausimus iš anksto, pavadino „visiška nesąmone“.

„Niekada niekas jokių klausimų nežinojo ir nežinos, – teigė žurnalistas. – Negaliu atsakyti už tai, kokie kam kyla įtarimai.“

Jis teigė, kad net techniškai tai būtų neįmanomas dalykas. „Žinau, kaip jie buvo rašomi, tikrai žinau, kur buvo mano kompiuteris ir niekas jų nematė. Neįmanoma“, – kalbėjo E. Jakilaitis.

Savo nuomone apie tokius įtarimus E. Jakilaitis pasidalijo ir „Facebook“ tinkle. „Trumpai paaiškinu apie „Skvernelis žinojo klausimus“: Skvernelis dažniausiai skaitė užrašus, kuriuos rašė studijoje kitiems kandidatams kalbant. Jis visą laiką rašė. Skverneliui iš kraštų stovėjo Puteikis ir Šimonytė, todėl matė geriausiai. Kiek aš mačiau, jis neatsinešė jokių paruoštukų, turėjo tik užrašų knygelę. Jokių klausimų, jokių užuominų, bent žodžiu daugiau nei nurodyta TV programoje, niekas negavo, negaus ir niekaip negalėjo susiveikti“, – socialiniame tinkle teigė E. Jakilaitis.

„Nė vienas kandidatas ar jo atstovas klausimų ir neprašė“, – pabrėžė žurnalistas.