Medikams nesutariant, kokiais būdais – medikamentiniais ar terapiniais, kovoti su polinkiu į savižudybę, Seimo narys Liutauras Kazlavickas užregistravo įstatymo projektą. Juo siūlomas 200 tūkst. didesnis finansavimas būtent Lietuvos emocinės paramos tarnybos asociacijai. Atitinkamai sumažinant dabartinei sistemai skirtą finansavimą.

Vilniaus universiteto psichiatrijos klinikos profesorius Dainius Pūras „Žinių radijui“ teigė, jog savižudybių ratą įmanoma nutraukti.

Dainius Pūras
„Mes sugebėjome dramatiškai sumažinti žuvusiųjų keliuose skaičių nuo 900 iki 300 per metus, bet vis tiek norime dar mažiau. O su savižudybėmis yra taip, kad pašnekama viena, o galvojama kitaip. Politikai galvoja, kad nieko čia nepadarysi. Čia vyksta idėjų kova ir toje kovoje laimi tradicinės psichiatrijos atstovai, kurie turi didžiulę įtaką politikams, tai yra tik fasadiškai padekoruota psichinės sveikatos sistema, kuri remiasi didelėmis psichiatrijos įstaigomis ir medikamentiniu gydymu. Tai reikalinga, bet to neužtenka“,- kalbėjo D.Pūras.

Profesoriaus teigimu, Lietuvoje reikėtų bent 10 kartų daugiau psichologinių paslaugų, kurias teiktų gerai parengti ir gerai apmokami psichologai.

„Lietuva iki šiol renkasi sovietinį modelį, kad pavyzdžiui psichoterapija teikia tik gydytojai. Nors jie dažnai net nemoka tos psichoterapijos. O psichologas tarsi ne gydytojas ir nenorima jo pripažinti kaip pilnaverčio“,- aiškino D.Pūras.

Paklaustas, kas turėtų atsitikti, kad įvyktų lūžis sąmonėje, kad būtų pasižiūrėta į šią problemą, kaip į karą keliuose, atsakė:

„Mes turime suvokti, kad viskas mūsų rankose. Ir ne tik tai įvykus garsaus žmogaus savižudybei apie tai reikia kalbėti, bet suprasti, kad tą pačią dieną nusižudo dar trys žmonės. Į ką mes visiškai nebereaguojame. Įsivaizduokite, kad kokia nors Ebola ateitų čia į Lietuvą ir kas čia darytųsi. Galima sakyti, mes turime Ebolą Lietuvoje – tai savižudybių epidemija. Aš galiu pasakyti, kad ir kitąmet nusižudys apie tūkstantis žmonių, nes nieko neplanuojama daryti“- kalbėjo D.Pūras.

Laida „Ryto espresso“ transliuojama 6.05 val.

Visą įrašą klausykite ČIA.

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888 I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111 I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277 I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366 I-VII
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123 I-VII
visą parą

Skambučius į visas linijas apmoka
iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Krizių įveikimo centre (Olandų g. 19 - 2, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Darbo laikas: I, III, V 16.00–20.00

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt