„Nedelsdami išsiųsime informaciją Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) apie tai, kas įvyko Lietuvos – Baltarusijos pasienyje, prašydami įvertinti Lietuvos veiksmus ir priimti naujus sprendimus dėl į šalį patekti norinčių asmenų ir jų teisių pažeidimo“, – Delfi sakė advokatė A. Astrauskienė.

Lietuvos pasieniečių vadas, Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) generolas Rustamas Liubajevas teigia, kad EŽTT galimai buvo klaidinamas, o užsieniečiams atstovaujanti teisininkė galimai manipuliuoja galiojančiais teisės aktais ir faktinėmis aplinkybėmis.

Tam pritaria ir vidau reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. "Lietuva pasirengusi padėti Afganistano piliečiams, jeigu jie atvyks teisėtu keliu. Tačiau niekam neleisime piktnaudžiauti mūsų prieglobsčio sistema ir paversti Lietuvos pereinamuoju neteisėtos migracijos kiemu “ – ministrės poziciją Delfi perdavė jos patarėja Daiva Ulbinaitė.

Atsakydama į klausimą dėl Lietuvos pozicijos EŽTT, patarėja teigė, kad, VRM žiniomis, Vyriausybė yra gavusi minėtą teismo sprendimą ir atsakymą į jį pavesta pateikti Teisingumo ministerijai.

Tuo tarpu Delfi išsiaiškino, kad dar 2019-ų metų pabaigoje advokatė A. Astrauskienė, kaip advokatų juridinės bendrijos „Spectrum legis“ atstovė, pasirašė teisinių paslaugų teikimo sutartį su Lietuvos Respublikos Migracijos departamentu, kurios vertė – vienas milijonas eurų.

Remiantis šia sutartimi, A. Astrauskienės atstovaujama advokatų bendrija teikia teisines valstybės garantuojamas ir iš biudžeto apmokamas paslaugas į Lietuvą patekusiems ar bandantiems patekti trečiųjų šalių piliečiams, kuriuos sulaiko Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai.

Šios sutarties turinyje yra numatyta, kad advokatų bendrija neteisėtiems migrantams atstovauja jų apklausose, kurias vykdo VSAT, taip pat vykdo teisinį atstovavimą teismuose, rengiant procesinius dokumentus dėl prieglobsčio prašymo.

Tokią teisinę pagalbą mūsų šalis privalo suteikti bandantiems į ją patekti ar neteisėtai patekusiems užsieniečiams, remiantis Europos žmogaus teisių konvencija ir kitais teisės aktais. Už tokių paslaugų teikimą apmoka valstybė.

Ši sutartis yra aktuali ir šiandien bei galioja iki 2023-ų metų pabaigos.

Papildyta: pati advokatė A. Astrauskienė sako, kad tokia, vieno milijono vertės, sutartis iš tiesų buvo sudaryta, ji patalpinta viešai Centriniame viešųjų pirkimų portale, tačiau pagal minėtą sutartį jos atstovaujama kontora lėšų iš Migracijos departamento negavo.

"Buvo sudarytos trys preliminariosios sutartys, kiekviena vieno milijono eurų vertės. Viena iš tų sutarčių - su mūsų bendrija, kitos dvi - su bendrija ir fiziniu asmeniu", - sakė advokatė A. Astrauskienė.

Vėlai vakare atostogaujanti Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė Delfi atsiuntė tokį pranešimą: „Migracijos departamentas neturi sudaręs pagrindinių sutarčių su advokatų profesinės bendrija „Spectrum legis“ bei advokate Asta Astrauskiene. Departamentas buvo sudaręs preliminarias sutartis su keliais tiekėjais, tačiau įvykus visoms procedūroms paslaugų sutartis pasirašyta su advokatų Pauliumi Vinkleriu ir jo atstovaujama įmone. Būtent iš šios įmonės Migracijos departamentas perka teisines paslaugas".

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (779)