Utenos apylinkės teismo Molėtų rūmai 2022 metų vasarį K. Tubį, kaltintą dėl trijų prekybos poveikiu epizodų, buvo išteisinę.

Prokuratūra šį sprendimą apskundė Panevėžio apygardos teismui.

Panevėžio apygardos teismas vasarį nusprendė, kad K. Tubis yra kaltas dėl prekybos poveikiu viename epizode, o dar dėl dviejų politiką išteisino. Panevėžio apygardos teismas K.Tubį pripažino kaltu reikalavus finansinės paramos minėtam visuomeniniam rinkimų komitetui, besiruošiančiam 2019-ųjų metų savivaldybių merų ir tarybų rinkimams. Teismas K. Tubiui skyrė 10 tūkst. eurų baudą ir uždraudė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje.

Buvo nustatyta, kad K. Tubis 2018 m. pabaigoje vienam Anykščių verslininkui pažadėjo paveikti savivaldybės darbuotojus, kad šie sudarytų galimybę jo atstovaujamai bendrovei išsinuomoti žemės sklypą bei gauti leidimus vykdyti jame verslininko pageidaujamas statybas. Už tai bendrovės atstovas surado asmenį, kurio vardu į K. Tubio vadovaujamo rinkimų komiteto sąskaitą kaip auka pervestas 1 tūkst. eurų.

Šį sprendimą LAT apskundė ir K. Tubis, ir prokuratūra.

Prašo riboti galimybę eiti tiek skiriamas, tiek ir renkamas pareigas


Prokurorė Dalia Markauskienė LAT antradienį teigė, kad prokuratūra prašo teismo A. Tubio bylą grąžinti nagrinėti iš naujo. Jos manymu, Panevėžio apygardos teismas tinkamai neįvertino visų politiko kaltę dėl kitų dviejų epizodų dėl galimos prekybos poveikiu.

Apeliacinis teismas nevertino įrodymų, kurie pagrindžia jo kaltę.

(...) Teismas įrodymų vertinimo tvarkos nesilaikė, todėl buvo padaryta klaidinga išvada, kad K. Tubis nepadarė jam inkriminuojamų nusikalstamų veikų“, – dėstė prokurorė.

Anot D. Markauskienė, prokuratūra taip pat prašo LAT pakeisti teismo nuosprendį dėl baudžiamojo poveikio priemonių taikymo K. Tubiui. Siūloma atimti iš jo teisę ketverius metus eiti tiek skiriamas, tiek renkamas pareigas, tai yra numatyti, kad politikas minėtą laikotarpį negalėtų dirbti valstybės tarnyboje, eiti tarybos nario ar mero pareigas atėmimas bei būti išrinktu savivaldybės tarybos nariu ar meru.

Prokurorė manymu, Panevėžio apygardos teismas pagrįstai pritaikė K. Tubiui draudimą eiti mero pareigas, tačiau, anot jos, kadangi buvo kilę neaiškumų dėl šios baudžiamosios poveikio priemonės taikymo, mat savivaldybės mero pozicija yra renkama, reikia tiksliau numatyti priemonės taikymą, ją išplėsti.

„Teismas paskyrė pagrįstai šią priemonę, kadangi K. Tubis veiką padarė darbinės veiklos srityje, būdamas valstybės tarnautoju, būdamas Anykščių rajono savivaldybės meru“, – dėstė D. Markauskienė.

Prašo palikti galioti išteisinamąjį teismo sprendimą


K. Tubis kasaciniu skundu teismo prašo panaikinti Panevėžio apygardos teismo nuosprendį ir palikti galioti Utenos apylinkes teismo Molėtų rūmų sprendimą, kuriuo politikas buvo išteisintas. LAT atsisakius tenkinti šį prašymą Anykščių rajono meras prašo panaikinti Panevėžio apygardos teismo nuosprendį ir perduoti bylą iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka.

K. Tubio advokatas Giedrius Danėlius teigė LAT, kad jo kartu su kasaciniai skundais siekiama kvestionuoti prieš K. Tubį vykdytą kriminalinę žvalgybą.

„Ginčijame kriminalinės žvalgybos teisėtumą“, – sakė G. Danėlius.

Jis stebėjosi prokuratūros siekiu praplėsti jo ginamajam norimą taikyti baudžiamojo poveikio priemonę, tai yra uždrausti jam ketverius metus net ik eiti mero pareigas, bet ir būti išrinktas į merus, taip pat į savivaldybės tarybos narius.

„Šis klausimas nebuvo aptariamas apeliaciniame skunde. (...) Šioje situacijoje jokia kita poveikio priemonė negali būti taikoma“, – pabrėžė advokatas.

Nagrinėjant bylą, teisme pasigęsta paties K. Tubio pasirašyto kasacinio skundo. Kiti gauti skundai buvo pasirašyti jo advokato G. Danėliaus. Posėdyje padarius pertrauką, ir jos metu K. Tubio skundo nerasta.

Galiausiai LAT pasiūlė savo poziciją, skundo argumentus išdėstyti žodžius.

K. Tubis tvirtino siekiantis visiško išteisinimo. Jis tikino jokio poveikio niekam nedaręs.

„Nesiekiau daryti poveikio, nes tai prieštarauja mano vertybėms“, – pabrėžė jis.

Buvo grąžintas į rinkimus


Šių metų kovo 7 d. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), remdamasi Panevėžio apygardos teismo sprendimu, pašalino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos politiką K. Tubį iš Anykščių rajono mero rinkimų, kuriuose jis jau buvo patekęs į antrą turą.

Šis sprendimas buvo apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Teismas panaikino VRK sprendimą šalinti K. Tubį iš rinkimų, komisija politiką sugrąžino į kovą dėl Anykščių rajono mero pozicijos. Galiausiai K. Tubis laimėjo Anykščių rajono mero rinkimus.

Birželį Panevėžio apygardos teismas nutarimu patikslino, kad K. Tubiui nuosprendžiu korupcijos byloje paskirta baudžiamojo poveikio priemonė – teisės dirbti valstybės tarnyboje atėmimas ketveriems metams – apima ir mero pareigas.

Šį sprendimą K. Tubis apskundė Apeliaciniam teismui, tačiau šis politiko skundą paliko nenagrinėtą, pažymėdamas, jog klausimas dėl apribojimo politikui eiti mero pareigas gali būti sprendžiamas LAT.

Tiesa, teismas panaikino K. Tubiui nepalankų nutarimą, kuriuo buvo patikslinta, jog jam paskirta baudžiamojo poveikio priemonė – teisės dirbti valstybės tarnyboje atėmimas ketveriems metams – apima ir mero pareigas.