Pasak prokurorės, E. Kusaitei turėtų būti skirta vienerių metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui.

Valstybinė kaltintoja E. Kusaitę Vilniaus miesto 1 apylinkės teismui siūlė pripažinti kalta dėl SMS žinutės, kurią ji J. Lauciui išsiuntė praėjusių metų vasario 18-ąją, 17.23 val.

„Anksčiau ar vėliau tu dvėsi, aš atsakau. Tu dar painkši, pamatysi. Seni pažįstami tavęs nepaliks. Išgama tu, neturintis jokių dvasinių vertybių“, – buvo rašoma SMS žinutėje.

Pasak prokurorės, nors E. Kusaitė kaltės nepripažino nei ikiteisminio tyrimo, nei teisminio nagrinėjimo metu, jos kaltė visiškai įrodyta surinktais įrodymais. „Dėl faktinių aplinkybių nekyla jokių abejonių“, – pabrėžė J. Gureckienė.

Savo baigiamojoje kalboje prokurorė pažymėjo, kad išsiųsta SMS žinutė yra „akivaizdžiai grasinančio ir žeminančio pobūdžio“, o ją siųsdama terorizmo bylą tyrusiam prokurorui E. Kusaitė suprato, jog siunčia pareigūnui.

Prokurorė: nusikaltimai yra ciniški, valstybės reakcija turi būti griežta

Prokurorė pabrėžė, kad ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gavus J. Lauciaus pareiškimą, tačiau SMS žinutę užfiksavo ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, vykdę E. Kusaitės pokalbių kontrolę telekomunikacijos tinklais (ją buvo sankcionavęs teismas).

„Grasinimas yra tyčinis nusikaltimas, – sakė J. Gureckienė, pažymėjusi, kad E. Kusaitės išsiųstoje žinutėje buvo išreikštas realus grasinimas. – Grasinimo realumą atspindi išsakyti žodžiai SMS žinutėje ir tarp nukentėjusiojo bei kaltinamosios susiklostę santykiai“.

Be to, prokurorės teigimu, E. Kusaitė ne tik grasino nužudyti ar sunkiai sutrikdyti J. Lauciaus sveikatą, bet ir šį įžeidė bei sumenkino, žinutėje pavartodama žodį „išgama“.

„Išsakytas įžeidimas yra besąlyginis, nes šis žodis įžeistų ne tik valstybės tarnautoją, bet ir bet kurį kitą asmenį“, – įsitikinusi valstybinė kaltintoja.

Pasak jos, E. Kusaitės padaryti nusikaltimai yra ciniški ir nukreipti prieš teisėtai savo pareigas atliekantį pareigūną, dėl to „valstybės reakcija turi būti griežta“, tačiau skiriant bausmę reikia atsižvelgti ir į tai, kad kaltinamoji anksčiau neteista. Todėl, prokurorės nuomone, bausmės tikslai bus pasiekti E. Kusaitei neskyrus realios laisvės atėmimo bausmės.

J.Laucius: man nekyla abejonių, kad žinutę išsiuntė E.Kusaitė

Byloje nukentėjusiuoju pripažintas J. Laucius taip pat įsitikinęs, kad teismui neturėtų kilti jokių abejonių dėl E. Kusaitės kaltės.

„Gavęs šią žinutę ir šiuo metu galiu teigti, kad ji yra tiek grasinamojo, tiek įžeidžiančio pobūdžio – ją perskaitęs supratau, kad esu niekam tikęs išsigimėlis degeneratas, kurio seni pažįstami nepamirš ir dėl kurių gausiu galą arba dvėsiu, arba stipsiu“, – teisme sakė Generalinės prokuratūros prokuroras.

Jis atsisakė pasinaudoti įstatyme numatyta teise ir iš E. Kusaitės neprašo priteisti neturtinės žalos atlyginimo, tačiau pažymėjo, kad valstybinį kaltinimą byloje palaikančios prokurorės kaltinamajai pasiūlyta bausmė yra adekvati padarytam nusikaltimui.

„Prokurorė nesuklydo, prašydama tokios bausmės, – sakė J. Laucius. – Man nekyla abejonių, kad žinutę išsiuntė E. Kusaitė, o ne kažkokie mistiniai asmenys ar Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai, kaip ji bando tai pateikti“.

E.Kusaitė jaučiasi persekiojama ir prašo finansinės paramos

Su pareikštais kaltinimais nesutinkanti E. Kusaitė, kreipdamasi į teismą su paskutiniu žodžiu, aiškino, kad nesiuntė ir neturėjo tikslo J. Lauciui siųsti SMS žinutę, nes jis tuo metu esą jau neatliko jokių procesinių veiksmų vadinamojoje terorizmo byloje.

„Žinutėje nenurodyta nei jo pavardė, nei pareigos – tai nepatvirtina, kad ji buvo skirta būtent J. Lauciui, – teisme sakė E. Kusaitė. – Be to, žinutės gavimo metu J. Lauciui nebuvo žinoma, kam priklauso telefono numeris, iš kurio buvo išsiųsta žinutė, todėl manau, kad jis gautą žinutę turėjo vertinti kaip atsiųstą atsitiktinai, dėl klaidos“.

E Kusaitė taip pat pažymėjo, kad SMS žinutę pareigūnai galėjo užfiksuoti įranga, kuriai esą neatlikti metrologijos patikra, be to, kaip sakė kaltinamoji, šią žinutę galėjo atsiųsti VSD pareigūnai, iš telekomunikacijų bendrovės gavę SMS kortelės dublikatą. Tiesa, tokių duomenų byloje nėra – bendrovė „Tele2“ paneigė, kad kam nors būtų išdavusi tokį dublikatą.

„Mano atžvilgiu vykdomas persekiojimas dėl religinių pažiūrų, valstybės institucijų vykdant provokacijas, todėl žinutės atsiuntimas prokurorui buvo imituojamas provokacijos tikslais, – sakė E. Kusaitė, teismo prašiusi išteisinti dėl jai pareikštų kaltinimų. – Aš tikiuosi teisingumo“.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teisėjas Petras Karvelis nuosprendį žada skelbti vasario 20-ąją.

„Eglė jokio nusikaltimo nėra padariusi, bet politinis persekiojimas nesiliauja, – po teismo posėdžio sakė E. Kusaitės motina Virginija Kusienė ir teta Elena Jeleniauskaitė, pažymėjusios, kad kaltinamajai reikalinga finansinė parama. – Visos bylos yra sukurtos tam, kad visuomenei būtų formuojamas Eglės, kaip pavojingos recidyvistės įvaizdis, Eglę siekiama sužlugdyti ir palaužti psichologiškai“.