Tai paaiškėjo einant į pabaigą „MG Baltic“ politinės korupcijos bylos nagrinėjimui Vilniaus apygardos teisme.

56 metų anksčiau neteistam verslininkui siūloma skirti laisvės atėmimą. Tikslios laisvės atėmimo bausmės trukmės prokuroras Justas Laucius kol kas neįvardijo, tai paaiškės artimiausiu metu posėdyje

R. Kurlianskis kaltinamas kyšių davimu politikams už koncernui naudingų sprendimų priėmimą.

Prokurorai teigia, kad R. Kurlianskis davė 106 tūkst. eurų kyšį E. Masiuliui už koncernui naudingų sprendimų priėmimą Seime.

R. Kurlianskis sako, kad pas buvusį E. Masiulį rastus 90 tūkst. eurų skyrė jo politinei veiklai finansuoti. Pastarasis tuo metu teigė, kad jie buvo skirti nekilnojamo turto verslui vystyti, tai, anot buvusio politiko, buvo R. Kurlianskio paskola.

E. Masiuliui prokuroras taip pat siūlo skirti laisvės atėmimo bausmę.

Tiek R. Kurlianskį, tiek E. Masiulį prokuroras siūlo po nuosprendžio suimti teismo salėje.

Prokuroras J. Laucius sakė, kad kaltinamieji yra charakterizuojami teigiamai, turi šeimas, išskyrus kaltinamąjį Seimo narį Vytautą Gapšį anksčiau yra neteisti, bet tai negali būti lemiančios aplinkybės bausmei.

„2015-2016 metais vykdyti korupciniai nusikaltimai buvo neatsitiktiniai, tai gyvenimo būdo, bendradarbiavimo tarp R. Kurlianskio ir politiko pasekmė (...). Kaip nurodoma Konstitucijoje, valdžios įstaigos tarnauja žmonėms, kuo aukštesnes pareigas tarnautojai užima, tuo sunkesni padariniai valstybės interesams. Kad padarė nusikaltimus Seimo nariai, tai rodo neeilinį jų pavojingumą“, – per teismo posėdį kalbėjo prokuroras.

Jis pažymėjo, kad „MG Baltic“ naudingi įstatymo projektai buvo priešingi visuomenės interesams.

L. Laucius citavo kriminalinės žvalgybos ir liudytojų pateiktus duomenims, jų vertinimu, R. Kurlianskis yra „žmogus galintis padaryti politiniame lauke bet ką“, „neoficialius lobistas tarp politikų“, „be jo politiniai procesai nevyksta“, „R. Kurlianskis jungė verslo, politikos ir žiniasklaidos pasaulius“.

Prokuroras pažymėjo, kad korupciniai nusikaltimai buvo daromi intensyviai.

Kaltinimai korupcija šioje byloje pateikti ir pačiam koncernui „MG Baltic“. Jam ir taip pat kaltinimų sulaukusioms politinėms partijoms – Liberalų sąjūdžiui ir Darbo partijai – prokuroras prašo skirti baudas.

Koncernas „MG Baltic“ neseniai pakeitė pavadinimą į „MG grupė“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)