Kaip praneša prokuratūra, Klaipėdos apygardos teismas 2009 metų balandžio 10 dienos sprendimu generalinio prokuroro ieškinys buvo tenkintas – teismas negaliojančiais pripažino neteisėtais Neringos savivaldybės tarybos 2002 m. sprendimą, kuriuo buvo patvirtintas Juodkrantėje, L. Rėzos gatvėje esančio sklypo detalusis planas, 2004 m. minėtos savivaldybės išduotą statybos leidimą statyti jachtklubą, žuvų restoraną, jachtininkų viešbučius, kitus Neringos savivaldybės ir Klaipėdos apskrities viršininko patvirtintus dokumentus, kuriais remiantis buvo vykdomos statybos ir rekonstrukcijos minėtoje teritorijoje.

Taip pat teismas pripažino negaliojančiomis 2004 m. ir 2006 m. sudarytas pirkimo-pardavimo sutartis ir taikė restituciją natūra, įpareigodamas statytoją – bendrovę „Verslo investicijų projektų centras“ – atlyginti fiziniams asmenims jų sumokėtas sumas už įsigytą turtą. Teismas taip pat įpareigojo statytojus per 12 mėnesių nuo šio sprendimo įsiteisėjimo dienos nugriauti šiame sklype esančius du jachtininkų viešbučius ir žuvų restoraną.

Teisėsaugos duomenimis, 2013 m. gegužės mėnesį teismo sprendimas dėl žuvų restorano nugriovimo buvo įvykdytas, tačiau dėl jachtininkų viešbučių nugriovimo iki šiol nėra įvykdytas.

2020 m. gruodžio mėnesį Klaipėdos apygardos teismas nutartimi pažymėjo, kad Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, perėmusi bankrutuojančios bendrovės „Verslo investicijų projektų centras“ pareigas nugriauti jachtininkų viešbučius, tą padaryti galės tik po to, kai griaunamuose statiniuose nebegyvens būstus įsigiję minėti asmenys, t. y. bus sumokėtos teismo sprendimu priteistos lėšos ir išspręstas gyventojų iškeldinimo klausimas.

Vilniaus apygardos teismo 2022 m. vasario 14 d. sprendimu bendrovė „Verslo investicijų projektų centras“ pripažinta pasibaigusia likvidavimu dėl bankroto ir išregistruota iš juridinių asmenų registro, fiziniams asmenims pagal Klaipėdos apygardos teismo 2009 m. sprendimą liko neatlyginta 923 030,43 euro suma.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nagrinėtose administracinėse bylose jau konstatavo, kad šioje situacijoje kaltais asmenimis yra valstybė, atstovaujama Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos, bei Neringos savivaldybė, atstovaujama Neringos savivaldybės tarybos ir Neringos savivaldybės administracijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją