Pabrėžęs, kad pasitvirtino ikiteisminio tyrimo metu buvusiems politikams pareikšti kaltinimai, Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Gedgaudas Norkūnas abu kaltinamuosius pasiūlė pripažinti kaltais dėl papirkimo.

Prokuroras mano, kad G. Kazakui už kyšio davimus turėtų būti skirta 3 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, ją atliekant pataisos namuose bei 50 MGL dydžio (6,5 tūkst. Lt) bauda, o A. Butkevičiui – pusantrų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant dvejiems metams.

Skiriant bausmes teismas siūlė atsižvelgti, kad A. Butkevičius anksčiau teistas, be to, jis ir G. Kazakas nusikaltimus padarė tyčia. „Jiems inkriminuojamos veikos buvo iš anksto suplanuotos“, – prokuroras pažymėjo, kad kaltinamieji sukompromitavo valstybės institucijos vardą.

Prokuroras pabrėžė, kad kaltinimai buvusiems tarybos nariams grindžiami ne tik slapta darytais įrašais, bet ir pagal Nusikalstamos veikos modelį veikusio V. Urbonavičiaus parodymais.

„V. Urbonavičiaus parodymai viso proceso metu buvo nuoseklūs, jais galima remtis sprendžiant tiek G. Kazako, tiek A. Butkevičiaus kaltės klausimą“, – pabrėžė G. Norkūnas. Pasak jo, G. Kazako ir A. Butkevičiaus išsakytą poziciją reikėtų vertinti kaip gynybos būdą.

G. Kazaką prokuroras siūlė nuteisti dėl 14,5 tūkst. eurų ir 10 tūkst. Lt perdavimo V. Urbonavičiui, o A. Butkevičių – dėl 5 tūkst. Lt kyšio perdavimo. Šiuos pinigus prokuroras pasiūlė konfiskuoti valstybės naudai.

Nuosprendį teisėjas Petras Karvelis žada skelbti rugsėjo 22-ąją.

Kaltino V. Urbonavičių – esą jis pats reikalavo pinigų

Tuo tarpu pirmadienį pirmą kartą parodymus teisme davęs G. Kazakas teigė, kad pripažįsta savo kaltę tik iš dalies – dėl 10 tūkst. Lt perdavimo V. Urbonavičiui. „Už klausimų palaikymą“, – paklaustas, už ką sumokėjęs pinigus, teigė G. Kazakas.
Gintaras Kazakas

Papirkimu kaltinamas buvęs politikas tikino, kad konservatorius jį visą laiką provokavo ir esą pats pirmasis pradėdavo kalbėti apie pinigus. Be to, kaip pažymėjo G. Kazakas, būtent V. Urbonavičius esą iš jo reikalavo pinigų už tai, kad jis pereitų į G. Kazako kuriamą frakciją.

„Jis reikalavo pinigų, bet jokių pinigų aš jam nemokėjau“, – tikino kaltinamasis.

Buvęs politikas taip pat teigė, kad nusikalstamą veiką jis padaręs paveiktas V. Urbonavičiaus, kuris byloje veikė pagal Nusikalstamos veikos imitavimo modelį.

Kartu su G. Kazaku teisiamas A. Butkevičius visiškai nepripažino savo kaltės ir piktinosi, kad jau pusketvirtų metų yra tampomas po teismus. „V. Urbonavičius ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) kūrė tokią situaciją, kurioje aš būčiau parodytas iš blogos pusės“, – tikino A. Butkevičius, kuris yra kaltinamas V. Urbonavičiui sumokėjęs 5 tūkst. Lt už tai, kad šis balsuotų už buvusio „tvarkiečio“ Olego Gluchovo skyrimą pirmininku dėl steigiamos komisijos „Vilniaus pramogų parko“ sutarties priežiūrai. Šis parkas priklauso „Rubicon group“.

„Niekada jokių pinigų nesu davęs ir byloje nėra duomenų, kad būčiau perdavęs“, – teigė jis.

DELFI primena, kad su STT bendradarbiavęs V. Urbonavičius pareigūnams taip pat buvo padėjęs demaskuoti ir dabartinį Seimo narį Evaldą Lementauską, tačiau jis išvengė baudžiamojo persekiojimo – Seimas nedavė sutikimo politiką teisti baudžiamojoje byloje.

STT ir prokurorų įtarimuose buvo nurodyta, kad E. Lementauskas mažiausiai keturis kartus V. Urbonavičiui siūlė kyšį. Didžiausia pasiūlyta suma – 140 tūkst. Lt Lt už tai, jeigu konservatorius balsuos prieš sostinės mero Juozo Imbraso interpeliaciją. Dar tokia pati suma buvo žadama, jeigu interpeliacija nepavyktų.

Be to, E. Lementauskas su V. Urbonavičiumi susitiko dar keletą kartų ir vicemero kabinete. Už „politinę paramą“ bei palaikymą sprendžiant įvairius klausimus tarybos posėdžiuose konservatoriui buvo siūlomos įvairios sumos. Balandžio 19-ąją apie 17 val. E. Lementauskas įtariamas V. Urbonavičiaus namuose, vonioje palikęs 50 tūkst. Lt kyšį.
G. Kazakas konservatorių taip pat bandė papirkti keletą kartų. V. Urbonavičiui ne kartą buvo siūlomas 150 tūkst. litų kyšis bei vicemero postas.