Vilniaus universitetinei psichiatrijos klinikai ir Vilniaus miesto psichikos sveikatos centrui Vilniaus apylinkės prokuratūra išsiuntė paklausimą, ar jų įskaitoje nėra įtariamo baudžiamojoje byloje dėl šmeižto Algirdo Pilvelio. Mažo tiražo laikraščio "Lietuvos aidas" savininkas, direktorius, vyriausiasis redaktorius Pilvelis yra pareiškęs norą vadovauti ir šaliai.

Į psichiatrijos gydymo įstaigas bylą tirianti Vilniaus apylinkės skyriaus prokurorė Iveta Aperanė kreipėsi, kai įtariamasis negalėjo nuosekliai ir tiksliai atsakyti į per apklausą pateiktus klausimus.

Iškelta byla

Baudžiamoji byla dėl šmeižimo Pilveliui buvo iškelta šių metų gegužės 29 dieną dabar jau kitam kandidatui į prezidentus - Seimo pirmininkui Artūrui Paulauskui paprašius.

Antrasis valstybės asmuo Generalinės prokuratūros prašė išsiaiškinti, ar Pilvelio redaguojamame laikraštyje apie jį išspausdinti teiginiai nėra šmeižtas.

Šių metų balandžio 17 dieną pirmajame "Lietuvos aido" puslapyje buvo išspausdintas trijų autorių straipsnio anonsas: "Antiverslas: 1999-2000 m. AB "Mažeikių nafta" švaisto milijonus nuolaidoms ir premijoms".

Paulauskas kaip šmeižtą įvertino šiuos du sakinius: "Tik UAB "Rekolas" administracijos vadovas R.Buta sako, kad Naujosios sąjungos pirmininkas A.Paulauskas su juo pasielgė negarbingai - paėmė dešimties tūkstančių JAV dolerių kyšį. O Šiaulių autobusų parką (degalų tiekimą Šiaulių autobusų parkui) atėmė iš "Rekolo" ir atidavė "Šokliui".

Autorių nėra

Iškėlus bylą buvo apklaustas straipsnyje paminėtas Buta. Jis pareigūnams pareiškė su minėto straipsnio autoriais nebendravęs ir apie Seimo pirmininką nieko nesakęs. Į apklausą pabandžius iškviesti straipsnio autorius Agnę Tamošaitytę, Mindaugą Gidžiūną ir Joną Čeponį, paaiškėjo, kad tokių asmenų nėra. Nė vienas redakcijos darbuotojas neprisipažino rašęs šį straipsnį.

Kitas netikėtumas Vilniaus apylinkės prokurorų laukė, kai šie ėmė nagrinėti patį straipsnį. Paaiškėjo, kad jame nėra anonsuotų dalykų, vien tik "Mažeikių naftos" ir "Williams" sutarties analizė. Apie bendroves "Rekolas" ir "Šoklys" bei Seimo pirmininką jame nebeužsimenama.

Bandė taikytis

LŽ šaltinių Paulausko aplinkoje teigimu, po bylos iškėlimo Pilvelis kelis kartus bandė susitikti su Seimo pirmininku. "Lietuvos aido" savininkas nesėkmingai mėgino su politiku susitaikyti ir atsiprašyti, kad baudžiamoji byla būtų nutraukta.

Policijai gerai žinomas

Pilveliui baudžiamoji byla iškeliama nebe pirmą kartą. 2000-ųjų lapkritį Vilniaus apylinkės prokuratūra buvo iškėlusi baudžiamąją bylą dėl nacionalinio ir rasinio lygiateisiškumo pažeidimo, kai tų pačių metų spalį "Lietuvos aide" buvo išspausdinti straipsniai "Žydai, komunizmo teorija ir praktika" ir "Ar žydai vėl valdys Lietuvą?". Prokuratūra išsiaiškino, kad, kaip ir pastaruoju atveju, straipsnių autoriai pateiktomis pavardėmis neegzistavo.

Vilniaus universiteto Judaistikos centrui pateikus išvadas, 2001-ųjų spalio pradžioje byla buvo nutraukta.

Pernai rudenį neblaivus vairuodamas automobilį "Opel Combo" Pilvelis spruko nuo kelių policijos pareigūnų. Jis Gedimino prospekte iššoko iš mašinos, įbėgo į Centrinį paštą ir ten buvo sulaikytas. Alkoholio tikrintuvu verslininkui buvo nustatytos 1,08 promilės alkoholio. Agresyviai nusiteikęs laikraščio savininkas įžeidinėjo pareigūnus ir grasino visus atleisiąs iš darbo.

Už pareigūnų įžeidimą jis nebuvo nubaustas, tačiau už tai, kad vairavo neblaivus, šiemet kovo 26 dieną jam buvo skirta nuobauda - 3,5 tūkstančio litų bauda. Iki 2003 metų rugsėjo 26 dienos Pilvelis prarado teisę vairuoti automobilį.

Šio kelių policijos sprendimo Pilvelis neapskundė.