„Mano sūnus buvo narkomanas, todėl norėjau jam padėti, kad „nelaužytų kaulų“, nebūtų skausmų“, – teisinosi savo 41 metų sūnui į įkalinimo įstaigą narkotinių medžiagų įnešti bandžiusi Veronika A.

Už tai, kad paslėpdama sausainių pakelyje bandė įnešti vieną tabletę „Espranor“, kurioje yra 0,008 g grynos narkotinės medžiagos – buprenorfino, moteris buvo nuteista – teisėjai nutarė, kad būtų neteisinga garbaus amžiaus moterį įkalinti, todėl jai skyrė dvejų metų laisvės apribojimo bausmę be intensyvios priežiūros. Nuteistoji buvo įpareigota dirbti arba užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, taip pat neatlygintinai per metus išdirbti 200 valandų sveikatos priežiūros, socialinių paslaugų įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi senyvo amžiaus asmenimis, neįgaliaisiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.

Tačiau tokia bausmė yra neteisinga, buvo įsitikinę baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikę prokurorai – jie siekė, kad Veronika A. būtų įkalinta trejiems metams.

„Veronika A. suprato, jog tabletėje yra narkotinės medžiagos, nes šią tabletę bandė paslėpti sausainių pakelyje, be to, nuteistoji anksčiau ne kartą sūnui yra vežusi vaistų nuo skausmo į pataisos įstaigą, todėl gerai žinojo, kokia yra vaistų perdavimo tvarka, o šiuo atveju ji neužsiminė pareigūnui apie turimą tabletę ir norą ją perduoti sūnui“, – prokurorė Rita Raulynaitienė pažymėjo, kad moteris padarė sunkų tyčinį nusikaltimą, o jos patiriami neigiami išgyvenimai dėl sūnaus netekties neturi reikšmės skiriant jai bausmę už padarytą nusikaltimą.

Prokurorė taip pat nurodė, kad Veronikai A. iškeltą baudžiamąją bylą nagrinėjęs Kaišiadorių teismas netinkamai pritaikė baudžiamąjį įstatymą, todėl jo priimtas nuosprendis turėtų būti pakeistas.

Bet su tokia valstybės kaltintojos pozicija nesutiko apeliacinį skundą išnagrinėję teisėjai, pažymėję, kad moteriai skirta dvejų metų laisvės apribojimo bausmė yra adekvati, proporcinga ir teisinga susidariusiai situacijai.

„Bausmė neturi sužlugdyti žmogaus, priešingai, ši valstybės prievartos priemonė turi parodyti tinkamo, pageidaujamo elgesio kryptis“, – teisėjos Juditos Sungailaitės vadovaujama kolegija pabrėžė, kad Veronikai A. paskirta bausmė dera su teisingumo principo įgyvendinimu, todėl prokurorės skundas yra atmetamas kaip nepagrįstas.

Bylos duomenis buvo nustatyta, kad vieną tabletę su narkotine medžiaga Veronika A. buvo paslėpusi sausainių pakelyje – ją surado Pravieniškių pataisos namų 3 lokalinio sektoriaus pareigūnai.

Apklausos metu moteris teisinosi, kad nežinojo, jog tabletėje yra narkotinės medžiagos, taip pat prisipažino, jog ją perduoti buvo prašęs sūnus.

„Tą dieną atvykau į pataisos namus pas sūnų, kuriam atvežiau maisto produktų, taip pat tabletę „Espranor“ – mano sūnus yra narkomanas, todėl norėjau jam padėti, kad „nelaužytų kaulų“, nebūtų skausmų“, – sakė baudžiamojon atsakomybėn patraukta moteris.

Ji taip pat pridūrė, kad atvežti šią tabletę jos prašė sūnus, taip pat nurodė ją taip paslėpti, jog nerastų pareigūnai.

„Sutikau ir įvykdžiau sūnaus prašymą – aš tik norėjau jam padėti, jis man aiškino, kad tabletė atpalaiduoja spazmus, sumažina skausmus“, – Veronika A. pabrėžė, jog labai gailisi dėl tokio savo neatsakingo elgesio.

Asociatyvi nuotrauka
Po šio įvykio, kai moteris į pataisos namus bandė įnešti narkotinę medžiagą, praėjus vos trims mėnesiams jos sūnus mirė – vieną rytą jį pareigūnai kameroje rado negyvą. „Įtariama lėtinė liga“, – tada nurodė Kalėjimų departamentas.

Dėl sūnaus netekties motina labai sielvartavo, apie tai ji kalbėjo ir teisme, apgailestavo, kad taip šiam ir negalėjo padėti. Į tokią situaciją atsižvelgę teisėjai pabrėžė, kad Veronika A. pirmą kartą buvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn, taip pat anksčiau nebausta ir administracine tvarka.

„Atkreiptinas dėmesys, kad nuteistoji į pataisos namus atgabeno vos vieną tabletę „Espranor“, kurioje yra 0,008 g narkotinės medžiagos (buprenorfino), ši tabletė buvo skirta stiprią priklausomybę narkotinėms medžiagoms turinčiam sūnui, t. y. nuteistosios neteisėti veiksmai buvo nukreipti ne į finansinį pasipelnymą iš neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti, o į pagalbą sergančiam ir skausmų kamuojamam sūnui“, – teismo teigimu, tai, kad įkalinto Veronikos A. sūnaus sveikata buvo prasta, patvirtina ir aplinkybė, jog vos po kelių mėnesių bandymo perduoti tabletę jis mirė pataisos įstaigoje.

„Pažymėtina ir tai, kad narkotinė medžiaga (buprenorfinas) realiai nebuvo išplatinta, t. y. nepasiekė adresato, nes buvo surasta ir paimta pataisos įstaigos darbuotojo“, – nurodė teisėjų kolegija.

Anot teisėjų, skiriant bausmę Veronikai A. būtina atsižvelgti į byloje nustatytas aplinkybes.

„Bet kokia valstybės intervencija (ne tik pačia ryškiausia forma – įkalinimu, bet ir tikra ar tariama socialine pagalba) gali turėti ilgalaikį stigmatizuojantį poveikį, kuris per labai trumpą laiką nusikaltusį žmogų gali stumtelėti dar toliau už visuomenės ribų, – pabrėžiama nutartyje, kuria buvo atmestas prokurorės skundas. – Siekiant daryti teigiamą įtaką žmogaus elgesiui, pasiteisina ir atitinkamos švelnesnės priemonės, individualizuotos konkrečiam atvejui. Apeliacinės instancijos teismo vertinimu, Veronikos A. realus įkalinimas šiuo atveju yra per griežta poveikio priemonė.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją