Anot jos, krata buvo atlikta motyvuota ikiteisminio tyrimo teisėjo nutartimi. Ją atliko policijos pareigūnai, kratoje prokurorai nedalyvavo.

"Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras motyvuotu raštišku prašymu kreipėsi į teismą priimti nutartį dėl kratos darymo režisierės I.Kurklietytės namuose. Teismas šį prokuroro prašymą patenkino, priimdamas atitinkamą nutartį. Duomenų, kad krata vyko pažeidžiant BPK 149 straipsnio reikalavimus, negauta, todėl manytina, kad ji buvo atlikta laikantis procedūrų, buvo teisėta ir pagrįsta", - teigiama Generalinės prokuratūros atsakyme BNS.

Anot prokuratūros, siekiant užtikrinti neatidėliotiną prokuroro funkcijų vykdymą atliekamo ikiteisminio tyrimo sėkmei, vasario 1 dieną Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojo Brunono Maculevičiaus nutarimu buvo sudaryta tyrėjų grupė iš trijų Vilniaus apygardos ir Vilniaus apylinkės prokuratūrų prokurorų bei trijų Vilniaus rajono policijos komisariato ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato tyrėjų.

"Tyrimo grupės prokurorų paprašyta nuolat informuoti apie atliekamus procesinius veiksmus šiame tyrime, todėl Generalinės prokuratūros prokurorų nuomone, kol kas šių priemonių pakanka", - informavo prokuratūra.

Baudžiamojo proceso kodekso 145 straipsnis nurodo, jog "kai yra pagrindas manyti, kad patalpoje ar kitokioje vietoje yra nusikalstamos veikos įrankių, nusikalstamu būdu gautų ar įgytų daiktų bei vertybių, taip pat daiktų ar dokumentų, galinčių turėti reikšmės nusikalstamai veikai tirti, arba kad koks nors asmuo jų turi, ikiteisminio tyrimo pareigūnas ar prokuroras jiems surasti ir paimti gali daryti kratą".

Prokurorai teigia, kad jie aiškinasi šešis kūdikių mirčių atvejus per neteisėtus gimdymus namuose. Įtarimai pareikšti keturioms moterims, dvi iš jų turi medicinos išsilavinimą. Gimdyvių ar tėvų atžvilgiu tyrimas nėra atliekamas. Teisėsaugos teigimu, tiriama, ar tokių pasekmių nesukėlė nekvalifikuotas gimdymo priėmimas ir laiku tinkamai nesuteikta medicininė pagalba.

I.Kurklietytė šioje byloje yra liudytoja. Prieštaringai vertinamos kratos metu teisėsaugos pareigūnai iš jos namų paėmė filmo "Lengvas raganavimas" įrašus. Šiame prieš aštuonerius metus sukurtame dokumentiniame filme pasakojama apie gimdymą namuose.

Prokurorai tikina, kad tyrimo objektas nėra nei menininkai, nei autorinės teisės, nei meno kūrinys - filmas esą paimtas ne kaip autorinis darbas, o kaip daiktas, turintis reikšmės ikiteisminiam tyrimui.

DELFI primena, kad režisierės I. Kurklietytės ir jos vyro R. Abukevičiaus namuose krata atlikta vasario 20 d. apie 6 val. ryto ir truko apie 3 val. Pareigūnai iš jų namų išsivežė filmo "Lengvas raganavimas" įrašus.