Teisėsauga tą tirti ėmėsi gavusi Lietuvos socialdemokratų partijos skundą.

Lazdijų rajono savivaldybės merą prokurorams pridavę politiniai oponentai socialdemokratai teigia, jog A. Margelis ne tik galėjo sumaišyti viešuosius ir privačius interesus ir jų derinimą valstybės tarnyboje, bet ir piktnaudžiavo jam patikėtomis pareigomis, siekdamas naudos sau ar savo šeimos nariams taip padarydamas žalą Lazdijų rajono savivaldybei ir jos įstaigoms.

„Kauno apygardos prokuratūra gavo Lietuvos socialdemokratų partijos prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo Lazdijų rajono savivaldybės mero ir UAB „Dzūkų žinios“ akcininko A. Margelio piktnaudžiavimo. Kadangi minėtame skunde reikia patikslinti kai kurias aplinkybes, jį persiunčiame Specialiųjų tyrimų tarnybai, kuri po aplinkybių patikslinimo nuspręs dėl tolimesnių procesinių veiksmų“, - DELFI pirmadienį sakė Kauno apygardos prokuratūros atstovė spaudai Erika Bogusevičiūtė.

STT atstovas Ruslanas Golubovas DELFI informavo, kad minėto skundo iš prokuratūros dar nėra gavę, tad nuo komentarų susilaiko.

„Šiuo metu Lietuvoje galiojantis teisinis reguliavimas merui suteikia plačius įgaliojimus kontroliuojant ir prižiūrinti tiek savivaldybės administracijos, tiek savivaldybei priklausančių biudžetinių bei viešųjų įstaigų veiklą. Tokiu būdu darytina išvada, jog Lazdijų rajono savivaldybės merui A. Margeliui, esant atsakingam už savivaldybės administracijos, tiek savivaldybei priklausančių biudžetinių bei viešųjų įstaigų veiklą, galimai siekiant asmeninės naudos bei naudos artimiesiems asmenims buvo sudaryti sandoriai su A. Margelio valdoma (arba valdyta) UAB „Dzūkų žinios“, - DELFI sakė socialdemokratų pirmininko pavaduotojas, premjero patarėjas ir Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narys Justas Pankauskas.

Kaip teigiama socialdemokratų partijos išplatintame pranešime, 2015 metais Lazdijų rajono savivaldybė iš bendrovės „Dzūkų žinios“ pirko skelbimų, viešinimo ir užsakomųjų straipsnių spausdinimo paslaugas už daugiau kaip 15 tūkst. eurų.

Tais pačiais metais iš tos pačios bendrovės „Dzūkų žinios“ Lazdijų rajono savivaldybės administracija už daugiau kaip 13 tūkst. eurų įsigijo kopijavimo popieriaus, o už 15 tūkst. eurų – dar ir kanceliarinių prekių.

2015-ųjų pabaigoje Lazdijų rajono savivaldybės biblioteka beveik 5 tūkst. eurų sumokėjo už televizorių, kurį taip pat pirko iš laikraštį leidžiančios bendrovės „Dzūkų žinios“.

UAB „Dzūkų žinios“ vadovu yra A. Margelio žentas Darius Brindza, vadybininke dirba A. Margelio duktė Rūta Margelytė - Brindzienė.

Pats A. Margelis teigia bendrovės akcijų neturintis, tačiau neatskleidžia nei kada, nei kam jas pardavė ar kitu būdu perleido.

Praėjusią savaitę Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija išplatino Priežiūros komiteto siūlymą partijos Lazdijų skyriaus pirmininkui A. Margeliui sustabdyti narystę partijoje, kol tyrimą dėl minėtų sandorių ištirs Viešųjų pirkimų tarnyba.

Ar paklus partijos siūlymui, A. Margelis kol kas neatskleidžia.
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), į kurią dėl galimo viešųjų ir privačių interesų supainiojimo A. Margelį buvo įskundę socialdemokratai, šių metų vasarį atsisakė pradėti tyrimą dėl A. Margelio veiksmų, neįžvelgusi politiko kaltės.

„Ne pirmas kartas, kai skundžia mane. Tai daroma nuolat. Nieko nežinau apie jokį socialdemokratų skundą. Sakyčiau, kad tokie skundai – tai lietuviškojo mentaliteto sudėtinė dalis“, - DELFI sakė Lazdijų rajono savivaldybės meras A. Margelis.

Priminsime, kad į prokurorų ir STT pareigūnų akiratį Lazdijų rajono savivaldybės meras A. Margelis dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba ir prekybos poveikiu jau buvo pakliuvęs 2011-ųjų pavasarį, kai po savivaldos rinkimų buvo įtariama, kad A. Margelis, siekdamas palankaus balsavimo dėl jo išrinkimo Lazdijų rajono savivaldybės meru, siekė paveikti į savivaldybės tarybą išrinktą Darbo partijos atstovę Mariją Bakšienę, kad ši balsuotų už jį.

Už tai atsidėkojant, A. Margelio nurodymu Lazdijų rajono savivaldybei priklausančioje UAB „Lazdijų šiluma“ buvo įsteigtas papildomas direktoriaus pavaduotojos etatas, į kurį dar iki balsavimo taryboje be konkurso buvo paskirta dirbti M. Bakšienė.

Tačiau po trejų metų baudžiamosios bylos tyrimo ir nagrinėjimo teismuose, 2014 metais A. Margelis šventė galutinę pergalę prieš STT ir prokurorus, šiems nepavykus įrodyti politiko nusikaltimo nei vienos instancijos teismuose.