„Pranešame, kad šiandien Vilniaus apygardos prokuratūra V. Sinicos pareiškimą persiuntė Specialiųjų tyrimų tarnybai aplinkybių patikslinimui ir procesinio sprendimo priėmimui“, - Delfi trečiadienį informavo prokuratūros atstovė Rita Stundienė.

Kreipimesi į prokurorus tarybos narys prašė įvertinti, ar M. Pakalnis, eidamas pareigas šioje įmonėje, dirbo ne fiktyviai.

Kaip teigia V. Sinica, sprendimą kreiptis į prokurorus paskatino viešojoje erdvėje paskelbta informacija apie M. Pakalnio įdarbinimą savivaldybei pavaldžioje įmonėje „Susisiekimo paslaugos“.

„Savo ruožtu jį įdarbinusio buvusio mero Remigijaus Šimašiaus ir darbo santykius nutraukusio dabartinio mero Valdo Benkunsko vieši komentarai tik stiprina abejones, ar šios pareigos nebuvo fiktyvios, viso labo būdas „įforminti“ M. Pakalniui didesnes pajamas, nes jo netenkino vyriausiojo architekto gaunama alga“, – išplatintame pranešime cituojamas V. Sinica.
Generalinė prokuratūra

„Šiais laikais tikrai nesunku patikrinti, ar M. Pakalnis realiai ir reguliariai atliko savo funkcijas „Susisiekimo paslaugų“ judumo strategijos skyriuje – prokuratūra galės gauti jo nuolatinį darbą liudijančius įrodymus. Žinoma, jeigu tokie egzistuoja. Jeigu ne ir įdarbinimas visgi buvo fiktyvus, sprendimus priėmę asmenys turėtų atsakyti dėl galimo piktnaudžiavimo padėtimi“, – aiškino jis.

Žiniasklaidai paskelbus, kad iš Vilniaus miesto savivaldybės išėjęs vyr. architektas M. Pakalnis tuo pačiu metu dirbo ir savivaldybės įmonėje „Susisiekimo paslaugos“, sureagavo ir Darbo inspekcija. Ji trečiadienį informavo pradėjusi tyrimą.

„Galime patvirtinti, jog tyrimas pradėtas dėl Darbo kodekso nuostatų galimų pažeidimų (bet ne dėl fiktyvaus įdarbinimo). Kol kas plačiau komentuoti negalime, renkami duomenys“, - trečiadienį teigė Valstybinės darbo inspekcijos atstovai.

Savivaldybė, iš pradžių nenorėjusi atskleisti, kokią išeitinę išmoką gavo M. Pakalnis, vėliau įvardijo, kaip ši išmoka buvo skaičiuota. Tačiau tikslios sumos savivaldybė neįvardijo.

Delfi skaičiavimu, darbą paliekančiam M. Pakalniui savivaldybė išmokėjo ne mažiau nei 7 860 Eur į rankas. Tačiau savivaldybė savo atsakyme neužsiminė, kad dar vieną išeitinę M. Pakalniui išmokėjo ir savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“.

Delfi kreipėsi į „Susisiekimo paslaugas“ ir paklausė, kokią išeitinę kompensaciją ji išmokėjo M. Pakalniui. Jis šioje savivaldybės įmonėje dirbo tuo pačiu metu, kai Vilniaus miesto savivaldybėje ėjo vyr. architekto pareigas.

„Abipusiu šalių susitarimu M. Pakalniui pasitraukus iš pareigų SĮ „Susisiekimo paslaugos“ išmokėtos išeitinės dydis siekė 5507,61 Eur „į rankas“, – Delfi teigė „Susisiekimo paslaugų“ atstovė Greta Vasiliauskaitė.
Mindaugas Pakalnis

Taigi, iš savivaldybės M. Pakalnis kaip išeitinę išmoką gavo ne mažiau nei 7860 Eur į rankas, o iš savivaldybės kontroliuojamos įmonės „Susisiekimo paslaugos“ – 5507 Eur į rankas. Sudėjus susidaro 13367 Eur į rankas. Tačiau išmoka galėjo būti ir didesnė: savivaldybė tikslios sumos, kokia buvo M. Pakalniui skirta tiksli išmoka, nenurodė.

M. Pakalnis paliko darbą „Susisiekimo paslaugose“ tą pačią dieną kaip ir Vilniaus miesto savivaldybėje – šių metų rugpjūčio 7 dieną.

Po kilusio ažiotažo antradienį savivaldybės atstovė Eglė Girdauskaitė Mackelė suteikė informaciją, kaip savivaldybėje buvo apskaičiuota išeitinė išmoka M. Pakalniui.

„Savivaldybė ankstesniame atsakyme pateikė, kokiais teisės aktais vadovaujantis skaičiuojamas pareiginės algos dydis, taip pat išeitinė išmoka ir premijos.

Siekiant išlaikyti pagarba grįstą darbo kultūrą, konkrečius skaičius viešiname tik su M. Pakalnio pritarimu.

Vyriausiojo architekto bazinės algos koeficientas siekė 17,5 – tokio koeficiento alga svyruoja nuo 1871,62 Eur iki 2620,27 Eur „į rankas“. Alga svyruoja, nes pagal LR valstybės tarnybos įstatymo 30 straipsnį, valstybės tarnautojui gali būti mokamos priemokos iki 40 proc. pareiginės algos dydžio.

Pagal Valstybės tarnybos įstatymą, karjeros valstybės tarnautojas gali raštu pateikti pasiūlymą įstaigos vadovui dėl atleidimo iš pareigų šalių susitarimu, kas ir įvyko šiuo atveju. Remiantis šiuo įstatymu ir pagal išdirbtą stažą M. Pakalniui išeinant išmokėta 3 mėnesių vidutinio atlyginimo dydžio kompensacija.

Taip pat jo darbo savivaldybėje laikotarpiu už 2019 m. jam skirta viena dviejų pareiginių algos dydžių vienkartinė išmoka, už 2020 m. skirtos trys vieno mėnesio algos dydžio išmokos, už 2021 m. skirtos dvi vieno mėnesio algos dydžio išmokos, už 2022 m. skirta viena dviejų pareiginių algos dydžių vienkartinė išmoka ir viena vieno mėnesio algos dydį atitinkanti išmoka, už 2023 m. skirta viena dviejų pareiginių algos dydžių vienkartinė išmoka“, – teigiama savivaldybės atsiųstame atsakyme.

Delfi taip pat klausė, kokį mėnesinį darbo užmokestį savivaldybės įmonėje „Susisiekimo paslaugos“ gavo M. Pakalnis.

Įmonės atstovė G. Vasiliauskaitė pateikė štai tokį atsakymą: „M. Pakalnis SĮ „Susisiekimo paslaugos“ dirbo puse etato. Jo pareigybės atlyginimo rėžiai pilnam etatui yra nuo 1689,35 Eur iki 2140,39 „į rankas“.“

Pats M. Pakalnis neigia bet kokius kaltinimus, kad jo įdarbinimas savivaldybės įmonėje esą buvo fiktyvus. Jis sako dirbęs labai daug ir abu darbus jam esą pavyko suderinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją