Portalo vyriausiasis redaktorius Artūras Anužis BNS sakė, kad įsilaužimas įvyko 19 val. 15 min., o po devynių minučių pasirodė šmeižikiškas straipsnis. Portalas straipsnį pašalino po penkių minučių.

Pirminiais duomenimis, pagal IP adresą nustatyta, kad įsilaužta iš Sankt Peterburgo, sakė redaktorius.

Straipsnyje rašoma išgalvota istorija, esą R. Karoblis priekabiavo prie Žinių radijo žurnalisto Rido Jasiulionio ir prisipažino esąs gėjus.

„Buvo paskelbta tikrovės neatitinkanti ir šmeižikiška žinia. Dėl to planuojame kreiptis į teisėsaugos institucijas“, – BNS sakė A. Anužis.

Krašto apsaugos ministro atstovė spaudai Vita Ramanauskaitė šį incidentą pavadino „dar vienu įrodymu, jog gyvename informacinio karo sąlygomis ir bet kas gali tapti melagingų naujienų objektu“.

„Informacinio karo sąlygomis organizacijos turi dar daugiau dėmesio skirti kibernetiniam saugumui. Bus atliktas tyrimas“, – BNS sakė ji.

V. Ramanauskaitės teigimu, įkėlus naujieną, nuoroda į ją buvo išsiųsta tikslingam adresatų sąrašui, įskaitant vyriausybę, ministerijas ir ambasadas.

Straipsnis buvo parašytas gana taisyklinga lietuvių kalba, jame pasakojama, esą be R. Jasiulionio anonimiškai apie priekabiavimus prakalbo aštuoni esami ar buvę diplomatai.

Tai jau ne pirmas incidentas, kai įsilaužus į Lietuvos žiniasklaidos priemones jose paskelbiama melaginga išgalvota informacija.

Ketvirtadienį taip pat pranešta, kad užsienio interneto portaluose paskelbta melaginga žinia, esą Lietuva Mongolijai įvedė ekonomines sankcijas dėl prezidento žodžių apie sovietinę okupaciją. Lietuvos diplomatai tai pavadino sąmoninga provokacija.

Lietuvos žvalgybos institucijos pernai perspėjo, kad Rusija siekia diskredituoti NATO pajėgas Lietuvoje ir sukelti visuomenės priešpriešą karių dislokavimui, taikydama informacines ir kibernetines atakas, skleisti melagingo turinio ir provokacinio pobūdžio informaciją.

Lietuvos krašto apsaugos ministerija pradėjo tyrimą dėl šio įvykio. „Nacionalinis kibernetinio saugumo centras pradėjo tyrimą dėl ketvirtadienio vakare įvykusio įsilaužimo į naujienų portalą TV3.lt, kuriame paskelbta melaginga informacija apie krašto apsaugos ministrą Raimundą Karoblį.

„Žiniasklaidos priemonės yra vienas patraukliausių objektų kibernetinio ir informacinio karo atakoms - būtent per jas greitai galima paskleisti melą, dezinformaciją, pasėti paniką. Pradėjome tyrimą, siekiant nustatyti šio incidento aplinkybes bei kaltininkus", - sako krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza.

Šiuo metu analizuojami įvykių žurnalai ir kita informacija. Pasak E. Kerzos, portalo redakcijos suteikta informacija leidžia manyti, jog įsilaužimas vykdytas iš IP adreso Rusijoje, ir tai gali apsunkinti tyrimo eigą, nes Rusija paprastai nėra linkusi bendradarbiauti tiriant kibernetinius incidentus.

Viceministras taip pat ragina visas organizacijas atidžiai įvertinti ir nuolat tikrinti savo informacinių sistemų atsparumą kibernetinėms atakoms. Pastebėjus įtartiną veiklą, organizacijos ir privatūs asmenys gali kreiptis Nacionalinio kibernetinio saugumo centro budinčia linija tel.: 8 5 210 5679 arba el.paštu: cert@cert.lt“, - teigiama ministerijos išplatintame pranešime spaudai.