Tačiau po šiuo dokumentu parašą padėjo opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime seniūnas Algirdas Sysas, tad palaikyti šio projekto nenorinčius valdančiuosius bus bandoma atsverti jais.

Mazuronis: manau, kad skils valdantieji

Opozicinės Darbo partijos frakcijos Seime atstovas Andrius Mazuronis teigė, kad su registruotu dokumentu jam dar neteko susipažinti, bet po paviešinto projekto juodraščio jau turi tvirtą poziciją.

„Tai mūsų paramos nesulauks, nepalaikysime. Todėl, kad mūsų partijos tarybą, įvairiausios darbo grupės svarstė tai, kas buvo nutekinta. Atidžiai žiūrėjo ir teisininkai, priėmė tokią poziciją, kad kaip ir opozicijos lyderis Saulius Skvernelis sako, čia pirmas žingsnis į santuokų įteisinimą“, – sakė A. Mazuronis.

Parlamentaras tikino, kad mato nesusituokusių, bet kartu gyvenančių asmenų problemą.

„Iš tiesų dabar labai paplitęs toks gyvenimo būdas, kai kartu gyvena nesusituokę, vaikus augina, kaupia turtą. Tačiau šitame įstatyme, mūsų nuomone, per daug plačiai apibrėžta ta partnerystė“, – savo poziciją dėstė Seimo narys A. Mazuronis.

Andrius Mazuronis

Politikas jau dabar prognozavo, kad šis pasiūlymas gali suskaldyti valdančiuosius.

„Manau, kad skils valdantieji. Socialdemokratai balsuos už, didžioji jų dalis. Konservatorių dalis, manau, tikrai už tai nebalsuos. Kokių 10–15 žmonių, aš taip įsivaizduoju. Tai taip ir skils, toks ant ribos turėtų būti (balsavimas, aut. p.)“, – apie Partnerystės įstatymo projekto pateikimą Seimui Delfi sakė Darbo partijos atstovas A. Mazuronis.

Saudargas: tai pakeistų šeimos sampratą Lietuvoje

Valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovas Paulius Saudargas feisbuke išdėstė savo argumentus, kodėl nepalaikys registruoto Partnerystės įstatymo.

„Mes, besilaikantys požiūrio, jog šeimos sampratos pagrindas yra prigimtinis lyčių papildomumas ir šeima laikytinos tik tos bendro gyvenimo formos, kuriose vaikas gali turėti tėtį ir mamą (net jei jie kartu ir negyvena), nepritariame partnerystės instituto įteisinimui Lietuvoje todėl, kad lyčiai neutralios partnerystės įteisinimas atneštų Konstitucijoje nenumatytą, naują šeimos kūrimo pagrindą į Lietuvos teisę“, – rašė P. Saudargas.

Jis teigė, kad „lyčiai neutrali partnerystė suteiktų valstybėje viešai pripažįstamą šeimos statusą tos pačios lyties poroms“.

„Kitais žodžiais tariant, partnerystė – tai santuokos pakaitalas, leidžiantis, apeinant Konstituciją, homoseksualioms poroms pasiekti tas pačias teisines pasekmes kaip ir sutuoktiniams: įgyti šeimos teisinį statusą“, – savo požiūrį dėstė politikas.

Paulius Saudargas

Anot jo, šis įstatymas „pakeistų Lietuvoje galiojančią šeimos sampratą“.

„Teisinėje šeimos sampratoje būtų atsisakyta dabar esminio šeimos principo – lyčių skirtingumo ir papildomumo. Šio principo atsisakymas reikštų ir svarbiausio šeimos siekio – užtikrinti geriausią aplinką vaikams gimti ir augti – atsisakymą“, – teigė P. Saudargas.

Parlamentaras rašė, jog Partnerystės įteisinimas tebūtų pirmas žingsnis vienos lyties asmenų santykius prilyginti santuokai tarp vyro ir moters. O kitų šalių praktika rodo, kad šalyje įteisinus bet kokios formos partnerystę, ji toliau yra plečiama motyvuojant tuo, kad negalima diskriminuoti skirtingų šeimų.

„Todėl priėmus pirmą politinį žingsnį – įteisinus partnerystę, toliau teisminio bylinėjimosi keliu teisinė sistema verčiama po truputį prilyginti partnerystę santuokai. Įteisinus vienos lyties šeimas, sprendžiant įsivaikinimo, reprodukcinių paslaugų klausimus, valstybė nebegali prioriteto teikti vaiko interesui turėti tėtį ir mamą, nes tai laikoma diskriminacija lytinės orientacijos pagrindu“, – rašė TS–LKD atstovas.


Jo teigimu, ilgainiui bus grįžtama ir prie vaikų įvaikinimo homoseksualių porų partnerystėse klausimo.

„Nepritariame vaikų įvaikinimui homoseksualiose šeimose, nes tokiu būdu paminama vaiko teisė turėti ir tėvą, ir mamą, o suaugusiųjų norai iškeliami aukščiau geriausių vaiko interesų. (...) Apskritai šalyse, kur galimos vienalytės santuokos ir įvaikinimas jose, tiek iš viešosios kultūros, tiek iš švietimo sferos trinamos sąvokos „mama“ ir „tėvas“, peršant lyčiai neutralią sąvoką „vienas iš tėvų“, – feisbuke rašė TS–LKD atstovas P. Saudargas.

Savickas: frakcijoje turime įvairių nuomonių

Didžiausios opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos atstovas Lukas Savickas teigė, kad frakcija dar svarstys šį registruotą Partnerystės įstatymo projektą. Politikas teigė, kad kolegos vieningos pozicijos neturi.

„Aš laikausi pozicijos, kad kas yra susijęs su žmogaus teisių klausimais, reikia ieškoti tam teisinio sprendimo. Ir aš esu atviras ieškoti tam tinkamų formų. Reikia pirma susipažinti su projektu ir priimti sprendimą, kaip judėti toliau“, – sakė L. Savickas.

„Kaip jau čia viešumoje aprašyta, turime frakcijoje įvairių diskusijų. (…) Net nežinau ar bus bendras frakcijos sprendimas, mes turime įvairių nuomonių, gal jų proporcijos nėra vienodos, bet skirtingų nuomonių turime.

Manau, kad turėsime pasitarti, suprasčiau, kad frakcijos nariai, kurie turi atskiras nuomones, taip ir balsuos. O kokios jos bus, klausimas šiek tiek ankstyvas, nes priešingai nei projekto rengėjai, kurie pusę metų su tuo projektu ryte keliasi ir vakare gula, o bent jau aš prieš 5 minutes gavau teisę pradėti skaityti ir formuotis nuomonę. Bet kategoriškos nuomonės, nepaisant to, kas ten yra parašyta, kad nepritarsiu tikrai neturiu“, – kalbėjo LVŽS atstovas.

Lukas Savickas

Seimo narys L. Savickas tikino, kad už Partnerystės įstatymą balsuoti nenorinčių TS–LKD ar Liberalų sąjūdžio partijų atstovų balsus bus bandoma atsverti opozicijoje dirbančiais socialdemokratais.

„Suprantu, kad skaičiavimas yra vis dėl to amortizuoti tą flangą krikščionių demokratų socialdemokratų balsais. Tai suprantu tą politinę logiką ir skaičiavimas grįstas tokiu konstruktu. Ir mano supratimu, tos jėgos yra gana apylygės, tai galima kelių balsų persvara, bet mes nežinome, ar kitose koalicijos partijų gretose nėra dvejojančių. Suprantu, kad gal ir Liberalų sąjūdyje nebūtinai yra sutarimas 100 procentų, Laisvės frakcijos lyg turėtų būti. Tai va vienas ar kitas balsas gali lemti ar pavyks projektą pateikti“, – Delfi penktadienį teigė LVŽS atstovas Seime L. Savickas.

Jis taip pat stebėjosi, kad tiek jėgų pandemijos akivaizdoje yra teikiama būtent šiam įstatymo projektui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (723)