Delfi kalbinto Vytauto Didžiojo universiteto politologo Lauro Bielinio nuomone, Šeimų sąjūdis į partiją susiburs nesunkiai, o į Seimą, anot jo, greičiausiai nepateks.

Bielinis: tai bus dar viena populistinio tipo partija

„Įkurti politinę partiją, ko gero, jiems nebus sudėtinga. Surinkti parašus ir sutelkti steigėjus... 2 tūkst. – nėra daug, jie išties galėtų tą padaryti ir, manau, jie tą padarys, jeigu energingai veiks, nors čia nė didelės energijos nereikia.

Bet peržengti 5 proc. rinkimuose į Seimą nėra taip paprasta. Parašų rinkimas yra veiksmas, kuris niekuo neįpareigoja, o balsavimas kiekvieną rinkėją priverčia susimąstyti dėl daugelio dalykų. Ir ši partija, manyčiau, labai sunkiai gali surinkti tuos 5 proc. o iš esmės surinkti tų 5 proc., ko gero, jiems nepasiseks“, – vertino politologas.

Raimondas Grinevičius

Jeigu įsikurs kaip partija, Lietuvos šeimų sąjūdis, jo matymu, bus populistinė jėga, kritikuojanti visas valdžias.

„Šis judėjimas ir, jeigu susikurs kaip partija, bus dar viena populistinio tipo partija, kurios ideologinis pagrindas bus neapibrėžtas, viskas bus remiamasi, kaip sakiau, kritika valdžiai“, – teigė L. Bielinis.

Tai čia kaip ir paradoksas: kritikuoja visas valdžias, bet patys į ją veržiasi?

„Bet kokia populistinė jėga būtent taip ir elgiasi: jie kritikuoja visus ir viską, bet patys irgi nori būti valdžioje“, – kalbėjo L. Bielinis.

Dalyvaudamas Seimo rinkimuose, Lietuvos šeimų sąjūdis, politologo nuomone, galėtų savo pusėn patraukti LVŽS, partijos „Laisvė ir teisingumas“, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ elektoratą ir būtent šioms jėgoms Šeimų sąjūdis esą sudarys didžiausią konkurenciją.

Lauras Bielinis

„Tikrai konkurentais netaps tokios politinės jėgos kaip konservatoriai, liberalai, socialdemokratai. Tai politinės jėgos, kurios turi daugiau ar mažiau aiškias ideologines pozicijas, kontūrus, dėl šios priežasties šioms partijoms nėra pavojinga, kad telkiasi štai tokia nauja jėga.

Tačiau tokioms politinėms partijoms kaip „valstiečiai-žalieji“, „Laisvė ir teisingumas“, S. Skvernelio politinė jėga – visos šios partijos turi suklusti. Jų atėjimas į valdžią irgi buvo susietas su tuo, kad jie kritikavo prieš tai buvusius valdžioje, jie irgi remiasi tam tikrais, galbūt ne visada labai ryškiai matomais, bet vis dėlto populistiniais argumentais. Dėl šios priežasties čia yra šios naujos politinės jėgos kovos laukas ir čia jų konkurentai“, – dėstė L. Bielinis.

Baltrukevičius: išgelbėti galėtų Vėgėlė

Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotojo analitiko Mato Baltrukevičiaus manymu, Šeimų sąjūdžiui greičiausiai, galbūt ne iš pirmo karto, pavyks įkurti partiją – arba visiškai naują, arba jau esamos pagrindu.

„[Galima] perimti kažkokią partiją, kuri juridiškai egzistuoja, tačiau praktiškai merdi, ir atnaujinti tą projektą. Matėm, kaip per praeitus Seimo rinkimus atsirado Kartų solidarumo sąjunga panašiu principu – buvo perimta Lietuvos pensininkų sąjunga, Emigrantų partija tapo partija „Lietuva – visų“. Tai, manau, bet kokiu atveju jie bandys kažkokia forma turėti savo partiją – ar kurtis visiškai nuo nulio, ar perėmimo būdu“, – svarstė analitikas.

Kad Šeimų sąjūdis pateks į Seimą, jo nuomone, galimybių mažai.

Ignas Vėgėlė

„Nebent vienas žmogus galbūt juos galėtų išgelbėti – tas pats Ignas Vėgėlė, jeigu jis po prezidento rinkimų dar turės viziją ir mintį toliau dalyvauti politikoje, toliau dalyvauti Seimo rinkimuose, – pažymėjo M. Baltrukevičius.

– Alternatyvų, aš manau, jis daug ir įvairių turi, ir viena iš pagrindinių alternatyvų galėtų būti savo paties partijos kūrimas, bet jeigu dėl kažkokių aplinkybių susiklostytų, kad jis nuspręstų į Šeimų sąjūdžio sukurtą jėgą eiti, tada galėtume kalbėti, kad šiokia tokia galimybė tapti stipriausia antisisteminio lauko žaidėja ir kabintis į tuos 5 proc. egzistuoja.“

Šeimų sąjūdis, pasak analitiko, atstovauja tradicijai, nacionalistinėms pažiūroms, taikosi į autoriteto, pagarbos politikos formavimą.

„Jeigu jie ateis iki tokios stadijos, kada rimtai viskas bus įkurta ir bus rimtai galvojama apie programą, vėl bus klausimas, kas bus jos pagrindas. Juk apie pandemiją, COVID-19 nebekalbėsi, tai realiai, matyt, mes matysime antiLaisvės partiją – pagrindiniai klausimai tie patys, tik pozicijos radikaliai kitokios“, – tęsė M. Baltrukevičius.

Matas Baltrukevičius

Jei dalyvaus rinkimuose, įmanoma, kad Šeimų sąjūdis kažkiek rinkėjų nuvilios nuo LVŽS, svarstė analitikas.

„Bet, aš manau, kad pagrindinė konkurencija vyks kelių mažų partijų lauke, kur šiuo metu stipriausias Nacionalinis susivienijimas“, – pridūrė M. Baltrukevičius paminėdamas ir kitas ne tiek populiarias partijas – Krikščionių sąjungą, Kartų solidarumo sąjungą.

„[Šeimų sąjūdis] – šitos svorio kategorijos žaidėjas ir panašiame lauke ir gali būti tas balsų persiskirstymas“, – teigė pašnekovas.

Valentinavičius: grėsmė LVŽS

Lietuvos šeimų sąjūdžiui pavyks įkurti partiją, bet 5 proc. kartelės į Seimą ši jėga neperžengs, tikino buvęs konservatorių premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas, Mykolo Romerio universiteto politologas Virgis Valentinavičius.

Jo matymu, Šeimų sąjūdžio populiarumas išblėso.

„Partiją įkurti galimybė, matyt, yra. Ne tokių partijų buvo įkurta. Tai tik parodo, kad teisiniai reikalavimai partijų įkūrimui Lietuvoje yra juokingi ir tos pradinės misijos, atsijoti kraštutinius variantus, nevykdo.

O galimybės peržengti 5 proc. aš nematau. Galbūt ji teoriškai buvo pačio sąjūdžio mitingų įkarštyje, kai dar entuziazmas buvo didelis. Bet mes matėme, kaip šis judėjimas tvarkingai užgeso prasidėjus karui Ukrainoje. Be kita ko, kai buvo pašalinti įtariamų šnipų skaičiai iš Rusijos ambasados, Šeimų sąjūdžio veiksmingumas sumažėjo“, – komentavo politologas.

Jo vertinimu, Šeimų sąjūdis į politiką eina su Rusijos prezidento Vladimiro Putino programa – „prieš Stambulo konvenciją, prieš mažumų teises“, o tokia programa Lietuvoje esą neturėtų sulaukti paramos.

„Manau šalyje, tokioje kaip Lietuva, kur palaikymas Ukrainai prieš V. Putino agresiją yra labai stiprus, tokia partija šansų neturi. Grįžti vien tik prie šeimos dalykų ir Stambulo konvencijos nepavyks“, – svarstė V. Valentinavičius.

„Šitas sąjūdis iš principo yra antieuropinis, putiniškas sąjūdis. Tikiuosi, kad jo sėkmės šansai parlamento rinkimuose yra daugiau negu nulis“, – pridūrė jis.

V. Valentinavičiaus nuomone, Šeimų sąjūdis yra ultrakonservatyvi, ekstremistinė jėga, kur konservatyvumas esą remiasi į buvusias sovietines vertybes.

„Kur požiūris į šeimą, požiūris į mažumas, į žmogaus teises yra atėjęs iš Sovietų Sąjungos – V. Putinas rūpinasi, kad šitos „vertybės“ būtų išlaikytos. Labai akivaizdi ir apeliacija į nostalgiją seniems laikams, kai viskas buvo aišku. Tai yra, sakykime, sovietinio konservatizmo partija“, – dėstė V. Valentinavičius.

Jei Lietuvos šeimų sąjūdis sukurtų partiją ir dalyvautų 2024 metų Seimo rinkimuose, tikėta, kad ši jėga pritrauktų dalį LVŽS elektorato ir pasiglemžtų šios partijos balsų, svarstė politologas.

„Lietuvos šeimų sąjūdis yra daugmaž atvirai globojamas Ramūno Karbauskio (LVŽS pirmininko – Delfi). Tai čia yra ta pati partijų grupė – ultrakonservatyvios ir panašiai. R. Karbauskio partija eina praktiškai su identiškais lozungais dabar, tai grėsmė, pirmiausia, būtų jiems“, – teigė V. Valentinavičius.

Nemato kitos išeities

Šeštadienį Druskininkuose Lietuvos šeimų sąjūdžio asociacija surengė šeimų renginį, jo metu asociacijos pirmininkas Raimondas Grinevičius ir paskelbė apie planus kurti partiją bei dalyvauti artėjančiuose Seimo rinkimuose.

„Yra priimtas sprendimas ir mes ta linkme dirbame jau kurį laiką. Buvo išbandytas tikslas suvienyti visas mažąsias partijas, kurios atitinka mūsų programą. Buvo susitikimai ir jie davė vilties, kad viskas bus gražu, bet rezultato nebuvo pasiekta. Todėl nėra kitos išeities – reikia kurti politinę struktūrą“, – teigė R. Grinevičius, kurį cituoja naujienų agentūra ELTA.

Lietuvos šeimų sąjūdžio asociacijos steigėjai ir šalininkai Lietuvoje yra surengę ne vieną protesto akciją. Protestų metu buvo pasisakoma prieš COVID-19 pandemijos valdymo priemones, Stambulo konvencijos ratifikavimą, partnerystės įstatymo priėmimą, skambėjo raginimai nuversti dabartinę valdžią.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)