Gydytojas infektologas, profesorius Arvydas Ambrozaitis laidoje „Delfi diena“ sako, kad koronavirusas – ypatingas ir įdomus, o panikuojantiems lietuviams pataria šiek tiek ramiau reaguoti, tačiau jokiu būdu negalima atsipalaiduoti visiškai.

Pasiekėme piką

Anot jo, tikėtina, kad protrūkį suvaldyti pavyks, tačiau reikia atkreipti dėmesį į profesionalias rekomendacijas.

„Mes susidūrėme su labai įdomiu ir ypatingu virusu. Dabartinis protrūkis yra labai neįprastas savo mastais ir taip pat mūsų medicinos nesugebėjimu tinkamai ir greitai suvaldyti protrūkį. Bet visgi matyti tendencija, kad jau pasiektas infekcijos pakilimo pikas, viršūnė jau yra – naujų susirgimų mažėja, ypač Kinijoje. Gal didesnė problema dabar Europoje, bet, manau, kad pavyks šią infekciją suvaldyti. Tam yra geresnių sąlygų, geresnė valdymo sistema, ko gero, tobulesnė. Be to, mes neturime tokių liaudies medicinos preparatų, kurių sudėtyje yra įvairių gyvūnų komponentų. Pavyzdžiui, mėsa yra vienas iš faktorių, kuris paskatino tą didžiulį infekcijos plitimą Kinijoje“, – tikino pašnekovas.

Geriausia prevencija – riboti keliones

Pasiteiravus, ar, profesoriaus nuomone, galime būt ramūs, A. Ambrozaitis tikina, kad šiuo metu reiktų ypač atkreipti dėmesį į kelionių rekomendacijas ir nevykti į pavojingiausias šalis.

„Kol kas turėjome vieną atvejį, jis buvo importinis. Tai yra pirmoji tos infekcijos plitimo fazė, kol kas nebuvo antrinio užsikrėtimo. Man atrodo, kad jeigu tie asmenys, keliautojai, kurie grįžta iš tam tikrų vietų, laikysis savireguliacijos priemonių, šią infekciją bus galima suvaldyti arba, blogiausiu atveju, anksti diagnozuoti, izoliuoti ligonius. Kita vertus, dabar, kai tvyro tokia panika ir baimė, žinoma, mūsų gyventojai vengia kelionių į tam tikrus regionus, kurie epidemiologiniu lygiu labai pavojingi. Kelionių ribojimas, manau, taip pat turėtų prisidėti prie prevencijos“, – sakė jis.

Kada žmogus tampa pavojingas kitiems

Profesorius taip pat įvertino galimybę ir galimą pavojų, kai žmogus užsikrečia infekcija, tačiau nepajunta simptomų.

„Mes turime duomenų, kad inkubacinio periodo pabaigoje žmogus jau gali būti infekcijos šaltinis. O tai reiškia, kad jis gali būti pavojingas aplinkiniams, nors nejaučia jokių simptomų, neturi nusiskundimų. Tai nėra išskirtinis dalykas, mes turime daug tokių infekcijų, kai inkubacinio periodo pabaigoje žmonės tampa pavojingi epidemiologiniu atžvilgiu kitiems žmonėms.


Matyt, panašiai yra ir kalbant apie šią infekciją, bet, nežiūrint to, mes netiriame žmonių, kurie nejaučia simptomų. Jeigu žmonės yra grįžę iš epidemiologiniu atžvilgiu pavojingų šalių, vietovių, jie 14 dienų turėtų izoliuotis. Bet, jeigu per tas dienas pajus kokių nors simptomų, o tie simptomai tai yra karščiavimas, dusulys, gerklės skausmas, pasunkėjęs kvėpavimas, tai tie žmonės turėtų paskambinti numeriu 112, ir greitoji medicinos pagalba transportuotų į infekcinę ligoninę, ten būtų atliekamas tyrimas“, – aiškino pašnekovas.

Profesorius pabrėžia, kad atsipalaiduoti tikrai negalime.

„Mes negalime jaustis visiškai ramūs ir saugūs. Kadangi Europoje yra nemažai atvejų ir jie plinta, atsiranda naujų, manau, tos priemonės, kurios vykdomos, turėtų būti tęsiamos, jokio atsipalaidavimo neturėtų būti. Tos priemonės, kurios dabar yra naudojamos, yra tinkamos situacijai ir, manau, reikia tikėtis, kad, ko gero, tokio atvejo daugiau nebus, bet prognozės gali nepasitvirtinti.“

Situaciją vertina kaip pamoką

V. Ambrozaičio teigimu, ši ekstremali situacija mums – tarsi pamoka, kuri tikrai labai pravers ir ateityje.

„Manau, kad ši situacija išėjo į naudą, – tiesiog tai buvo gera treniruotė, nes tokių epidemijų ir galimai pandemijų gali būti ateityje. Ko gero, ateityje jos ir dažnės. Mes turime būti pasiruošę, tik gal pervertiname tuos dezinfekcinius skysčius. Manau, pati geriausia priemonė – paprastas muilas, rankų plovimas, – pabrėžė jis. – Taip pat nesuprantamas tautiečių noras išpirkti visas medicininių kaukių atsargas. Ką jie su jomis darys? Neteko nei gatvėje, nei troleibuse matyti nė vieno žmogaus su medicinine kauke. Mums reikėtų pasimokyti iš Azijos šalių. Jeigu žmogus kosti, jaučia peršalimą, tai, nenorėdamas užkrėsti kitų, nešioja marlinę kaukę.“