Ohajo universiteto (JAV) profesoriui daktarui A. Mickūnui Garbės daktaro regalijos bus įteikiamos 14 val. iškilmingame Universiteto Senato posėdyje.

Mykolo Romerio universiteto Garbės daktaro vardas profesoriui suteiktas už nuopelnus nepriklausomai Lietuvai, humanitarinių ir socialinių mokslų plėtrai, kultūros puoselėjimui, jaunosios humanitarų kartos ir produktyvaus akademinio bendravimo gebėjimų ugdymui, reikšmingus šiuolaikinės filosofijos, hermeneutikos, semiotikos, fenomenologijos, egzistencializmo, politikos ir demokratijos teorijų mokslinius tyrimus.

Algis Mickūnas (g. 1933, Krikliniai, Panevėžio r.) – lietuvių išeivijos filosofas, Ohajo universiteto (JAV) profesorius emeritas, filosofinį išsilavinimą įgijęs JAV bei Vokietijoje.

A. Mickūnas daugiau nei 40 metų aktyviai dirba filosofijos (ontologija, kosmologija, fenomenologija, hermeneutika, marksizmas, metodologijos), Rytų minties, semiotikos, komunikacijos, civilizacijų lyginamųjų tyrimų, literatūros ir kultūros, socialinių ir politinių mokslų baruose. Profesorius skaito paskaitas Lietuvoje, Japonijoje, Indijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Austrijoje, Šveicarijoje, Gvatemaloje, Peru, Kanadoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, JAV. A. Mickūnas yra publikavęs virš 20 knygų, šimtus mokslinių straipsnių penkiomis kalbomis. Jis taip pat yra Tarptautinio Husserlio ratelio (1970), Tarptautinės Gebserio draugijos, Tarptautinio Merleau-Ponty centro (1976), Globalizacijos studijų centro Gvatemaloje (1999) steigėjas bei narys.

A. Mickūnas vadovavo daugiau nei šimtui daktaro disertacijų ir daugiau nei penkiasdešimčiai magistrinių darbų. Apie 90 jo buvusių studentų dirba akademinį darbą Europoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Australijoje, Vidurio Rytuose, Pietryčių Azijoje ir yra vieni iš geriausių savo srityse.

Profesorius visomis išgalėmis stengiasi padėti ir Lietuvos aukštųjų mokyklų magistrantams bei doktorantams: jis jau yra buvęs ne vienos dešimties Lietuvoje apgintų darbų neformalus konsultantas ir šią savo veiklą pasiryžęs tęsti ir ateityje.

A.Mickūnas sako „užaugęs ant Sokrato rankų“. Sunku pasakyti, atsitiktinumas tai, ar ne, bet Ohajo universiteto miestelis, kuriame profesorius gyvena, vadinasi Atėnais. Po ilgų metų Kriklinių kaimo vaikėzas sugrįžo į Lietuvą tikru mokytoju. A. Mickūno asmenybė spinduliuoja meilę gimtinei, jos akademiniam atžalynui.

Šiandien, birželio 27 d., 13 val. vyks MRU bendruomenės susitikimas su universiteto Garbės daktaru prof. dr. Algiu Mickūnu.

Renginio metu bus pristatomas naujausia profesoriaus monografija „Social value and individual worth“ (Socialinė vertybė ir individuali vertė, 2012).