Seime surengtame iškilmingame šios sukakties minėjime dalyvavęs Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo Pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis Lietuvos naujienų agentūros ELTA žurnalistei Jadvygai Bieliavskai sakė matąs spragų švietimo sistemoje, kurioje galėtų būti daugiau dėmesio skirta šiam dokumentui, nes Konstitucija - tai valstybės sertifikatas.

- Lietuvos Respublikos Konstitucijai - 25-eri. Per šį jos gyvavimo laikotarpį ne kartą buvo pasigirdę politikų minčių, kad šis dokumentas jau pasenęs, neatitinka šių dienų aktualijų, todėl reikėtų jį kompleksiškai peržiūrėti ir keisti. Profesoriau, ar jūs manote, kad jau pribrendo laikas Konstitucijos pataisoms?

- Ne, ją reikėtų kuo mažiau keisti. Keisti tik ypatingos būtinybės atveju, neduoti preteksto, kad tai yra lengvai keičiamas dokumentas.

- Jūsų nuomone, šiuo metu kokios Konstitucijos nuostatos pirmiausia galėtų būti keičiamos, ar matote tokių?

- Nematau, ką būtinai reikėtų keisti.

- Šiandien yra Konstitucijos diena. Ar, jūsų nuomone, nereikėtų daugiau dėmesio, ypač tarp jaunimo, skirti šiai dienai?

- Aš nežinau, ar gali būti mokyklose, gimnazijose ar aukštosiose mokyklose kokie nors Konstitucijos bent jau susidomėjimo rateliai ir nagrinėjimai susivokimui, kad mes esame valstybės žmonės ir kas yra ta valstybė. Nes Konstitucija yra sertifikatas - valstybės sertifikatas. Štai visi galite pasižiūrėti, kokia tai valstybė, tos pačios valstybės piliečiai tikrai turėtų būti pasižiūrėję.

- Ar manote, kad tai yra tam tikra spraga švietime, ugdymo procese?

-Aš manau, kad taip. Galbūt nebus priimta, pavyzdžiui, įvesti kažkokią pamoką ar kursą, bet fakultatyvą tiems, kuriems įdomūs teisiniais ir pilietiniai dalykai, galima būtų skatinti, kad jaunimas apie tai šiek tiek pamąstytų, o gal ir smalsumą patenkintų.

- Ačiū už pokalbį.