Paklaustas, kokias išvadas jis daro po šių savivaldybių tarybų ir merų rinkimų, V. Landsbergis situaciją įvertino ironiškai.

„Po pirmo rato atrodė labai gerai. Visos partijos laimėjo – kaip jos apie save kalbėjo. Visos laimėjo arba labai sustiprino savo pozicijas. Tai gerai, visi einame į priekį. Nors balsavo tik pusė žmonių. Kitai pusei vienodai rodo, čia yra prastai.

Ir tai lyg šį kartą buvo daugiau balsuotojų. Rinkėjų pasyvumas tebėra tam tikras negeras ženklas“, – laidoje kalbėjo prof. V. Landsbergis.

Jis juokavo, kad kadangi rinkimuose nedalyvauja jis, tai ir nėra rinkėjams už ką atiduoti savo balso.

Paprašytas įvertinti Tėvynės sąjungos pasirodymą šiuose rinkimuose, prof. V. Landsbergis užsiminė apie ilgalaikes tendencijas.

„Ne vieną kartą mes matėme, kaip būdavo, kad atrodo, jog Tėvynės sąjunga pirmauja. O paskui visi susivienija ir visi tokie laisvi darbuotojai prieš vadinamuosius konservatorius.

Ir pasirodo, kad nėra taip. Ir nesvarbu, kad viena partija gavo daugiau už kitas, bet jeigu visos kitos ant jos pykti ar pavydi, nuteiktos įkąsti, tai ir kanda“, – Delfi laidoje sakė prof. V. Landsbergis.

Jis specialioje Delfi laidoje kėlė klausimą, ar yra teisinga leisti rinkimuose dalyvauti tik tiems rinkimams susibūrusiems politiniams komitetams, kai, anot jo, tikslas tėra „paimti valdžią“.

„Jie eina paimti valdžios, jeigu jiems pasiseks. Kokią jie gali turėti programą, jeigu jų vakar nebuvo iš viso?“ – klausė prof. V. Landsbergis.

TS–LKD garbės pirmininkas V. Landsbergis tikino, jog jeigu V. Benkunskas rinkimus laimės ir norės jo patarimo, jis kažką jam ir patars.

Paklaustas apie politinės diskusijos kultūrą ir šią savaitę dažnai aptarinėtą komiko, visuomenininko Olego Šurajevo vizitą Seime, prof. V. Landsbergis teigė, jog tai yra bendrosios kultūros ir politinės kultūros problema.

„Jeigu politinė kultūra yra tokia, kad labai gerai yra išeiti ir užvažiuoti jiems ten, išvadinti visaip, kartais būna pagundų pavartoti kokią metaforą. Aš irgi nesu visai be nuodėmės, bet tai yra vengtina“, – sakė jis.

Prof. V. Landsbergis laidoje dėmesį atkreipė į Vilniaus rajono situaciją. Čia po kelių dešimtmečių Marijos Rekst valdymo yra renkamas naujas meras.

„Įdomus, nes yra tam tikrų įdomių poslinkių. Labai lėtų, po akmens amžiaus, ar ledynmečio kažkas juda, ledynas truputį juda. Tai įdomu bus, ar ten žmonės pradeda jau mąstyti ir spręsti ir jau nepasikliauna vieno vado lazdelės mostu. Gal tai galėjo lemti iš dalies kartų kaita, ankstesnių (vadų, aut. p.) neadekvatumas, netinkamumas. O gal tiesiog nusibosta“, – svarstė jis.

Kartu jis pridūrė, jog kai kur ilgamečiai merai nenusibosta rinkėjams. Kaip pavyzdį prof. V. Landsbergis pateikė Druskininkus.

Jo teigimu, po šių rinkimų peršasi amžina išvada.

„Kiekvienas, kuris nepatenkintas rinkimų rezultatais turi pasižiūrėti į veidrodį – ar tu ėjai balsuoti, už ką balsavai. Ir tas veidrodyje turėtų nebemeluoti. (…) Reikia atkakliai eiti vėl balsuoti“, – pabrėžė V. Landsbergis. Jis sprendimą neiti balsuoti apibūdino taip: „pilietinė savižudybė“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)