Birželio 25-ąją Marijampolėje iš trečio aukšto iškrito nė dvejų neturintis berniukas. Sukrėstas mažylio tėvas LNK žurnalistams pasakojo, kaip įvyko nelaimė: „Mama nusisuko vos akimirkai, nes vaikas paprašė įpilti vandens – taip ir įvyko įvykis. Tai labai skaudu. Užsirioglino ant sofos-lovos, taip išėjo... Nelaimė didelė, daugiau negaliu komentuoti. Širdis pačiam skauda, visa naktis nemiegota...“

Neaišku, berniukas nukrito ant betono ar žolės – jo būklė labai sunki. Iš Marijampolės ligoninės jis skubiai pervežtas į Kauno klinikas.

„Manyčiau, kad tai sunkus sužalojimas – galvos ir stuburo trauma, kaip toliau vystysis būklė, dabar sunku prognozuoti. Pakankamai sunki trauma,“– sakė Marijampolės ligoninės intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Eligijus Jucius.

Nelaimė sukrėtė visus kaimynus. Viena jų teigė mačiusi greitosios medicinos pagalbos automobilį: „Mačiau, kad greitukė stovi, vaikučio mama sėdi priekyje“, – stovėdama tarpduryje žurnalistei sakė moteris.

Kita pasakojo ėjusi pro šalį, kai policijos pareigūnai apžiūrinėjo įvykio vietą: „Kaip tik matavo, dar padėjau pamatuot. Klausiau, ar vaikutis gyvas. Atsakė, kad kol kas gyvas. Vaikų teisių specialistai pastoviai ateina“, – pasakojo kaimynė.

Jauna mergina LNK žinioms aiškino, kad mačiusi rodant, iš kurio aukšto iškrito vaikas: „Rodė iš kurio aukšto iškrito, mačiau, kaip greitai išvažiavo greitosios pagalbos automobilis, o motina išvažiavo paskui jį.“

Dar viena kaimynė sakė, kad įprastai pareidama iš parduotuvės sutikdavusi šią mamą, stumiančią vežimuką, iki šiol nepastebėjusi, kad tėvai būtų neprižiūrėję savo vaikų. „Kad keltų įtarimą, nieko tokio nebuvo“, – konstatavo ji.

Vaiko teisių apsaugos specialistams – šeima žinoma, paslaugos teikiamos kelerius metus: „Skyriui šeima yra žinoma, tačiau per paskutinius keletą metų šeimoje pažeidimų nėra fiksuota, – akcentavo Marijampolės vaiko teisių apsaugos specialistė Irma Balaikienė. – Šeimai socialinės paslaugos teikiamos dėl socialinių įgūdžių stokos.“

Policija dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo ir neatsargumo pradėjo tyrimą. „Ši šeima mums nėra žinoma, kaip probleminė šeima“, – pažymėjo Marijampolės policijos komunikacijos skyriaus vedėjas Renatas Siaurusaitis.

Vaiko teisių specialistai aiškinasi, ar šeimoje vaikams augti saugu. Berniukas turi ir aštuonerių metų seserį. „Šiuo metu yra renkama visapusiška informacija siekiant atlikti vaiko situacijos vertinimą“, – teigė I. Balaikienė.

Pareigūnai primena, kad karštuoju metų laiku, ypač daugiabučiuose būtina atidžiai rūpintis mažamečiais. „Prašytume dar didesnio visuomenės dėmesio. Ir iš pačių tėvų – sužiūrėt, kalbėtis su vaikais. Nors ir karščiai, geriau nelaikyti atvirų langų. Bent jau nesudaryti galimybių, kad jie galėtų užlipti ir pasiekti langą – apgalvoti į priekį kelis žingsnius. Nes pasekmės labai skaudžios“, – sakė R. Siaurusaitis.

Per mažiau nei tris savaites tai jau šeštas vaikas Lietuvoje, iškritęs pro langą. Iš jų – vienas neišgyveno.