Kompensacija už vaiko priežiūrą siektų iki 5,2 bazinės socialinės išmokos (BSI) per mėnesį. Šiuo metu, kai BSI – 49 eurai, tai sudarytų 254,8 eurus; kitąmet, kai numatomas BSI – 55 eurai, tai sudarytų 286 eurus.

Jei Seimas pritartų, išmokos bus skiriamos vienam iš vaiką auginančių tėvų ar globėjų už kiekvieną auklės prižiūrimą ikimokyklinio amžiaus vaiką. Vaiko priežiūros paslauga galės būti teikiama dirbant pagal individualios veiklos pažymą ar darbo sutartį.

Siekiant užtikrinti vaikų saugumą, bus tikrinama, ar auklei nėra taikomi apribojimai dirbti su vaikais. Vaikai galės būti prižiūrimi auklės arba tėvų ar globėjų namuose. Vienu metu auklė galės prižiūrėti ne daugiau kaip 5 vaikus.

Kaip pastebi Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK), nors vietų skaičius vaikų darželiuose nuolat didėja, vaikų priežiūros paslaugos išlieka ribotai prieinamos. Tėvai ar globėjai, kurių vaikams neužteko vietų darželiuose ar lopšeliuose, patiria dideles išlaidas samdydami aukles arba vienas iš tėvų ar globėjų turi likti namuose ir prižiūrėti vaiką.

„Vietų darželiuose trūkumas, deja, vis dar juntamas visoje Lietuvoje, ypač žiedinėse savivaldybėse. Vietos darželyje negavusių mažamečių tėvams neretai tai reiškia didelę finansinę naštą. Komitete priimti įstatymo pakeitimai padės šią tėvams tenkančią naštą palengvinti.

Kompensacijos už išlaidas, patiriamas samdant aukles, leis tėvams lengviau derinti darbą su vaikų auklėjimu“, – sako Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Justas Džiugelis.

Pasak J. Džiugelio, svarbu ir tai, kad numatomos kompensacinės išmokos paskatins šiuo metu nelegaliai dirbančias aukles trauktis „iš šešėlio“ ir užsitikrinti sau socialines garantijas.

Skaičiuojama, kad alternatyvią vaiko priežiūrą galėtų gauti apie 2500 mažamečių, ir tai iš valstybės biudžeto metams pareikalautų iki 8,64 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją