Ukrainos Petro Porošenkos sprendimu, vasario 20-tąją Ukrainoje pagerbiamos Maidane žuvusios aukos, o Kijevo vyriausybė šiuo metu ieško lėšų muziejui, kuriame būtų įprasminti Maidano įvykiai.

Minėjime Vilniuje dalyvavęs Seimo vicepirmininkas Vydas Gedvilas išreiškė paramą Ukrainos eurointegracijos siekiams bei Kijevo kovai su Rusijai remiamais separatistais Donecko bei Luhansko srityje.

"Esame solidarūs su Ukraina, norime ją palaikyti ir jai padėti.

Darome tą, ką leidžia geopolitinė situacija, ką leidžia mūsų galimybės", - minėjime kalbėjo Seimo vicepirmininkas Vydas Gedvilas.

Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Valerijus Žovtenka priminė, kad Kijevo centre žuvę protestuotojai kovojo ne tik už Ukrainos, bet ir visos Europos ateitį. Ambasadorius pažymėjo, kad šiuo metu Ukrainoje vyksta atvira Rusijos agresija prieš Ukrainą, o kovą mesti ne tik šaunamieji ginklai, bet ir agresyvi propaganda. V. Žovtenka Europos Sąjungą taip paragino užimti aktyvesnę poziciją, siekiant taikos Donbase, nes pati istorija parodė, kad Maskva yra nenuspėjama kaimynė.

"Europos Sąjunga vis toliau mąsto ir galvoja, kaip elgtis su Rusija.

Daug metų ES manė, kad Rusija vystosi demokratiniu keliu, bet taip nėra. Kai vyko karas Gruzijoje, jai niekas nepadėjo, ir tai puikiai iliustruoja Europos reakciją", - susirinkusiems kalbėjo ambasadorius.

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas susirinkusiųjų dėmesį atkreipė į nedidelę ekspoziciją, kurioje buvo galima apžiūrėti Maidano protestuotojų naudotus šalmus ir kitus daiktus, pamatyti "Grad" raketos skeveldrą iš Rytų Ukrainos, kurią į Lietuvą atgabeno buvęs ambasadorius Kijeve Petras Vaitiekūnas. Anot G. Kirkilo, bet kokios kovos už laisvę aukos visada turi prasmę istorijai, žmonių moralei ir jaunajai kartai, jei likę gyvieji tęsia žuvusiųjų pradėtą darbą.

"Šiandien svarbu pasakyti, kad mes kartu su Ukraina sieksime to paties, ko siekė Maidane šie žmonės, paaukoję savo gyvybes",- teigė G. Kirkilas.

Kijeve vykusių protestų metu žuvo 115 žmonių, didžioji jų dalis buvo nužudyti 2014 m. vasario 18-20 dienomis.