Trumpas pokalbis su jaunu Baltarusijos opozicijos aktyvistu įsiminė ne vienam keleiviui. Šiurpi žinia ir pareigūnų bei lėktuvo įgulos tylos siena dar labiau kėlė nerimą. Lyg nusikaltėlius lėktuvo keleivius apieškoję kariai su šunimis, siaurame koridoriuje laikė patikrai nė neleisdami nueiti į tualetą.

Iš atostogų keliavę žmonės sako, kad apie neva kilusį konfliktą iš Minsko Lietuvos oro uosto vadovus pasiekusi informacija buvusi melaginga.

„Tris valandas stovėjome ankštuose koridoriuose be vandens, tualetų ir viso kito, tam, kad patikrintų mūsų dokumentus ir mus apieškotų. Lėktuvo patikra truko apie tris valandas. Dabar esame nežinioje, suvarė į laukimo salę, į bendrą teritoriją neišleidžia nieko. Berniukai su „bananais“ stovi. Bet yra tualetai ir bariukas. Laukiam, niekas nieko mums nesako“, – dalijasi vienas į Minską nukreipto lėktuvo keleivis.

„Buvo daug gandų. Po staigaus lėktuvo manevro vienas berniukas pradėjo panikuoti, už galvos susiėmė. Tik po to supratome, kodėl. Nebuvo jokio konflikto, iki tų lėktuvo posūkių nebuvo jokių skandalų, niekas su niekuo nesipyko. Tik kai vaikinukas sužinojo, kad leidžiamės, sutriko. Mus visus po keturis žmones išvedė, apuostė šunys visus daiktus. Tą berniuką pasivedė į šalį, jo daiktus iškratė ant pakilimo tako. Mes jo paklausėme, kas dedasi. Jis pasakė, kas toks yra ir pridūrė: „Manęs čia laukia mirties bausmė“. Jis jau buvo ramesnis, tačiau drebėjo. Šalia jo visą laiką stovėjo pareigūnas, o netrukus karininkai tiesiog išsivedė“, – dalijasi iš arti įvykius matęs žmogus.

Lėktuvo keleivis neslėpė, kad pagal uniformas buvo aišku, kad lėktuvo keleiviu susidomėjo ne eiliniai pareigūnai. Kelias valandas nežinioje esantys žmonės girdi tik vieną – kad jiems bus leista grįžti „greitai“, tačiau anot su „Delfi.lt“ kalbėjusio liudininko, tas „greitai“ tęsiasi nuo pat patikros pabaigos.

Kitas keleivių „Delfi.lt“ patikino, kad žmonės vis dar sutrikę. Nors jau gali įsigyti maisto, dauguma keliavo į namus ir prie lango sėdėję žmonės sako, kad jau matė Vilnių.

„Skrendant staiga pranešė, kad leisimės Minske. Lėktuvas jau skrido žemiau, tikėjomės, kad netrukus leisimės Vilniuje. Žmonės reagavo ramiai, o tas sulaikytas žurnalistas sutriko, puolė prie savo kuprinės“, – dalijasi dar vienas netikėtai savo akimis R. Protasevičiaus sulaikymą matęs liudininkas.

Maždaug 150 kvadratinių metų plote aptverti žmonės vis dar laukia nežinia ko. Anot pašnekovų, nerimas neslūgsta, žmonės jau 13-tą valandą tikėjosi pasiekti Lietuvos sostinę, o pateko į kitą šalį. Informacijos niekas neteikia, nors aptarnaujantis personalas ir elgiasi maloniai. Visgi tarp keliavusiųjų – šeimos su vaikais, susitikimus suderinę žmonės, dalis turės keliauti į kitus miestus, tad nerimo valandomis gyvena ne tik Minske įstrigę žmonės, bet ir jų artimieji.

Komentuodama situaciją Lietuvos prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė sakė, kad tokio precedento šalies istorijoje nėra buvę. Iš pradžių buvo gauta nepatikima informacija, esą nutupdomame lėktuve yra sprogmuo.

Visgi, pasak jos, nutūpdant lėktuvą Baltarusija panaudojo du karinius vienetus technikos: karinį naikintuvą MIG-29 ir sraigtasparnį MI-24. Tai, pasak A. Skaisgirytės, tai labai panašu į Baltarusijos KGB veiksmus.

Pasak jos, gauta informacija rodo, kad Baltarusija aiškiai žinojo Romanas Protasevičius, NEXTA įkūrėjas ir Baltarusijos opozicijos režimo veikėjas, skrenda šiuo lėktuvu. Keleiviniame lėktuve iš viso skrido 170 keleivių, iš kurių 94 - Lietuvos piliečiai. Pasak A. Skaisgirytės, visiems jiems taip pat sukelta grėsmė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1322)