Netikėtą radinį aptikusiam panevėžiečiui kilo įtarimų, kad taip pasielgta su šunimis.

Tokius spėjimus dar labiau sustiprino pastaruoju metu pasipylę gyventojų pranešimai apie šiose apylinkėse dingusius jų keturkojus.

Visgi į radinio vietą atvykę medžiotojai ir aplinkosaugininkai nustatė, kad tai pilkojo vilko ir lapių gaišenos bei stirnų kailiai.

Aplinkosaugininkai pradėjo tyrimą dėl galimai neteisėtos medžioklės ir netinkamo medžioklės atliekų tvarkymo. Už tokį pažeidimą gresia solidi piniginė bauda.

Kaip pasakojo netoli Paliūniškio, Žaliojoje girioje idėjų parką „Bunkeris“ įrengęs panevėžietis verslininkas Simas Misevičius, praėjusią savaitę kaip visada jis vyko į savo darbo vietą miško prieglobstyje ir visai šalia nuorodos į parką pamatė kažką labai keisto.

„Iš pradžių pamaniau, kad tai nugaišusi stirna ar elnias. Stabtelėjau pasižiūrėti, o gal gyvūnas bus numetęs ir kokius ragus. Bet priėjęs pamačiau kraupų vaizdą – net keturi kūnai be galvų ir nuluptais kailiais“, – apie šiurpų radinį pasakojo S. Misevičius.

Vyrui kilo įtarimas, kad tai šunų išmėsinėti palaikai.

Vieno jų kūne buvo matyti šautinė žaizda. Verslininko spėjimus dar labiau sustiprino tai, kad pastaruoju metu šiose apylinkėse dingo nemažai keturkojų.

„Iš karto kilo mintis, kad tai negyvas šuo. Aš ir šiandien taip manau, nors medžiotojai ir tvirtina, kad tai vilko gaišena. Pagal sudėjimą tikrai šuo. Vietiniai žmonės guodėsi, kad pastarosiomis savaitėmis dingo ne vienas šuo. Gal patikrinus dar paaiškėtų, kad šuo turėjo ir „čipą“. Jeigu gyvūnais taip sugeba atsikratyti, manau, tokiems žmonėms nėra nieko švento“, – kalbėjo S. Misevičius.

Išvertė pakelėje

Apie kraupų radinį S. Misevičius tučtuojau pranešė paskambinęs Bendruoju pagalbos telefonu. Vyrui kiek keista pasirodė, kad atvykę pareigūnai gana atsainiai pasižiūrėjo į iškvietimą, net nesugebėjo surinkti viso palikto „turto“.

„Kažkodėl paliko vieną gaišeną ir stirnos kailį – dar ir šiandien visa tai mėtosi“, – stebėjosi S. Misevičius.

S. Misevičius įsitikinęs, kad rastų begalvių gyvūnų krūvoje – ir negyvas šuo, nors medžiotojai tvirtina, kad tai vilko gaišena. G. Kartano nuotr.

Panevėžietis suskaičiavo ten buvus keturių gyvūnų kūnus ir dar šešis stirnų kailius – daug nužudytų žvėrių. Jis svarsto, kad tikriausiai brakonieriauta ne vieno žmogaus. Nors Žaliojoje girioje medžioklės vyksta dažnai, tačiau tokio radinio verslininkui anksčiau nebuvo tekę aptikti.

„Buvo matyti, kad kailis nudirtas tikrai tą mokančio daryti žmogaus. O gal patys medžiotojai neprivažiavo prie savo duobių, kur verčia gyvūnų gaišenas? Kadangi buvo gerokai pripustyta, kad būtų paprasčiau, tiesiog viską ir išvertė pakelėje. Bet čia tik mano prielaidos. O ir kūnai ten tikrai nebuvo ilgai, kasdien važinėju šiuo keliu, būčiau iš karto pastebėjęs. Daugiausia savaitę ar pusantros galėjo pragulėti“, – įsitikinęs S. Misevičius.

S. Misevičius įsitikinęs, kad rastų begalvių gyvūnų krūvoje – ir negyvas šuo, nors medžiotojai tvirtina, kad tai vilko gaišena. G. Kartano nuotr.

Ne vietinių darbas

Medžiotojų klubo „Girinis“ pirmininkas Vidmantas Kulikauskas tvirtina, kad jų būrelio medžiotojai, nuvykę į vietą policijos kvietimu, nustatė, kad peršautas ir išdirtas kailis buvo ne šuns, o vilko bei lapių. Taip pat surinkti ir utilizuoti ten pat mėtęsi stirnų kailiai.

„Mūsų plotuose vilkų nėra. Jau dvejus metus nesame matę, todėl spėjame, kad sugautas ir išdorotas kažkur kitur, bet čia tiesiog išmesta. O kodėl taip pasielgta, sunku atsakyti, gal kerštas, o gal tiesiog nemąstantys žmonės. Medžiotojai tokių dalykų nedaro, tai brakonierių darbas“, – teigė V. Kulikauskas.

Pasak pirmininko, medžiotojų būreliai privalo turėti specialias patalpas sumedžiotiems žvėrims doroti, duobes, kur medžiojimo atliekas galima mesti, jos turi būti apdorojamos ir specialiais chemikalais. Tik tuomet, kai Maisto ir veterinarijos tarnyba išduoda leidimus, galima vykdyti medžioklę. Vilko, kaip ir lapių, mėsa nėra tinkama maistui ruošti, tačiau nulupti kailį reikia tam tikrų sąlygų, pavyzdžiui, tiesiog ant pievos ar miške tą padaryti būtų sudėtinga.

„Kiekvienas medžiotojų klubas turi visas sąlygas medžioti, tačiau kažkodėl ne visi nori tai daryti legaliai. Ir mes sulaukiame pranešimų, kad neva sustojo mašina ir pradėjo šaudyti žvėris, bet pagauti tokius brakonierius labai sudėtinga. Jie turi ir gerus ginklus, ir automobilius, taip paprastai neišsiduoda“, – kalbėjo V. Kulikauskas.

Nors brakonieriams visuomenė darosi vis mažiau pakanti, brutalių brakonieriavimo atvejų vis dar pasitaiko.

„Lengviausia pagauti medžiotoją, kuris per išsiblaškymą kokios varnelės dokumentuose nepadėjo, o brakonierių sugauti sunku, nors faktų apie brakonieriavimą pasigirsta. Brakonieriavimas yra savotiškas gyvenimo būdas“, – mano V. Kulikauskas.

Vyksta tyrimas

Tyrimą dėl netinkamo atsikratymo medžioklės atliekomis pradėjo ir aplinkosaugininkai.

Aplinkos apsaugos departamento Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Marius Kazlauskas teigė, kad šis atvejis jiems žinomas, bet kol vyksta tyrimas, jo detalių negali viešinti.

„Galima tik patvirtinti, kad tai ne šuns, kaip įtarė juos radęs žmogus, o vilko ir lapių gaišenos. Pilkasis vilkas Žaliojoje girioje tikrai nėra svečias ir galima stebėti, kad tai gausėjanti rūšis. Vilkai yra migruojantys gyvūnai, vieną dieną jie gali būti vienur, kitą – jau kitur“, – sakė M. Kazlauskas.

Specialisto teigimu, nepaisant, kad tai miško žvėrys, taip atsikratyti nušautų gyvūnų liekanomis vis tiek draudžiama.

„Šiuo atveju yra pažeidimas dėl netinkamai atsikratytų miško gyvūnų dorojimo atliekų ir ieškome kaltininko. Kol kas negaliu tvirtinti, kad tai brakonierių darbas, visokių atvejų būna, kaip ir gyvenime. Tyrimas vyksta, bet detalizuoti turimos medžiagos dar negaliu“, – teigė aplinkosaugininkas.