Į Pusiaukelės namus bus perkeliami tik tie nuteistieji, kurie patys motyvuoti integruotis į visuomenę - siekia mokytis, dirbti ar užsiimti kita pozityvia veikla. Į Pusiaukelės namus negalės būti perkeliami asmenys, teisti už sunkius ir labai sunkius nusikaltimus, seksualiniai nusikaltėliai, pavojingi recidyvistai ir panašūs.

Projektu siekiama sukurti kuo artimesnes gyvenimo laisvėje sąlygas, kurios padėtų visuomenei nepavojingiems nuteistiesiems lengviau adaptuotis, atgauti socialinius įgūdžius. Po bausmės atlikimo jie nebedarys naujų nusikaltimų - kas padidins visos visuomenės saugumą.

Pavyzdžiui, Norvegijos sostinėje pusiaukelės namai yra įkurti daugiabučio gyvenamojo namo pirmajame aukšte, viename iš brangesnių Oslo rajonų, gyvenamųjų namų kvartale, ir vietos bendruomenei tai nesukelia jokių papildomų nepatogumų, teigiama pranešime spaudai.

Pasak paminėtoje įstaigoje dirbančių pareigūnų, priešingai nei galvojama ar bandoma teigti, visuomenės saugumas yra kur kas didesnis nei tuose kvartaluose, kuriuose panašaus pobūdžio įstaigos nėra.

Be to, šis ar panašūs modeliai vykdomi Vakarų šalyse, kaip Austrija, Vokietija (kai kuriose žemėse), Skandinavijos šalys, Jungtinė Karalystė ir kt.

Panašaus modelio įstaigą turime ir šiuo metu Lietuvoje, tai yra Pravieniškių atviroji kolonija, kurioje nuteisti asmenys dirba ir mokosi laisvėje ir tik nakčiai grįžta į pataisos namus.

Be to, ir kituose pataisos namuose kalintys asmenys, kurie gerai elgiasi, neturi drausminių nuobaudų, iš pataisos namų be sargybos išleidžiami į darbą ar mokymo įstaigą, taip pat turi teisę į trumpalaikes išvykas į namus. Kaip praktika rodo, tokių asmenų buvimas bendruomenėje nekelia absoliučiai jokių rūpesčių visuomenės saugumui.

Pusiaukelės namuose gyvenantys asmenys bus nuolat kontroliuojami - turės išvykti ir parvykti nustatytu laiku, bus nuolat tikrinami dėl narkotikų ar alkoholio vartojimo, dirbti ar mokytis, tvarkytis buityje, su jais dirbs socialiniai darbuotojai ir psichologai, teigiama pranešime spaudai.

Kalėjimo departamento atstovai pažymi, kad, jei atsitiks taip, kad nuteistasis pažeis bent menkiausias nustatytas taisykles, bus nedelsiant grąžintas atgal į uždaro tipo pataisos namus.

Pusiaukelės namuose visą parą budės pareigūnai, todėl tai užtikrins ne tik pačių nuteistųjų priežiūrą, bet ir kaimynystėje gyvenančių gyventojų saugumą.

Svarstoma galimybė, kad atrenkant nuteistuosius, kurie gali būti perkelti į pataisos namus, šiame procese dalyvautų ir vietos bendruomenių atstovai.

Iniciatyva trečiadienį buvo pristatyta Šiauliuose. Jų kūrimas finansuojamas 2009-2014 metų Norvegijos finansinio mechanizmo lėšomis.

Šiauliečiai priešinasi

Šiauliečiai priešinasi Kalėjimų departamento planams pačiame miesto centre įkurdinti Pusiaukelės namus.

Žinią, kad pastate pačiame miesto centre, greta trijų mokyklų, vaikų darželio ir naktinio klubo savivaldybė Kalėjimų departamentui pasiūlė įsteigti Pusiaukelės namus, šiauliečiai sutiko priešiškai. Patikinimai, kad tarp kalinių nebus recidyvistų ar už seksualinius nusikaltimus kalinčiųjų, o tik kaliniai, įvykdę lengvus nusikaltimus, jų neįtikino.

„Mes ne prieš pusiaukelės namus apskritai, mes prieš vietą, nes iš tikrųjų tarp keturių mokyklų tokia įstaiga, kaip ją bepavadintum, iš tiesų asocijuojasi su kalėjimu“, – sako Didždvario gimnazijos direktorius Vitalis Balsevičius.