Prie sunaikinto ukrainiečių trofėjaus įprastai žmonės fotografuojasi reikšdami palaikymą Rusijos užpultai šaliai, ragina aukoti Ukrainai.

„Į Lietuvą atvežtą ukrainiečių karių suknežintą okupantų tanką taip pat priskirčiau prie tokių pamokų – strateginė komunikacija apie stipriąsias ukrainiečių karių puses turi būti perduodama pačiomis įvairiausiomis formomis“, – feisbuke rašė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Vis dėlto čia sekmadienį vakare atėjo būrelis atėjusių vyrų, kurie ant tanko dėjo raudonus gvazdikus, degė žvakutes. Toks pat įvykis fiksuotas ir pirmadienį.

Tai – ne pirmasis incidentas šalia šio tanko. Sekmadienį prie sostinės Katedros aikštėje eksponuojamo Ukrainoje nukauto rusų tanko kilo muštynės, Eltai patvirtino policija.

Kaip Eltą informavo Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis, konfliktas įsiplieskė po to, kai prie tanko buvo padėtos gėlės.

Policijos duomenimis, apie 10 val. Katedros aikštėje, kilus žodiniam konfliktui dėl padėtų gėlių prie eksponuojamo tanko, nenustatytas asmuo sudavė kumščiu vyrui. Pastarasis pargriuvo ant žemės.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo.

Policijos atstovo teigimu, kodėl kilo konfliktas, dar aiškinamasi.

„Dėl konflikto aplinkybių aiškinamasi“, – Eltai teigė R. Matonis.

Kaip vėliau informavo policijos atstovas, reaguojant į sekmadienio incidentą prie eksponuojamo tanko, pradėta administracinės teisena dėl nacistinių, komunistinių simbolių, totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolių platinimo ar demonstravimo.

Mero patarėjas atkreipia dėmesį į kelis asmenis: viešinkite juos

Apie incidentus feisbuke pirmadienį rašė ir Vilniaus miesto mero patarėjas Karolis Žukauskas.

„Teroristo putino garbintojai ir vatagalviai vis labiau lenda iš apkasų. Dabar jie tose šalyse, kur demonstruojami sunaikinti rusų tankai, bando tai paversti rusijos karinės invazijos garbinimu. Berlyne toks tankas pastatytas prieš mordoro ambasadą, bet perkrautas gėlėmis. Pas mus Katedros aikštėje jau irgi bandoma tai daryti“, – rašė jis.

K. Žukauskas paragino gyventojus reaguoti į tokius atvejus.

„Jei tik pamatote kokį nupiepusį gvazdiką ant tanko Katedros aikštėje – drąsiai meskite lauk. Paminklų pagerbimas yra viena, rusiško terorizmo šlovinimas – kas kita.

Jei pamatote vatagalvius, kurie tai daro – filmuokite, viešinkite“, – teigė mero patarėjas.

K. Žukauskas atkreipė dėmesį į kelis konkrečius asmenis, organizuojančius tokias akcijas. Viena jų, pasak K. Žukausko, važinėja BMW automobiliu, kurio numeris yra „M0IMIR“ (rus. „mano pasaulis“).

„Vakar ji karu su vyru inicijavo gėlių padėjimo ant tanko akciją, leido rusišką muziką, viską filmavo, kėlė pas save į TikToką, ten komentaruose susirinko kitų vatagalvių susižavėjimą ir padėkas“, – paaiškino mero patarėjas.

K. Žukausko teigimu, šios moters vyras taip pat prisideda prie akcijų.

„Pas save jis dalinasi kaip suprantu kažkokio ruso sukurtu video, kad visi rusiški tankai turi būti nutempti į rusijos ambasados teritorijas ir suremontuoti, ten likti. Čia pirmieji, kurie lauktų okupacijos ir pasitiktų su gvazdikais rusiškus teroristus – tokius jau dabar galima pašalvoninti iš Lietuvos“, – rašė K. Žukauskas.

„Neabejoju, kad tokiems vatagalviams nėra jokių priežasčių laikytis kultūros kelyje – įsidėmėkit šiuos auto, ir jei tik pamatot kelyje kokį pažeidimą arba koks neteisėtas parkavimas – iškart priduokit policijai. Tegul vargsta. Baltas BMW – nr. M0IMIR, juodas MB – nr. M0IAD. (...) Neleiskim vatagalviams lįsti į dienos šviesą ir patogiai jaustis Vilniaus širdyje“, – pridūrė K. Žukauskas.

Panašūs įvykiai fiksuojami ir kitose šalyse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)